Ministrul Finanțelor vrea soluții la criza energetică: Să înceteze preţurile acestea explozive, pur şi simplu sunt de nesuportat!

Ministrul Finanțelor vrea soluții la criza energetică: Să înceteze preţurile acestea explozive, pur şi simplu sunt de nesuportat!

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat, marţi seară, că se caută soluţii pe termen mediu şi lung pentru criza din energie, fiind necesară combaterea cauzelor, astfel încât situația să nu devină și mai gravă din aprilie.

”Soluţiile pentru restructurarea acestei situaţii, până la urmă, eu cred că vor fi luate deciziile săptămâna viitoare, suntem încă în discuţii la nivel de Guvern. Este un mixt de soluţii, trebuie să afecteze cauzele, să înceteze o dată preţurile acestea explozive la energie, care până la urmă au dus şi la încetinirea economiei, şi la pierderea puterii de cumpărare, dar şi să ne adresăm efectelor pentru că, iată, şi populaţia şi economia au plătit facturi foarte mari”, a declarat, marţi seară, la Antena 3, Adrian Câciu.  

ADVERTISING

Acesta a precizat că, pe lângă măsurile luate pentru ianuarie şi februarie este nevoie de soluţii ”care să se adreseze unui termen mediu şi lung”.  

”Nu poţi să adresezi doar efectele, trebuie să te duci la cauze. Cauzele sunt în piaţa de energie, sunt identificate, am lucrat împreună şi cu cei care sunt în piaţă, ca să identificăm unde sunt problemele de preţuri care pur şi simplu sunt de nesuportat. (...) Cred că săptămâna viitoare Guvernul va veni cu acest mix de măsuri. Am pus şi eu şi domnul ministru Chesnoiu, pe masă o serie de soluţii, îl aşteptăm şi pe ministrul Energiei să vină cu un set de măsuri”, a mai declarat Câciu.  

ADVERTISING

Acesta susţine că, dincolo de rezolvarea problemei de costuri, ”trebuie să aducem foarte mulţi bani în economie”.  

”Ceea ce ne-am angajat să facem, am spus că în primul trimestru venim cu un pachet masiv de finanţare a economiei. Acum suntem în zona în care peste 17 miliarde lei ajung în zona IMM. Practic IMM sunt coloana vertebrală a economiei (...) În februarie şi martie avem facturi plafonate, iar săptămâna viitoare venim cu decizia cu ce se întâmplă din aprilie încolo”, a adăugat ministrul Finanţelor.  

Întrebat dacă sunt puncte de vedere diferite în coaliţie pe aceste măsuri, ministrul Finanţelor a declarat: ”Nu s-a ajuns încă în coaliţie, suntem în lucru la Guvern. La momentul acesta se strâng datele şi punctele de vedere”.  

ADVERTISING

Ministru PNL: Cea mai simplă măsură ar fi să continuăm măsurile

În paralel cu Câciu, la emisiunea Talk News de la Profit TV vorbea pe același subiect Daniel Cadariu, ministrul liberal al Antreprenoriatului și Turismului.

Acsta a spus că, din punctul său de vedere, ”cea mai simplă măsură ar fi să continuăm aceste măsuri ale legii în vigoare,” pentru o perioadă tranzitorie, până vom constata dacă se calmează preţurile la energie şi la gaze. El a afirmat că, dacă nu se ia nicio măsură, mai mult ca sigur mediul de afaceri intră în colaps.

”Cred că cea mai simplă măsură ar fi să continuăm acest măsuri ale legii în vigoare, pentru o perioadă tranzitorie, până vom constata dacă se calmează preţurile la energie şi la gaze”, a spus Daniel Cadariu, arătând că se referă la compensare ş plafonare. 

Ministrul Antreprenoriatului a precizat că, în mod evident, acest lucru ar însemna o presiune pe buget.

”Un calcul făcut pentru cele două luni în care am făcut modificarea la Ordonanţă arată că e necesară o sumă de 3 miliarde de lei, pentru cele două luni”, a spus Cadariu, arătând că ori vor fi găsite surse financiare suplimentare, pentru partea de venituri, ori trebuie să se umble la cheltuieli.

”Cea mai gravă şi pe care noi, cei de la PNL, nu o acceptăm, este să umblăm la investiţii”, a menţionat ministrul Antreprenoriatului. 

Daniel Cadariu a mai spus că a participat la mai multe discuţii, în ultima vreme, unde au fost prezenţi şi cei de la ANRE care reglementează şi ar trebui să controleze ce se întâmplă în domeniu.

”La orice propunere a venit din partea unui demnitar, a unui ministru, a unui parlamentar, cei de acolo ne-au spus ce nu se poate, ce directivă europeană se încalcă, faptul că noi facem parte dintr-o piaţă de energie şi nu putem acţiona doar noi”, a arătat el. 

Cadariu a menţionat că, în momentul de faţă sistemul nu ne permite să acoperim totul din producţie internă şi trebuie să apelăm la piaţa europeană. ”Sunt două variante mari şi late, te decuplezi în totalitate cu riscul de a nu avea de unde să îţi compensezi nevoia de energie sau gaze sau te supui reglementărilor europene şi atunci trebuie să găseşti alte soluţii, fără a afecta această piaţă reglementată”, a explicat ministrul, adăugând că România a ajuns cu greu la această piaţă liberalizată a energiei. 

Ministrul a arătat că mai au la dispoziţie o lună şi jumătate, dar important este semnalul, să se vină cât mai repede cu decizii până în 1 aprilie şi să nu aştepte până în ultima clipă. ”Nu avem de ales, nu luăm nicio măsură şi mai mult ca sigur mediul de afaceri intră în colaps”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇