Un adevărat război deschis s-a stârnit în coaliția de guvernare după eșecul răsunător de la primul tur al alegerilor prezidențiale. Iar liberalii par să pregătească resetarea.
Deputatul PNL Robert Sighiartău a lansat, luni, un atac dur la adresa premierului Marcel Ciolacu, pe care îl consideră vinovat pentru eșecul lui Crin Antonescu în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Liberalul cere o schimbare profundă în coaliția de guvernare, afirmând că România are nevoie de un guvern nou, fără PSD și fără „oamenii din jurul lui Ciolacu”.
Ciolacu, acuzat că a frânat candidatura lui Antonescu
Prezent la sediul PNL, Robert Sighiartău a pus pierderea suferită de Crin Antonescu pe seama refuzului lui Marcel Ciolacu de a pleca din funcția de premier odată cu președintele Klaus Iohannis.
- Rezultate finale alegeri prezidențiale 2025: Simion câștigă detaşat. Nicușor Dan, la peste 86.000 de voturi distanță de Crin Antonescu
- Sectorul din București câștigat de Simion
- Care sunt localitățile din Ilfov unde a câștigat Nicușor Dan
- Județul în care Crin Antonescu a câștigat cu 74,62%
- Cele 16 județe unde Nicușor Dan nu a ieșit nici pe locul 3
„Faptul că Marcel Ciolacu a fost acceptat încă o dată prim-ministru şi nu a plecat odată cu Klaus Iohannis din funcţia de prim-ministru” a fost, potrivit lui Sighiartău, una dintre cauzele majore ale eșecului.
Întrebat dacă Marcel Ciolacu a fost o frână pentru Crin Antonescu, deputatul liberal a răspuns tranșant: „A fost cu siguranţă. Încă din decembrie am spus foarte clar că votul de blam dat partidelor clasice şi mai ales guvernului au fost împotriva unor oameni care au sfidat”.
PSD, acuzat că a avut un candidat ascuns
Sighiartău a mai susținut că PSD nu l-a susținut real pe Crin Antonescu, ci a mizat pe un alt candidat.
„Dacă vă uitaţi pe cifrele electorale, o să vedeţi că Partidul Social-Democrat a avut un candidat independent la aceste alegeri, pe numele său, Victor Ponta”, a afirmat acesta.
Deputatul PNL a declarat că actuala configurație politică se va schimba curând, odată cu deciziile ce vor fi luate la nivelul conducerii partidului și în cadrul coaliției de guvernare.
„Vom avea un Birou Permanent Naţional, urmează ca după ce există un mandat în BPN, să existe o decizie şi în coaliţia actuală, pentru că sunt sigur că această configuraţie a coaliţiei actuale se va schimba”, a spus el.
Întrebat dacă este posibil un guvern fără PSD, Sighiartău susține că sunt o serie de piedici.
„Ar fi ideal fără PSD, însă în acest moment, datorită configuraţiei parlamentare, nu ştiu dacă se poate, dar e foarte clar că trebuie să existe un guvern fără Marcel Ciolacu, fără oameni din jurul lui, pentru că nu mai au credibilitate şi autoritate. Este clar, în momentul de faţă”, a spus acesta.
„Trebuie o schimbare, oameni ca Bolojan”
Sighiartău a sugerat că și în interiorul PNL este nevoie de o reformă rapidă, inclusiv la nivelul miniștrilor.
„Eu cred că, în primul rând, Partidul Naţional Liberal trebuie să aibă o schimbare de garnitură în ceea ce priveşte Guvernul. Trebuie să vină oameni credibili, ca domnul Bolojan, care impune nişte reforme.
Din punctul meu de vedere, da, este o variantă. Trebuie o schimbare cât mai repede, dacă vrem ca România să meargă pe parcursul pro-occidental, euroatlantic”, a explicat deputatul.
Posibilă ieșire de la guvernare
Robert Sighiartău nu exclude nici ieșirea PNL de la guvernare, dar avertizează că România se confruntă cu probleme grave.
„Sunt nişte probleme foarte mari în România, legate de deficitul bugetar, legate de faptul că, până în acest moment, nu ne-am luat foarte multe tranşe din PNRR. Pentru noi, pentru Partidul Naţional Liberal, este importantă dezvoltarea României într-un moment extrem de complicat şi geopolitic şi economic.
De aceea, trebuie să urmărim interesul naţional, iar interesul naţional înseamnă un nou guvern credibil, care să ia măsurile care trebuie luate”.
PNL, în pragul unei resetări interne
În paralel, conducerea PNL a convocat, luni, la ora 16:00, o ședință a Biroului Politic Național, în urma căreia vor fi comunicate oficial pozițiile privind situația politică actuală. Convocarea vine în contextul în care candidatul coaliției, Crin Antonescu, nu a reușit să intre în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
La sediul PNL a venit și Dan Vîlceanu, fost lider liberal exclus din partid în 2024, care a declarat că formațiunea este „într-o situaţie extrem de proastă” și are nevoie de „restabilizare”.
Scenarii de criză în PSD
Premierul Marcel Ciolacu se află sub presiune în interiorul PSD. Liderii coaliției s-au reunit luni la Palatul Victoria pentru a analiza eșecul electoral, în contextul în care voci tot mai numeroase din partid cer demisia întregii conduceri și organizarea unui congres extraordinar.
Printre cei care au solicitat public schimbarea se numără și primarul Buzăului, Constantin Toma, care a afirmat că „PSD s-a făcut de râs”.
Surse politice indică faptul că Marcel Ciolacu ar putea renunța atât la șefia partidului, cât și la cea a Guvernului, iar în ecuație au intrat deja posibili succesori.
Printre numele vehiculate se află Daniel Băluță, primarul Sectorului 4 și coordonatorul campaniei lui Crin Antonescu, dar și Mihnea Costoiu, rectorul Politehnicii din București, care a scăpat recent de o condamnare penală în primă instanță, pe motive de prescripție.
O altă posibilă candidată este Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei și una dintre figurile influente din partid.