Pe repede înainte: Guvernul Cîţu ar putea fi învestit chiar miercuri, dar ar fi un maraton pentru Parlament

Pe repede înainte: Guvernul Cîţu ar putea fi învestit chiar miercuri, dar ar fi un maraton pentru Parlament

Noul guvern, condus de premierul desemnat Florin Cîţu, ar putea fi învestit miercuri, prin votul plenului reunit al Parlamentului.

Lista Cabinetului şi programul de guvernare vor fi depuse la Parlament în jurul orei 8:00, iar şedinţa Birourilor Permanente Reunite va avea loc între orele 9:00 şi 10:00.

„Mâine urmează audierile în comisii, cred că încep la ora 10:00 sau 11:00 cel mai târziu. Planul nostru este de a avea votul în plen începând cu ora 6 seara, urmează jurământul şi, după aceea, tot Guvernul se va reuni la Palatul Victoria doar pentru o şedinţă foto şi atât”, a declarat marţi seara prim-ministrul desemnat Florin Cîţu, citat de Agerpres.

ADVERTISING

Procedura învestiturii Guvernului

Problema e că legea prevede că procedura învestiturii guvernului cuprinde mai multe etape: audierile miniştrilor, votul Parlamentului cu privire la programul de guvernare şi lista guvernului, precum şi depunerea jurământului în faţa preşedintelui României.

Birourile Permanente ale celor două Camere transmit programul de guvernare şi lista Guvernului tuturor deputaţilor şi senatorilor, se arată în art. 86 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Tot BP stabilesc data şedinţei comune a comisiilor permanente şi a şedinţei comune a celor două camere, în cadrul cărora vor avea loc audierile miniştrilor, respectiv dezbaterea programului de guvernare. Şedinţa comună nu poate fi stabilită la o dată care să depăşească 15 zile de la primirea programului şi a listei Guvernului (art. 87 din Regulament).

ADVERTISING

Fiecare ministru trebuie audiat în comisii

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, din lista noului guvern, va fi audiat de către comisiile de specialitate ale celor două camere.

Candidaţii vor primi din partea comisiilor avize consultative, pe care le motivează şi le prezintă premierului desemnat.

Cine conduce comisiile din Senat: Șoșoacă este șefă la cea despre abuzuri, iar un simpatizant al Mișcării Legionare, tot din AUR, la Comisia pentru Diaspora

În situaţia în care un membru de pe lista noului guvern primeşte un aviz nefavorabil, premierul desemnat poate veni cu o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă premierul vine cu o nouă propunere, aceasta va fi supusă audierii.

ADVERTISING

Votul are nevoie de majoritate absolută

După audieri şi acordarea avizelor, se convoacă şedinţa comună a Camerelor, în cadrul căreia premierul desemnat prezintă parlamentarilor lista de miniştri şi programul de guvernare.

Urmează dezbaterile pe marginea programului şi listei cu membrii Guvernului, astfel încât, la cererea liderilor de grup, preşedintele de şedinţă le dă cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere.

După încheierea dezbaterilor, deputaţii şi senatorii votează, cu majoritate absolută, propunerea de acordare a încrederii Guvernului.

Votul este secret cu bile.

Rezultatul votului este consemnat într-un proces verbal, iar acordarea votului de încredere se materializează printr-o hotărâre a Parlamentului, care se semnează de către preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României pentru a numi guvernul.

Ulterior, membrii Guvernului depun jurământul la Palatul Cotroceni.

Guvernul Cîțu: Lista completă a miniștrilor PNL, USR-PLUS și UDMR

După săptămâni întregi de negocieri și ședințe peste ședințe, cele trei partide care formează coaliția de guvernare – PNL, USR PLUS și UDMR – și-au definitivat şi validat listele de miniștri din Cabinetul Cîțu marţi noapte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇