Primarii anunță că Guvernul are facturi restante de 800 de milioane de euro. Constructorii amenință că vor rezilia contractele

Primarii anunță că Guvernul are facturi restante de 800 de milioane de euro. Constructorii amenință că vor rezilia contractele

Preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Constantin Toma, primar al Buzăului, a anunţat marți că Ministerul Fondurilor Europene (MIPE) are datorii de 800 de milioane de euro pentru proiectele finanţate din bani UE.

„Am fost însărcinat de colegi, primarii de municipii din România, să ridic la această întâlnire problema datoriilor pe care MIPE, acest minister, le are pe proiectele finanţate din fonduri europene. Sunt întârzieri foarte mari, de peste 800 de milioane de euro, care ne pun în pericol.

ADVERTISING

Constructorii, deja, ne fac facturi de întârziere şi ne ameninţă că vor rezilia contractele, dacă nu vor fi plătiţi, pe bună dreptate ", a declarat Toma.

Însă preşedintele Asociaţiei Municipiilor, edilul Emil Boc de la Cluj, are şi veşti bune. El a vorbit marţi, la Guvern, cu premierul Marcel Ciolacu şi cu mai mulţi miniştri, care au promis că până la 1 septembrie MIPE va achita datoriile.

"E corect să spunem că domnul ministru Câciu a fost foarte receptiv pe această temă şi ne-a dat asigurări că până la 1 septembrie facturile restante vor fi achitate şi, evident, va face un mecanism mult mai rapid de achitare a acestor facturi.

ADVERTISING

Deci, avem, deja, un orizont de timp cu care putem vorbi cu constructorii. (...) Riscul este următorul, constructorii ne notifică cu privire la faptul că reziliază sau ne cer penalităţi de întârziere, noi trebuie să dăm în judecată Guvernul că nu ne vin bani din fonduri.

Avem acum un calendar previzibil, 1 septembrie, de achitare a restanţelor, ceea ce ne dă nouă o gură de oxigen în relaţia cu constructorii", a declarat Emil Boc.

Pe de altă parte, Boc a precizat că un alt subiect discutat cu guvernanţii a fost cel referitor la standardele de cost.

"Am cerut ca unele standarde de cost să fie actualizate, ţinând cont de nivelul inflaţiei, de creşterea preţurilor la materiale. În mod concret, la reabilitarea energetică a clădirilor pe fondurile din PNRR avem un standard de cost de 440 de euro pe metru pătrat, iar toate studiile de fezabilitate ne arată că aceste costuri, acum, sunt de la 600-800-1.000-1.200 de euro.

ADVERTISING

Dacă nu se actualizează acest standard de cost, riscăm să nu cheltuim banii din PNRR, clădirile să nu le reabilităm, cetăţenii să nu aibă posibilitate să plătească mai puţin la factură şi să nu ne îndeplinim nici obiectivul din Green Deal cu privire la reabilitarea energetică a clădirilor, ştiind faptul că, general, clădirile sunt responsabile pentru 40% din poluare. (...)

Şi am găsit deschidere la Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Fondurilor Europene, cei care gestionează acest subiect, împreună cu prim-ministrul, să actualizăm, atât cât este posibil, aceste costuri ca să putem merge mai departe", a adăugat Boc.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇