Partidul Social Democrat dorește continuarea măsurilor de plafonare a prețurilor la energie și după martie 2025, măsuri introduse de Guvernul condus de Marcel Ciolacu la preluarea mandatului. Ministrul Economiei, Radu Oprea, a subliniat că această măsură este esențială pentru protejarea românilor, pentru competitivitatea companiilor și pentru siguranța energetică a țării. Liberalizarea, deja experimentată pe seama românilor de partidele care susțin eliminarea plafonării în martie 2025, ar conduce din nou la o explozie a facturilor de energie.
Plafonarea, soluția pentru stabilitate
Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat în cadrul prezentării planului de guvernare social-democrat pentru următorii patru ani, că prețurile accesibile la energie sunt fundamentale pentru menținerea competitivității companiilor și, în același timp, pentru protecția românilor.
Măsura implementată de PSD a fost crucială în menținerea locurilor de muncă și protejarea IMM-urilor, într-un context european în care energia scumpă erodează competitivitatea.
„Prețul ieftin al energiei este cel care va face diferența competitivății României ș a companiilor românești. De aceea, plafonarea prețurilor la energie, pentru care PSD s-a luptat, și am reușit să facem acest lucru protejând pe de o parte IMM-urile, economia românească, locurile de muncă, dar și consumatorii casnici, din punctul nostru de vedere trebuie să continue în perioada următoare,” a explicat Radu Oprea.
România are șansa unui mix energetic diversificat
Potrivit ministrului, mixul energetic diversificat al României, bazat pe surse precum hidro, gaze, nuclear și regenerabile, permite implementarea unor măsuri eficiente de sprijin. Social democratul a subliniat că astfel de investiții vor contribui la reducerea costurilor energetice și la crearea de locuri de muncă bine plătite.
„Deci am spus energie ieftină, am spus gazele de la Marea Neagră, venim și aducem scheme de ajutor de stat, cel puțin un miliard de euro pentru industriile energofage, care vin să sprijine industria cimentului, industria îngrășămitelor chimice, industria sticlei, industria cimentului, toate industriile mari consumatoare de energie. Și mai mult decât atât, geologia care ne este prietenă, permite României, în conformitate cu NZI, să capteze, să stocheze și să utilizeze carbonul”, a precizat acesta.
Continuarea investițiilor masive în sectorul energetic, pilon al reindustrializării
Social-democrații își propun să continue programele inițiate de Guvernul Ciolacu pentru consolidarea mixul energetic prin investiții majore, precum finalizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și dezvoltarea proiectelor fotovoltaice și de gaze din Marea Neagră.
„Reindustrializarea este pilonul de bază al planului de dezvoltare a economiei românești pentru PSD – și asta înseamnă, pe de o parte, investiții în tehnologii avansate, creare de locuri de muncă mai bine plătite, creșterea independenței economice”, a adăugat Oprea.
Experiența liberalizării: risc major pentru economie
PSD atrage atenția asupra pericolului reprezentat de programele de guvernare propuse de alte partide, care includ liberalizarea pieței energetice. Așa cum a arătat-o de altfel, liberalizarea făcută de aceleași partide în 2021, astfel de politici ar genera costuri insuportabile pentru cetățeni și IMM-uri, afectând grav competitivitatea și stabilitatea economică.
„Țineți minte că înainte să se întâmple plafonarea, a fost o luptă foarte mare, iar după aceea raportul Băncii Naționale a României ne-a spus că am fi ajuns cu inflația la peste 21%, ar fi fost mai mare cu cel puțin 6 puncte procentuale inflația dacă mecanismul plafonării nu intervenea?”, a punctat ministrul Radu Oprea.
PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri.
Material de propagandă electorală, CMF 31240010