Deputatul PSD Alexandru Rogobete îl acuză pe primarul Nicuşor Dan că a tergiversat ani de zile autorizaţia pentru un spital oncologic pediatric, semnând-o abia acum, în plină campanie electorală.
Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rogobete a prezentat autorizaţia de construire pentru extinderea unei clădiri a clinicii Sanador, pe strada Sevastopol din Capitală, unde ar urma să funcţioneze un spital de oncologie pentru copii.
El susţine că primarul Capitalei Nicuşor Dan, candidat independent la Preşedinţie, a amânat ani de zile semnarea documentului şi sugerează că a semnat abia acum, sub presiunea campaniei electorale.
Şi candidatul coaliţiei Crin Antonescu l-a atacat pe Nicuşor Dan pe acelaşi subiect.
”Tot ce trebuie să constat e că trebuie să facem campanie electorală în fiecare lună pentru că din motive electorale aţi semnat azi, ceea ce de doi ani nu semnaţi, două zile au fost suficiente”, a spus Antonescu miercuri seara. ”Asta nu înseamnă că un privat care are medici foarte buni trebuie să construiască nelegal acolo unde construieşte”, a explicat edilul.
Autorizaţia semnată în campania electorală
”Parca era ilegal domnule Nicuşor Dan...cum de l-ai semnat? Te-a speriat campania electorală? Câtă MINCIUNĂ! Câtă perversitate! Vedeţi oameni buni ce urlăm de ani? De asta se pierd bani europeni ... pentru că indivizi ca Nicuşor Dan blochează conştient dezvoltarea! Aici aveţi avizul pentru spitalul de oncologie pentru copii, pe care Nicuşor Dan, cel care vrea sa fie preşedintele României l-a amânat ani de zile, minţind că este ilegal! AZI, pentru că l-a speriat ampania electorală - A SEMNAT! În aceeaşi situaţie sunt şi: Institutul pentru Boli Cardiovasculare ”CC Iliescu”, Centrul de Oncologie de la Spitalul ”Bagdasar Arseni””, a scris Rogobete pe Facebook, prezentând documentul datat 30 aprilie şi semnat de Nicuşor Dan.

Reacţia lui Nicuşor Dan
Nicuşor Dan răspunde acuzaţiilor, spunând că este incalificabil să foloseşti românii bolnavi de cancer ca temă electorală şi că discuţia juridică despre legalitatea cererii de construire e complexă.
”Le-am transmis, încă de când au solicitat, că nu este locaţia potrivită şi sper să găsească locaţia rezonabilă pentru construirea noului corp”, explică el.
”Dacă vorbim obiectiv de sistemul de sănătate: s-au pierdut 750 de milioane de euro din PNRR pentru construcţia de spitale, NU s-a construit nici măcar un singur spital nou în ultimele 3 decenii în România, de multe ori bolnavii sunt puşi să-şi cumpere singuri medicamentele la care au dreptul gratuit, de multe ori eşti trimis să-ţi faci investigaţiile în sistemul privat”, scrie Nicuşor Dan pe Facebook.
El subliniază că Spitalul Sanador, cel care doreşte construirea spitalului oncologic, este o instituţie medicală privată, cu medici buni, dar care ”a abuzat în modul în care a construit, într-o zonă supraaglomerată a Bucureştiului”.
”Iar acum vrea să abuzeze şi mai mult, vă rog să vedeţi imaginile. Discuţia juridică despre legalitatea cererii de construire este complexă, nu o redau aici. Le-am transmis, încă de când au solicitat, că nu este locaţia potrivită şi sper să găsească locaţia rezonabilă pentru construirea noului corp”, conchide Nicuşor Dan, prezentând imagini.

Disputa cu Crin Antonescu
Semnarea autorizaţiei de construire de către Nicuşor Dan a constituit temă de dispută cu Crin Antonescu şi la dezbaterea de miercuri seară, de la Antena3.
Crin Antonescu: Domnule Nicuşor Dan, acum cinci ani de zile vi s-a solicitat aprobarea pentru construirea unei clinici oncologice pentru copii Sanador. Aţi stat în procese, acum doi ani, o instanţă a pronunţat o decizie definitivă, în doi ani eraţi obligaţi să semnaţi autorizaţia. Aud, înţeleg, îmi spuneţi dacă e adevărat sau nu, că totuşi azi aţi semnat-o, după ce am avut discuţii publice. Mă interesează doar cum un om onest care vrea să lupte cu corupţia, care vrea să facă într-adevăr domnia legii în România, nu respectă de doi ani o decizie a instanţei. Vă întreb, totuşi: v-aţi gândit la copiii, tinerii care au fost privaţi de posibilitatea unui tratament mai bun? De ce faceţi aceste lucruri? E un hobby, e un lobby, e lentoare în decizii? E altceva? Ce e?
Nicuşor Dan: Dacă dvs. aveţi vreo problemă cu modul în care se tratează cancerul în România, vă rog să vă adresaţi colegului dvs., domnul Rafila. Dacă vorbim de sistemul medical din România, trebuie să constatăm că noi de 30 de ani nu avem o viziune pentru sistemul medical, pentru infrastructură, nu există proiecte pentru mari spitale care să înlocuiască infrastructura improprie pentru activitatea medicală din România. Dacă din lipsa acestei viziuni pe sistemul de sănătate se pune presiune pe un primar să semneze un act pe care-l consideră ilegal, cred că trebuie să-i lăsăm posibilitatea de a judeca legalitatea. Şi nu sunt doi ani, sunt câteva luni şi mai puţin de când s-a redactat hotărârea definitivă să ştim şi noi ce să facem.
Crin Antonescu: Eu şi cred că şi dvs, noi toţi, chiar avem o problemă cu tratarea cancerului, pentru că România e pe primul loc. E vorba de faptul că cineva avea puteri, avea tot temeiul să construiască o clinică pentru copii. Nu v-a cerut nimeni să vă decideţi repede – lent - cinci ani aţi stat în procese, de doi ani e o sentinţă definitivă şi tot n-am înţeles dacă aţi semnat sau nu azi ce trebuie să semnaţi de cel puţin doi ani de zile. Asta e întrebarea, nu e despre Rafila, nu e despre combaterea cancerului în general pe lumea asta. Fiţi uman! Lent, dar uman, daţi-mi un răspuns.
Nicuşor Dan: E vorba exact despre domnul Rafila, dacă dvs. aţi adus în discuţie bolnavii de cancer, cred că trebuie să-i întrebăm dacă ei sunt bine trataţi de colegii dvs. de coaliţie.
Crin Antonescu: Aţi dat sau nu aprobarea?
Nicuşor Dan: Da, asta nu înseamnă că un privat care are medici foarte buni trebuie să construiască nelegal acolo unde construieşte.
Crin Antonescu: De doi ani e sentinţa judecătorească. Tot ce trebuie să constat e că trebuie să facem campanie electorală în fiecare lună pentru că din motive electorale aţi semnat azi, ceea ce de doi ani nu semnaţi, două zile au fost suficiente.