Germania este scena unui scandal uriaș după ce un ONG a publicat o corespondență oficială dintre ministrul german de Finanțe Olaf Scholz și omologul său american Steven Munchin, secretarul Trezoreriei SUA, în august 2020.
Potrivit documentului, ministrul german ar fi promis 1 miliard de euro din banii contribuabililor nemți pentru a suplimenta importurile de gaz natural lichefiat din Statele Unite în 2020, relatează EU Observer.
În contrapartidă, administrația Trump ar fi permis ”construcția nestingherită” și punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2.
”Organizația DUH cere o explicație de la Scholz și guvernul german pentru comportament, dar și clarificări dacă oferta se menține căre noua administrație Biden”, spun reprezentanții ONG-ului de mediu Deutsche Umwelthilfe, citați de S&P Global.
Autoritățile germane, însă, au refuzat să comenteze informațiile apărute în mass media.
”Un proiect comercial”
Cancelarul german Angela Merkel și guvernul său au afirmat dintotdeauna că Nord Stream 2 reprezintă un proiect comercial care va îmbunătăți rezerva de gaze a Europei și că nu ar trebui politizat.
Cu toate acestea, în luna septembrie, ministrul economiei Peter Altair spunea că un terminal de import GNL în Germania ar reprezenta un avantaj pentru SUA, care vrea să-și asigure o piață cât mai mare în Europa pentru gazele pe care le furnizează.
Amenințarea sancțiunilor americane împotriva companiilor implicate în construcția gazoductului a dus, însă, la lungi întârzieri în finalizarea proiectului.
Arestarea lui Navalnîi, încă o piedică în construcția gazoductului
De asemenea, ca urmare a arestării politicianului rus Aleksei Navalnîi, tot mai multe voci au cerut oprirea proiectului Nord Stream 2.
La 1 februarie, secretarul francez de stat în afaceri europene Clement Beaune a afirmat că Nord Stream 2 ar trebui abandonat, având în vedere tratamentul pe care Rusia i-l aplică lui Navalnîi și susținătorilor săi.
Ministrul de externe a încercat să dea înapoi, spunând că Franța nu se va băga în treburile Germaniei.
Expulzarea celor trei diplomați europeni a generat un nou val de nemulțumire, însă președintele Emmanuel Macron rămâne de neclintit, având în vedere că grupul francez Engie este una dintre cele cinci companii energetice care au oferit susținere financiară construcției gazoductului Nord Stream 2.
”S-a stabilit deja o cale europeană pentru acest proiect. Iar noi o vom respecta”, a spus Macron în discuția sa cu cancelarul german Angela Merkel pe subiect, căreia a ținut să-i reamintească importanța colaborării celor două state.
Ulterior, și Angela Merkel a reiterat că poziția Germaniei cu privire la construcția Nord Stream 2 rămîne neschimbată ”pentru moment”.
Între timp, gazoductul Nord Stream 2 rămâne neterminat, cu aproximativ 150 de kilometri rămași neconstruiți în apele daneze și germane.
Citește și: