(P) Românii plătesc cele mai mari taxe din Uniunea Europeană pe muncă

(P) Românii plătesc cele mai mari taxe din Uniunea Europeană pe muncă

Cine muncește sărăcește! Asta pare să fie deviza după care se ghidează guvernul PSD+PNL de la București. Munca cinstită este taxată aspru de stat, care de la primul leu încasat are grijă să îți ia aproape 50 de bani din el.

O analiză KPMG arătă că România are cele mai mari taxe din Uniunea Europeană pe salariul minim: 40,85%.

În regiune, în centrul și estul Europei, taxele pe salariul minim sunt semnificativ mai mici: 17,88% în Slovacia, 22,40% în Bulgaria, 29,29% în Polonia și 33,5% în Ungaria. 

Spre comparație, în Irlanda, țara unde venitul minim oferă cea mai bună calitate a vieții, în sensul în care acoperă mare parte din cheltuielile necesare, taxele sunt de doar 24,07%. Pe salariul minim.  

De ce România face altfel decât restul Europei? 

Guvernul PSD + PNL iubește să ia bani ușor de la cei care muncesc cinstit. Românii plătesc cele mai mari taxe pe muncă pe salariile mici în Europa. Iar la salariile medii suntem pe locul 8.

ADVERTISING

Acum, salariul minim va crește din nou, dar asta nu va însemna bani mai mulți în buzunarele celor care-i produc. Din cei 400 de lei majorare de la 1 iulie, românii plătiți cu salariul minim rămân doar cu 242 de lei. Creșterea reală este însă și mai mică, în condițiile în care România este, pentru a patra lună la rând, campioană la inflație în Uniunea Europeană.

Creșterea salariului minim brut este un mod al statului de a lua mai mulți bani din economie. Pe de o parte, angajații pe salariul minim vor plăti mai mulți bani ca taxe. Pe de altă parte, micii antreprenori vor plăti și ei taxe mai multe.

Și, nu în ultimul rând, PFA-urile, oamenii care muncesc independent sau încasează bani din chirii sau dividende vor plăti taxe mai mari, pentru că CAS și CASS se plătesc în funcție de valoarea salariului minim.

Deci statul va lua mai mulți bani din mediul privat. Cine câștigă din majorarea salariului minim brut? Guvernul și cei angajați la stat. Salariile multor angajați la stat se calculează în funcție de salariul minim. Când crește salariul minim, le cresc și lor salariile.

ADVERTISING

Și nu doar atât, cresc și pensiile speciale, care sunt legate de salariile în plată din branșa respectivă. 

PSD-iștii habar n-au cât ne costă încă 40 de ani pensiile speciale.

Și numărul pensionarilor speciali tot crește. Recent, Guvernul Ciolacu se lăuda că a scăzut numărul de angajați la stat. Doar că... surpriză! O verificare atentă a cifrelor a arătat că Ciolacu nu a făcut nicio reformă.

Dacă ne uităm pe cifrele oficiale de la Ministerul de Finanțe, de fapt, Ciolacu a îngroșat rândurile specialilor. Pentru că, din cei 1.458 de angajați care au plecat din sistem lunile acestea, 1.325 (adică 90,88%) sunt de fapt pensionari speciali - 1.061 la Apărare și 264 la Interne. 

Care este soluția pentru această nedreptate și aberație economică?

USR a propus constant și propune în continuare reducerea poverii fiscale pe muncă. Fie prin reducerea cotelor de impozitare, fie prin neimpozitarea unei sume, ceea ce ar antrena creșteri mai mari pentru salariile mici. Relaxarea taxării pe muncă este soluția corectă. 

PSD și PNL îi țin pe românii muncitori în sărăcie

România nu poate prospera în timp ce oamenii care muncesc cinstit în economie sunt jumuliți în fiecare lună de politicieni care nu au făcut școala la timp și care după ce că nu înțeleg noțiuni economice, confundă bugetul statului cu pușculița de partid. Românii merită salarii decente și o țară modernă, o Românie a spitalelor curate, a școlilor echipate pentru viitor, a autostrăzilor care să unească regiunile istorice ale țării.

ADVERTISING

O Românie modernă înseamnă un sistem de taxare corect, previzibil și aplicat cu respect față de cel care muncește. Codul Fiscal actual e doar o formă prin care PSD și PNL ne fură până și viitorul. 

Și în Parlamentul European candidații Alianței Dreapta Unită vor milita pentru ca România să fie o țară prosperă în UE. Programul electoral Dreapta Unită pentru Parlamentul European îl găsiți aici: https://dreaptaunita.eu/prioritati

Ce alte taxe aberante mai are România

Suprataxarea contractelor part-time

Aberația „muncești 2 ore, plătești cât pentru 8 ore” se numără printre primele măsuri luate de Guvernul PSD-PNL împotriva românilor care muncesc cinstit în România. Efectul imediat a fost că au dispărut cel puțin 40.000 de locuri de muncă. La câteva luni de la adoptarea suprataxării contractelor part-time, peste 100.000 de locuri de muncă au dispărut din economie! Aproape jumătate dintre acestea erau în învățământ.

Pentru fiecare angajat part-time, o firmă trebuie să plătească statului taxe de două ori și jumătate mai mult decât angajatului. De exemplu, un angajat plătit cu salariul minim pe economie și care muncește 2 ore pe zi va primi, la sfârșitul lunii, 520 de lei. În schimb, statul încasează de pe urma lui 1.291 de lei. Adică de aproximativ două ori și jumătate mai mulți bani.

USR a vrut să îndrepte abuzul PSD-PNL, a sesizat Curtea Constituțională și a depus un proiect de lege în acest sens, dar a fost blocat din martie 2023, în Camera Deputaților, de majoritatea PSD-PNL. 

Taxa pe boală 

PSD și PNL au inventat, la finalul anului 2023, o nouă taxă aberantă: taxa pe boală. Aplicată de la 1 ianuarie 2024, ea înseamnă -10% la veniturile românilor care s-au îmbolnăvit și au fost nevoiți să intre în concediu medical.

Estimarea este că în primele trei luni ale anului 2024, doar din taxa pe boală, PSD și PNL au luat din buzunarele bolnavilor aproape 32 de milioane de euro. Banii obținuți din această taxă nu merg o secundă spre sistemul sanitar, spre îmbunătățirea serviciilor medicale din clinici și spitale. 

Și de această dată, USR a încercat să oprească abuzul PSD-PNL. Nu doar că a avertizat asupra efectelor măsurii înainte ca Guvernul să adopte OUG 115/2023, dar a cerut Avocatului Poporului să atace ordonanța la Curtea Constituțională.

Cum Renate Weber a ignorat cererea, USR a depus un proiect de lege pentru desființarea taxei pe boală. De la începutul anului, USR a pus constant presiune pe PSD și PNL să dezbată proiectul din Parlament și să elimine taxa pe boală.

În fiecare săptămână, parlamentarii USR cer în comisii dezbatere și vot, dar PSD și PNL se opun. Tot ce au făcut a fost să scoată taxa pe boală doar pentru anumite categorii de pacienți. 

De câte ori a cerut USR eliminarea taxei pe boală și PSD-PNL au refuzat!

Taxele mari de la cei care muncesc onest și trăiesc din ce în ce mai prost sunt o formă de furt din partea statului. Adică actualul guvern PSD + PNL, prin măsurile luate, ne fură viitorul! 

Acest material a fost plătit de USR

Cod unic de identificare:  41240005


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇