PNL a decis să retragă controversata lege anti-ONG

PNL a decis să retragă controversata lege anti-ONG
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

PNL a decis să retragă controversata lege anti-ONG, care restricționează dreptul de a înființa asociații, după ce a fost criticată dur de multe organizații neguvernamentale.

”Am avut o dezbatere marțea trecută și am constatat că ONG-urile nu au susținut acest proiect. În momentul în care toată comunitatea civilă spune că nu este nevoie de acest proiect, decizia politică e clară”, a declarat senatorul PNL Daniel Fenechiu pentru G4Media.

Informaţia a fost confirmată de Alina Gorghiu.

„Aprobarea solicitării de retragere din proces legislativ a unei inițiative legislative. Conform art. 97 din Regulamentul Senatului inițiatorul proiectului de lege sau al propunerii legislative poate să-și retragă proiectul sau propunerea până la începerea dezbaterilor generale cu aprobarea plenului”, a spus președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, citată de Mediafax.

ADVERTISING

Ea a precizat că este vorba despre propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociații și fundații.

Inițiativa legislativă era semnată printre alții de Roberta Anastase, Florian Bodog, Robert Cazanciuc, Titus Corlăţean, Răzvan Cuc, Vasile Dîncu, Laura Moagher, Virgil Guran, Radu Oprea, Eugen Nazare Ţapu, Marcel Vela, Daniel Fenechiu, Cristian Ţâgârlaş.

Aşadar, proiectul de lege a fost inițiat de PSD și PNL, dar parlamentarii social-democraţi și-au retras susținerea încă de la finalul lunii februarie, sub presiunea societății civile.

ADVERTISING

În urmă cu aproape 3 săptămâni, plenul Senatului a retrimis Comisiei Juridice pentru un raport suplimentar iniţiativa legislativă. Solicitarea a fost propusă de viceliderul grupului PNL Nicoleta Pauliuc.

„PNL a realizat într-un târziu enormitatea acestei inițiative legislative care ar fi periclitat dreptul societății civile să se manifeste în justiție. Repet, USR cere PNL să retragă cu totul această propunere din circuitul legislativ”, a spus atunci senatorul USR Radu Mihail.

Conform inițiativei, pentru a putea deschide o acțiune în instanță, asociația care deschide procesul trebuie să fi avut o activitate susținută pe domeniul în cauză cu doi ani înainte să deschidă acțiunea, să depună garanție de 1% din prejudiciul reclamat, până la 10.000 de euro, iar dacă asociația pierde procesul, cei din consiliul director vor răspunde cu averile lor, fără nici o limită.

ADVERTISING

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a explicat la acel moment motivele pentru care a depus controversatul proiect de lege. „Motivul ține de ideea de a limita abuzul de drept”, a spus el într-un interviu la RFI România. „N-am fost niciodată un adversar al ONG-urilor, însă am constatat, fără să generalizez, că există ONG-uri care acționează la comandă”, spunea parlamentarul.

Liberalul susținea că s-a consultat înainte ”cu mulți ONG-iști”, dar întrebat cu cine mai exact, a evitat un răspuns concret.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇