Pas important în planul PSD de reindustrializare a țării. 420 de milioane de euro, bani europeni, pun România pe harta mondială a industriei microcipurilor

Pas important în planul PSD de reindustrializare a țării. 420 de milioane de euro, bani europeni, pun România pe harta mondială a industriei microcipurilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

România ia cu asalt domeniul în care companiile din Asia fac legea. Mai multe universități și companii din țara noastră au fost selectate pentru a beneficia de o finanțare de 420 de milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru cercetarea, dezvoltarea și producția de cipuri.

Această finanțare este parte a programelor inițiate de PSD și Guvernul condus de Marcel Ciolacu de transformare a țării într-un hub industrial și tehnologic regional, bazat pe producție, investiții și exporturi.

România, selectată de Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a decis să ia măsuri în contextul crizei mondiale de semiconductori, sector dependent în proporție de 90% de Taiwan. Astfel, Comisia Europeană a pus la dispoziție peste 8 miliarde de euro pentru 14 țări, printre care se numără și România.

ADVERTISING

Trei mari companii din automotive din țara noastră, împreună cu alți 24 de participanți indirecți, printre care se numără universități din București, Cluj-Napoca, Brașov și Iași, vor primi finanțări totale de 230 de milioane de euro prin PNRR.

Banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea microelectronicii în România, respectiv pentru cercetarea, dezvoltarea și producția de cipuri/semiconductori, care sunt elemente fără de care niciun dispozitiv electronic nu poate funcționa.

Christian von Albrichsfeld, Country Head Continental România: ”Creștem competitivitatea și aducem joburi cu valoare adăugată în Europa și în România”

Continental, Bosch și NXP, trei jucători cu anvergură mondială în domeniul automotive, care sunt prezenți și în România, vor avea la dispoziție190 de milioane de euro din suma oferită de Comisia Europeană în cadrul acestui program.

ADVERTISING

Christian von Albrichsfeld, Country Head Continental România, apreciază că accesarea acestor fonduri reprezintă o oportunitate pentru a duce economia României la un nivel mai înalt.

 „Noi am văzut o posibilitate pentru economia României să o ducem la un nivel mai înalt. De multe ori invențiile s-au făcut în Europa, dar altcineva a beneficiat. Și noi trebuie să vedem acum cum să industrializăm invențiile în Europa, să creștem competitivitatea și prin asta să aducem joburi cu valoare adăugată în Europa și în România”, a declarat Christian von Albrichsfeld.

Locurile de muncă High Tech, vitale pentru industria românească

De asemenea, 230 de milioane de euro se vor îndrepta către alte 24 de participanți indirecți, între care și marile centre universitare ale țării.

ADVERTISING

Spre exemplu, cu o finanțare de 30 de milioane de euro, la Universitatea Politehnica Timișoara se va construi o rețea de laboratoare unde să se poată cerceta și proiecta microcipurile.

Florin Drăgan, rectorul Universității, susține că acest proiect va atrage și ale mari companii globale să investească în țara noastră, în timp ce profesorul Aurel Gontean subliniază că locurile de muncă nou create într-un domeniu de înaltă tehnologie vor avea un rol vital pentru industria țării.

„Acest proiect speră să reducă dependența de Taiwan, dar și să creeze locuri de muncă High Tech, care mie mi se pare că sunt vitale pt industria românească”, a punctat profesorul Gontean.

PSD anunță investiții majore în inovare și înaltă tehnologie în următorii patru ani

Prin Programul de Guvernare 2025-2028, PSD pune accent pe patriotismul economic și pe creșterea producției în România, indiferent de acționariatul român sau străin al companiilor cu activități productive.

Programele guvernamentale și banii europeni vor sprijini susținerea industriei existente și dezvoltarea unor noi industrii competitive în sectoarele strategice pentru ca România să devină cea mai puternică economie din Europa de Est și Sud-Est în următorii 5 ani, depășind Polonia.

10 miliarde de euro urmează să fie alocați schemelor de ajutor pentru ca România să se transforme într-un hub tehnologic și industrial în Europa de Est.

De asemenea, un miliard de euro vor susține investiții în inovare și înaltă tehnologie în industrie, iar 600 milioane de euro de la bugetul de stat și din fonduri europene se vor aloca pentru Programul High-Tech Innovation, pentru dezvoltarea și consolidarea companiilor de înaltă tehnologie din domeniul industrial.

În programul pentru alegerile parlamentare, PSD și-a propus ca obiectiv major finalizarea cât mai multor investiții locale în infrastructură, educație și învățământ în mod echilibrat, în toate județele țării. Acestor inițiative, PSD le adaugă și susținerea dezvoltarea unor noi industrii competitive în sectoarele strategice care vor crea locuri de muncă bine plătite și vor permite companiilor românești să devină lideri regionali și să transforme România într-un un hub industrial și tehnologic regional, bazat pe producție, investiții și exporturi.

Material de propagandă electorală, CMF 11240017


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇