Premierul Belgiei: Să asimilezi homosexualitatea pedofiliei înseamnă o gândire de Evul Mediu

Premierul Belgiei: Să asimilezi homosexualitatea pedofiliei înseamnă o gândire de Evul Mediu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Să pui semnul egalităţii între homosexualitate şi pedofilie „înseamnă o gândire de Evul Mediu”, a declarat sâmbătă premierul belgian Alexander De Croo (foto), cu referire la o lege ungară, foarte controversată în Europa, care interzice difuzarea de conţinuturi asupra homosexualităţii în rândul minorilor, informează AFP.

Această lege discriminatorie la adresa persoanelor LGBT a făcut ca premierul ungar Viktor Orban să fie puternic criticat de mai mulţi lideri europeni, în timpul unui summit care a avut loc joi şi vineri la Bruxelles.

ADVERTISING

Întrebat în timpul unei emisiuni politice despre acest subiect, Alexander De Croo a evocat un summit "emoţional", cu declaraţii uneori "nu foarte diplomatice", în timpul căruia omologul său luxemburghez Xavier Bettel i-a împărtăşit lui Viktor Orban din experienţa sa personală de bărbat căsătorit cu un alt bărbat şi s-a declarat "vexat".

Bettel
Foto: Facebook / Freedom to Marry

Premierul Luxemburgului, susţine De Croo, "a vorbit despre propria lui experienţă, despre homosexualitatea lui, despre faptul că este căsătorit (...) şi despre toate anxietăţile pe care le-a avut când era copil, toate temerile că nu-şi va putea realiza visele şi nu va putea trăi viaţa pe care o voia".

ADVERTISING

"Bineînţeles că era vexat şi este normal să fie aşa, cu această lege care în final asimilează faptul că eşti homosexual cu pedofilia, şi aceasta este în mod clar o gândire de Evul Mediu", a adăugat liderul belgian, din aceeaşi familie politică precum Bettel.

Reacții europene

Legea aprobată pe 15 iunie de deputaţii ungari stipulează că "pornografia şi conţinuturile ce reprezintă sexualitate sau promovează devierea identităţii de gen, schimbarea sexului şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor sub 18 ani".

ADVERTISING

La iniţiativa Belgiei, în total 17 membre ale UE s-au adresat săptămâna aceasta Comisiei Europene pentru a-i cere să reacţioneze, iar aceasta a trimis o scrisoare prin care îi fixează Ungariei termen până pe 30 iunie pentru a răspunde.

Premierul olandez Mark Rutte a susţinut joi că Ungaria, pentru că a adoptat o lege care interzice referirile la homosexualitate în şcoli şi este acuzată astfel că discriminează persoanele LGBT, ”nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană”.

De asemenea, președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că trebuie dusă o ”bătălie culturală” împotriva unor state membre ale UE din Est, precum Ungaria sau Polonia, unde au fost adoptate legi anti-LGBT, relatează Reuters. ”Trebuie să încercăm să aflăm cum pot ajunge unele ţări în această situaţie”, a subliniat Emmanuel Macron.

Bruxellesul ar putea deschide o procedură pentru încălcarea legislaţiei europene, ce poate duce la sesizarea Curţii de Justiţie a UE şi la sancţiuni.

"Această nouă lege este în mod clar discriminatorie" şi UE "îşi va apăra valorile", a afirmat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen la finalul summitului, promiţând că va "utiliza mijloacele juridice" aflate la dispoziţia sa.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇