Ședință de guvern pentru ”România educată”, împrumuturi cu 1% dobândă pentru primari și ”relaxarea” de la 1 august. Plus o concluzie a lui Cîțu: Statul nu e cel mai bun administrator al resurselor (Video)

Ședință de guvern pentru ”România educată”, împrumuturi cu 1% dobândă pentru primari și ”relaxarea” de la 1 august. Plus o concluzie a lui Cîțu: Statul nu e cel mai bun administrator al resurselor (Video)

Premierul Florin Cîțu a prezentat miercuri măsurile luate în ședința de guvern și a răspuns câtorva întrebări puse de jurnaliști.

Șeful Executivului a anunțat că a semnat pentru înființarea Comitetului Interministerial pentru implementarea proiectului lui Klaus Iohannis, ”România educată”.

Cîțu a rezentat și componența masivului comitet: va fi condus de premier, ministrul Educației este vicepreședinte, iar aproape toți ceilalți miniștri sunt și ei parte.

Mai exact, sunt implicate ministerele Proiectelor Europene, Ceretării și digitalizării, Finanțelor, Justiției, Sănătății, Muncii, Culturii Tineretului și Sportului, dar și MAI și MApN. Nu lipsesc din comitet nici vicepremierii din guvern.

Nu în ultimul rând, Administrația Prezidențială va fi invitat permanent.

Cîțu a reamintit că în PNRR sunt prevăzute peste 3,6 miliarde de euro pentru proiectul România Educată.

ADVERTISING

La final, deși nu a menționat niciun loc în comitet pentru societatea civilă sau experții în educație, Cîțu a transmis că ”contează foarte mult pe aportul” lor.

Împrumuturi pentru primari

Un alt document aprobat în ședința de guvern a fost o ordonanță prin care unitățile administrativ teritoriale pot obține împrumuturi de la Trezorerie cu dobândă extrem de mică.

”Am aprobat o ordonanță de urgență blocată de ceva vreme prin care dăm posibilitatea UAT-urilor să se împrumute de la Trezoreria statului. Suma de care vorbim este de 630 de milioane de lei.

OUG reglementează posibilitatea accesării de împrumuturi la dobânzi de 1% până la 1,5%, în funcție de peroada de rambursare contractată, de până la 3 și respectiv până la 5 ani. Este un lucru așteptat de foarte multe dintre UAT-urile din România”, a spus Cîțu, adăugând că ”detaliile le veți vedea”.

ADVERTISING

Ce se schimbă cu restricțiile COVID

Nu în ultimul rând, au fost aprobate în Guvern noile reglementări COVID valabile de la 1 august. Chiar și Cîțu a spus că e mult spus o nouă relaxare, fiind vorba în cele mai multe cazuri de menținerea regulilor de până acum.

Cele menționate de premier au fost însă următoarele:

  • Activitățile cultural artistice și de divertisment organizate în spații deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, în localitățile cu incidență mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori. Participanții trebuie să fie vaccinați, testați sau trecuți prin boală.
  • Competițiile sportive cu spectatori la 75% din capacitatea spațiului, indiferent dacă sunt în exterior sau interior, cu asigurarea distanței de 1 m și dacă incidența e cel mult 2 la mie. Participanții trebuie să fie vaccinați, testați sau trecuți prin boală.
  • La nunți și botezuri pot participa până la 300 de persoane dacă incidența e intre 2 și 3 cazuri la mia de locuitori. Participanții trebuie să fie vaccinați, testați sau trecuți prin boală.
  • În baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri nu se schimbă nimic, adică pot participa tot la capacitate maximă, doar cei vaccinați, în intrvalul 05:00 - 02:00, unde incidența e cel mult 2 la mie.
ADVERTISING

Iată aici lista integrală a măsurilor anti-COVID care sunt în vigoare de la 1 august

Cîțu, concluzii după 7 luni în fruntea Guvernului: Statul nu este cel mai bun administrator al resurselor

Premierul a fost întrebat și dacă e de acord cu măsurile propuse de ministrul Sănătății și susținute de partenerii de guvernare, pentru a crește rata de vaccinare anti-COVID și a dat de înțeles că mai degrabă nu. Este vorba de restricții în mall-uri pentru cei nevaccinați, stimulente financiare pentru cei din mediul rural și chiar vaccinare obligatorie pentru anumite categorii, cum ar fi personalul medical.

”Este foarte bine că se vine cu propuneri care să ajute campania de vaccinare. Cu unele dintre ele sunt de acord, cu unele nu sunt de acord. Am avut o discuție astăzi cu dna ministru... Cred că vom merge pe principiile pe care am mers și până acum.

Vrem să menținem economia deschisă, dar dacă specialiștii ne spun că această campanie de vaccinare poate să fie ajutată de măsuri bonificatoare, ne putem uita și la aceste măsuri.

Pe partea cealaltă nu aș vorbi de măsuri restrictive dacă vorbim de personalul medical care trebuie testat în cazul în care nu s-a vaccinat, pentru că este vorba de relația cu pacienți și acolo lucrurile sunt puțin mai sofisticate. Dar vreau să văd propunerile în detaliu”, a spus Cîțu, care a lipsit marți de la ședința coaliției în care Ioana Mihăilă a prezentat aceste propuneri.

Despre criticile lui Ludovic Orban, că ar trebui să se asigure și că atinge țintele pe care le anunță, Cîțu a spus că vrea implicare, nu critici.

”Nu au fost ținte pe care le-am creat așa din neant, ci după ce am discutat cu specialiștii. Am creat condițiile pentru a avea vaccinați și 5 milioane de oameni, și 10 milioane de oameni.

Dar vaccinarea nu e obligatorie, tot ce a ținut de guvern am făcut. Până la urmă campania e susținută doar de Guvern. Într-o societate în care avem foarte multe mesaje împotriva Guvernului e mai complicat de dus. Aș vrea să văd din partea celor care critică și susținerea campaniei de vaccinare”, a mai spus Cîțu.

El a spus că e deschis propunerilor din partea societății civile, pentru că știe că statul nu e neapărat cel mai priceput.

”Eu am spus de fiecare dată că statul nu este cel mai bun administrator al resurselor”, a fost concluzia senină a lui Cîțu, după 7 luni în fruntea Guvernului.

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 28 iulie

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 28 iulie, susținut de premierul Florin Cîţu și de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, secretar de stat în M.A.I.#SedintaDeGuvern #FlorinCitu #RaedArafat #PalatulVictoria

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 28 iulie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇