România are peste 200 de secretari de stat, de patru ori mai mulți decât în 2010 și o cifră record de la guvernarea Boc încoace.
În 2010, Emil Boc făcea prima reformă a secretarilor de stat și a redus numărul acestora de la 100 la 50. Apoi, însă, numărul lor a crescut constant, astfel că în 2016 România avea 70 de secretari de stat, la care se mai adăugau 25 de șefi de instituții subordonate cu rang de secretar de stat.
În 2018, numărul lor ajungea deja la 135, cu tot cu instituțiile subordonate, iar în martie 2023, reporterii Europa Liberă au numărat peste 200 de secretari de stat.
Ministerul Mediului, alături de Ministerul Transporturilor și cel al Fondurilor Europene, au cei mai mulți secretari de stat, câte șapte.
Urmează ministerele Agriculturii, Educației, Externelor, Finanțelor și Internele, cu șase secretari. Pe locul trei se află Ministerul Justiției și Secretariatul General al Guvernului, cu câte cinci secretari de stat.
De cealaltă parte, la coada clasamentului se află Ministerul Apărării, care are doar doi secretari de stat.
Peste 50 de instituții din subordinea Guvernului sunt conduse de directori cu rang de secretar de stat, numiți politic, precizează sursa citată.
Europa Liberă arată și ce avantaje are un secretar de stat:
- Are dreptul să își angajeze până la cinci consilieri, intrați în aparatul de stat fără concurs;
- Primește mașină cu șofer;
- Are dreptul să ceară locuință de la RA-APPS iar, dacă nu primește, i se decontează cheltuielile, dacă nu este din București;
- Poate avea o sumă de protocol la dispoziție;
- Are un salariu brut de aproximativ 19.000 de lei.