Referendum în Rusia: UE îndeamnă Moscova să ancheteze neregulile denunţate

Referendum în Rusia: UE îndeamnă Moscova să ancheteze neregulile denunţate

Uniunea Europeană a îndemnat, joi, Rusia să ancheteze cu privire la neregulile denunţate în timpul referendumului constituţional organizat în perioada 25 iunie-1 iulie.

Este vorba despre referendumul care îi permite preşedintelui Vladimir Putin să rămână la Kremlin până în 2036, relatează AFP.

”Avem cunoştinţă de acuzaţii de nereguli (...). Ne aşteptăm, aşadar, ca aceste raportări să facă obiectul unei anchete în toată regula, pentru că este vorba despre acuzaţii grave”

Peter Stano, purtător de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă, Josep Borrell
ADVERTISING

Kremlinul s-a felicitat joi de un ”triumf”, după validarea la urne a revizuirii Constituţiei. Însă, rezultatele scrutinului au fost catalogate drept ”minciuni” de către opoziţie, iar o regiune s-a opus reformei.

Putin rămâne la Kremlin până în 2036. Principalele efecte ale noii constituții. Ce înseamnă pentru România?

UE deplânge absenţa campaniei, ”ceea ce a privat alegătorii de acces la o informare echitabilă şi de o dezbatere adecvată a unor modificări atât de importante”, a subliniat Stano.

El a denunţat, de asemenea, organizarea consultării de teritoriul ucrainean, în Peninsula Crimeea, anexată în mod ilegal, şi în regiuni care nu se află în prezent sub controlul Guvernului ucrainean.

ADVERTISING

”Noi nu recunoaştem votul în aceste teritorii”, a avertizat el.

UE îndeamnă Rusia să-şi respecte obligaţiile internaţionale, inclusiv pe cea de a pune în aplicare hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Totodată, cere modificarea unui amendament al Constituţiei ruse care prevede primatul Constituţiei ruse în faţa tratatelor internaţionale.

UE nu vrea să se pronunţe asupra mandatului preşedintelui rus, pentru că această decizie aparţine ţării.

”Însă este necesar să existe echilibru şi contraponderi în sistem”, a subliniat Stano.

ADVERTISING

”Alegerile trebuie să fie libere, drepte şi democratice, fără vreo restricţionare a opoziţiei, pentru a permite o competiţie politică loială”, a insistat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇