Ministerul Justiției anunță că a dezvoltat noi modalități de combatere a infracțiunilor grave și privarea criminalilor de câștigurile lor ilicite.
MJ arată, într-un comunicat remis SpotMedia.ro, că a organizat un webinar ”care a abordat unul dintre cele mai fierbinți subiecte ale acestor zile: modalitățile de urmărire și recuperare a produsului infracțiunilor”.
Webinar-ul a fost făcut cu Ambasada SUA în România.
Predoiu: Prea mulţi infractori condamnaţi au rămas cu banii la ei
În cadrul seminarului web, Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a lansat o nouă propunere de politică publică privind urmărirea şi recuperarea efectivă a produsului infracţiunii. Sunt prevăzute măsuri de consolidare a Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).
Măsurile vor fi atât legislative, cât și administrative, iar procurorii și polițiștii vor avea mai mult acces la informațiile financiare.
Iată ce a declarat ministrul Predoiu:
Aș dori să exprim angajamentul Ministerului Justiției de a consolida performanța generală a sistemului național de recuperare a activelor provenite din infracțiuni. O echipă de experți lucrează sub coordonarea mea directă în elaborarea unui set de măsuri care vor consolida ANABI și care vor oferi instrumente utile poliției și procurorilor pentru a combate mai bine infracțiunile și pentru a recupera câștigurile ilicite ale infractorilor.
În acest sens, avem în vedere măsuri atât de natură legislativă, cât și administrativă. Ne vom actualiza legile astfel încât ANABI să fie mai prezentă, mai implicată, în cazuri internaționale majore. De asemenea, procurorilor și poliției li se vor acorda mai mult acces la informațiile financiare în cadrul punerii în aplicare a directivelor UE recente în legislația națională. Lucrăm la acest lucru cu partenerii noștri euro-atlantici pentru a stopa crima organizată și corupția
Cătălin Predoiu, ministrul Justiției
Predoiu, după întâlnirea cu Zuckerman: Suntem interesaţi de modelele de digitalizare folosite în sistemele de justiţie din SUA şi democraţiile occidentale
La întâlnire au participat peste 300 de experți din cadrul:
- Ministerului Justiției,
- Ministerului Public (DNA, DIICOT și PICCJ),
- Ministerului Afacerilor Interne,
- CSM,
- Ministerului Finanțelor Publice,
- ANAF,
- Department of Justice,
- FBI,
- Homeland Security.
Citește și: