Oficialii ruşi care lucrează la stat vor trebui să declare deţinerea de criptomonedă şi de bunuri digitale de la 1 ianuarie 2021, potrivit unui ordin semnat de preşedintele rus Vladimir Putin şi publicat vineri.
Inițial, parlamentarii ruşi au adoptat în acest an o lege care acordă criptomonedei statut legal, dar au interzis ca aceasta să fie folosită ca mijloc de plată, relatează Reuters.
Și totuși, banca centrală ia în considerare emiterea unei ruble digitale despre care spune că va face în cele din urmă mai robust sistemul de plată din Rusia.
Ce riscă oficialii care nu se supun
Orice oficial sau persoană care vrea să deţină o funcţie publică trebuie să-şi facă publice bunurile digitale, precum şi pe cele ale soţiei şi copiilor, înainte de 30 iunie 2021, menţionează ordinul.
Nedeclararea unor tranzacţii cu monedă digitală în valoare de peste 600.000 de ruble (8.211 dolari) într-un an poate duce la o amendă, potrivit unor propuneri de lege a Ministerului de Finanţe pentru schimbarea Codului fiscal.
De asemenea, este luată în considerare o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani, informează cotidianul RBC.
Rubla digitală
Banca centrală a vehiculat pentru prima dată ideea unei ruble digitale în octombrie, afirmând că ar putea să o emită pe lângă banii deja în circulaţie pentru a facilita plăţile pentru persoane şi companii.
Rusia declarase iniţial criptomoneda ilegală pe motivul că ar putea fi folosită în spălarea de bani sau pentru a finanţa terorismul, notează Reuters.
Citește și: