Preşedintele României, Klaus Iohannis le-a spus liderilor europeni, în spatele uşilor închise, că scandalul de corupţie din Parlamentul European ar putea avea un impact asupra întregii Uniuni Europene, dar şi-a exprimat, totodată, încrederea că Parlamentul va fi capabil să gestioneze problema şi să facă reformele necesare, au declarat doi oficiali familiarizaţi cu discuţia, citaţi de Politico.eu.
În timp ce mulţi diplomaţi par a se mulţumi cu ideea de a lăsa ancheta de corupţie – care implică un posibil trafic de influenţă în Parlamentul European – pe seama autorităţilor belgiene, liderii UE au părut, joi, mai îngrijoraţi, potrivit mai multor oficiali şi diplomaţi care au vorbit cu jurnaliştii publicaţiei Politico.
Presa nu face decât să întrebe despre corupţie, iar UE are nevoie de un răspuns, şi-a avertizat premierul olandez Mark Rutte colegii europeni în timpul unei discuţii cu uşile închise, potrivit declarațiilor făcute de doi diplomaţi citaţi de Politico.eu.
Colegul său din Letonia, Krišjānis Kariņš, a îndemnat la vigilenţă, pentru a se asigura că problema nu se infiltrează şi în alte instituţii ale UE, a declarat unul dintre oficiali. El şi-a sfătuit totodată colegii să nu propage naraţiunile eurosceptice despre faptul că întregul sistem UE ar fi degradat, a adăugat oficialul.
Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, confruntată cu întrebări despre scandal din partea liderilor UE, a subliniat că răspunsul lor va juca un rol în modul în care publicul percepe criza. Ea şi-a apărat propriul teritoriu, spunând că marea majoritate a deputaţilor europeni sunt funcţionari dedicaţi, care nu sunt responsabili pentru comportamentul neadecvat al unora. Ea a promis că se va asigura că deputaţii europeni vor declara în viitor toate invitaţiile şi cadourile primite de la guvernele străine.
Mită la Parlamentul European
Astăzi, Italianul Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al Evei Kaili, şi-a recunoscut implicarea în scandalul mitei din Parlamentul European, care afectează deopotrivă Qatarul şi Marocul, şi a vorbit şi despre alte persoane implicate.
Giorgi l-a indicat drept ”creier” al operaţiunii de fraudă pe fostul parlamentar italian Pier Antonio Panzieri, de la domiciliul căruia Poliţia a confiscat 700.000 de euro.
Giorgi a mai acuzat încă doi eurodeputaţi social-democraţi: belgianul Marc Tarabella, al cărui domiciliu a fost deja percheziţionat de autorităţi în cadrul anchetei, dar care se află în libertate; şi italianul Andrea Cozzolino, pentru care Giorgi lucra ca asistent.
În ceea ce o priveşte, Eva Kaili se află în detenţie şi urmează să fie adusă în faţa justiţiei la 22 decembrie.