Ultima zi din an a început cu mesaje de la politicieni, membrii guvernului făcând și un fel de bilanț în care pun în evidență mai ales realizările pe care și le atribuie.
Klaus Iohannis ne îndeamnă să lucrăm împreună
Președintele Klaus Iohannis spune că a fost un an dificil, dar ne îndeamnă să privim cu speranță și încredere către 2023.
„Cumpăna dintre ani este mereu un moment încărcat de semnificații și emoție, pentru că sărbătorim sfârșitul unei etape și debutul alteia noi. Chiar dacă a fost un an foarte dificil pentru noi toți, marcat de crize profunde și de un teribil război care se desfășoară la granițele noastre, privim cu speranță și încredere către noul an 2023, care stă să înceapă”, se arată în mesajul de final de an al președintelui Klaus Iohannis.
Președintele mai spune că România se dezvoltă în fiecare zi și face progrese vizibile în toate domeniile: „Vă îndemn să lucrăm împreună pentru ca țara noastră să se bucure de un viitor prosper, în pace și armonie! Vă doresc un An Nou fericit! La mulți ani!”.
Premierul Nicolae Ciucă spune că a avut „două linii de efort major”
Premierul Nicolae Ciucă afirmă, sâmbătă, într-un mesaj transmis cu ocazia Anului Nou, că românii şi-au dovedit solidaritatea în anul care se încheie, au trecut prin provocări "greu de imaginat" şi au reuşit să facă mai mult decât să reziste.
"Vremurile grele îi aduc pe oameni mai aproape. Iar anul care se încheie ne-a dat multe motive să ne dovedim solidaritatea. Împreună am trecut prin provocări greu de imaginat. Ca popor încercat de istorie, de data aceasta, am reuşit, fiind uniţi, să facem mai mult decât să rezistăm. Astăzi, puterea mobilizării noastre este recunoscută şi apreciată în întreaga lume. Pentru că românii au devenit un exemplu, iar calităţile lor au trecut dincolo de graniţe", a arătat prim-ministrul.
Acesta a amintit de criza prin care trece România, cu un război la graniţă, secetă, preţuri mai la energie şi inflaţie și a spus că guvernul va continua să protejeze interesele cetăţenilor, să sprijine economia şi să aibă grijă de cei vulnerabili. El a menţionat că a avut, ca prim-ministru, "două linii de efort major": să conducă Guvernul de coaliţie pentru a gestiona crizele şi să intensifice proiectele prin care ţara să îşi dezvolte economia. "Asigurând acest echilibru, vom putea oferi tinerilor noştri un model de dezvoltare rezilient şi performant", a conchis Ciucă.
Ciolacu: Ne-am asumat guvernare complicată, cel mai mare partid, cele mai mari așteptări ...
"2022 a fost un an greu, dar în fiecare clipă ne-am străduit să răspundem tuturor provocărilor. Am făcut hotărâţi pasul în faţă şi ne-am asumat o guvernare complicată pentru a găsi şi aplica, din prima linie, soluţiile la problemele cu care românii s-au confruntat.
A fost un lucru normal pentru că, în aceste vremuri grele, cele mai mari aşteptări ale românilor se îndreptau către cel mai mare partid, către forţa politică care a luptat întotdeauna pentru cei mulţi, pentru familiile cu copii, pentru pensionari şi pentru firmele româneşti.
Am luat măsuri pentru ca românii şi economia să reziste în faţa ameninţărilor. Mai mult, suntem hotărâţi să continuăm să sprijinim România pentru a trece cu bine peste această perioadă dificilă ca o naţiune puternică şi unită", a scris șeful PSD, Marcel Ciolacu, pe Facebook.
Ministrul Justiției zice că în 2023 va devasta clanurile de infractori
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, spune într-un mesaj postat pe Facebook, că principala realizare a Ministerului Justiţiei în anul 2022 a fost contribuţia, alături de alte instituţii din toate puterile statului, la obţinerea ultimului raport pozitiv din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul Justiţiei.
Conform ministrului, printre obiectivele pe 2023 se află consolidarea Ministerului Public, pe care o consideră ”de o capitală importanţă”, confruntarea constantă și profesionistă a corupției și ”o ofensivă devastatoare asupra crimei organizate şi clanurilor de infractori”.
”Dintre obiectivele agendei, consolidarea Ministerului Public este de o capitală importanţă. Cetăţenii români au dreptul la un Minister Public care să le garanteze şi să le apere prin mijloace judiciare drepturile, libertăţile şi proprietatea faţă de orice tip de infracţiune, un Minister Public pe care cetăţenii oneşti să îl respecte şi care să inspire teamă oricărui infractor.
Corupţia publică, dar şi cea privată, corupţia politică, dar şi cea administrativă şi economico-financiară, corupţia din instituţiile statului, dar şi din companii, mici sau mari, cu orice formă şi de orice naţionalitate a capitalului, trebuie confruntată constant şi profesionist de către Ministerul Public.
Crima organizată, clanurile de infractori, traficul de persoane, droguri şi arme, orice forme de radicalizare teroristă, orice formă socială de ură de rasă sau pe alte considerente trebuie anchetate, inculpate şi destructurate judiciar”, subliniază Cătălin Predoiu.
Din perspectiva Ministerului Justiţiei, anul 2023 trebuie să marcheze o ofensivă devastatoare a Ministerului Public asupra crimei organizate şi clanurilor de infractori, consideră ministrul Justiţiei.
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: Condiții mai bune pentru militarii români
Cu peste 5.000 de militari aliați dislocați în România, care se instruiesc împreună cu militarii români, România este mai bine protejată și apărată, spune Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale, care anunță că în 2023, accentul va fi pe îmbunătățirea condițiilor de muncă.
„ (...) În anul care se încheie, Ministerul Apărării Naționale a depus eforturi pentru întărirea profilului României în cadrul NATO, ca pilon de securitate și stabilitate în regiune și întărirea apărării și asigurării securității în regiunea Mării Negre”, spune Angel Tîlvăr în mesajul de final de an.
Totodată, spune ministrul, anul 2022 a adus noi dimensiuni în cooperarea cu Statele Unite ale Americii, care au contribuit semnificativ la consolidarea Parteneriatului Strategic dintre țările noastre. Tîlvăr vorbește și despre „a doua direcție de acțiune majoră a ministerului, în 2022, înzestrarea și dotarea armatei.
În ce privește anul 2023, ministrul Apărării anunță concentrarea pe „îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale militarilor noștri – activi, în rezervă sau în retragere, ale salariaților civili ai ministerului nostru, precum și ale familiilor lor”.
În final, Angel Tîlvăr spune: „Personal, voi rămâne permanent conectat și concentrat, pentru ca întregul mecanism al apărării naționale să funcționeze la același nivel înalt precum este încrederea concetățenilor noștri în forța dumneavoastră, militarii români”.
Ministrul Culturii promite eforturi ca fiecare cetățean „să simtă că nu este singur”
Și ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a trimis un mesaj transmis cu ocazia Anului Nou, în care spune că în 2023 guvernanţii vor trebui să facă eforturi suplimentare, astfel încât fiecare cetăţean "să simtă că nu este singur".
"Am traversat un 2022 în care bucuriile, dar şi încercările au făcut parte din viaţa noastră, un an în care ne-am pus priceperea şi cunoştinţele în a face din societatea în care trăim un loc mai bun. Am ajuns însă în momentul în care trebuie să ne gândim la viitor. În 2023 va fi nevoie de eforturi suplimentare din partea noastră, a guvernanţilor, astfel încât fiecare cetăţean să simtă că nu este singur, să îşi recapete încrederea că tot ceea ce facem se va îndrepta către continuarea lucrurilor bune începute în acest an", se arată în mesajul ministrului, publicat pe site-ul Ministerului Culturii.
Referindu-se la activitatea instituţiei pe care o conduce, Romaşcanu a arătat că a existat o readaptare a activităţilor culturale după perioada de pandemie, dar au apărut şi provocări noi, în contextul războiului din Ucraina.
Petre Daea: Nu am promis, dar am făcut
Și Petre Daea, ministrul Agriculturii, și-a postat bilanțul și mesajul pentru noul an.
"Nu am promis, dar am făcut tot ce trebuia! Un an dificil, foarte complicat, cu multe provocări, în care seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga ţară, cu preţuri la inputuri greu de stăpânit. De multe ori fără weekend şi sărbători, printr-o muncă asiduă, zi de zi, uneori şi noaptea, s-a reuşit: acordarea libertăţii către fermieri să-şi valorifice culturile afectate de seceta pedologică în scopul obţinerii furajelor, fără să piardă subvenţia; obţinerea derogării de la CE cu privire la perioada de retenţie în sectorul zootehnic, ajutor atât de necesar sectorului greu încercat în acest an; primirea acceptului Comisiei de a acorda subvenţia în avans în cuantum de 70-85%", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Astfel, a subliniat el, 1,3 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor pentru a-şi face la timp lucrările necesare pentru pregătirea producţiei următoare.
Petre Daea mai contabilizează la bilanț acordarea de microgranturi în domeniul agroalimentar în valoare totală de 49 milioane euro, repornirea Casei de Comerţ Unirea, demararea programelor de susţinere a crescătorilor de porci şi păsări, lansarea de programe de sprijin pentru zona montană.
Rafila: Îmi doresc foarte mult să puteţi avea din nou încredere în sistemul de sănătate
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a precizat că îşi doreşte, acum la final de an, ca investiţiile din domeniul sănătăţii din PNRR să se concretizeze în anul 2023, iar oameni să poată avea din nou încredere în sistemul de sănătate.
„Dragi români, încheiem anul 2022 în sectorul de sănătate după ce am trecut la începutul acestui an de partea cea mai dificilă a pandemiei şi am reuşit să o ţinem sub control, am reuşit să facem în aşa fel încât să ţinem spitalele deschise şi lucrul poate cel puţin la fel de important este legat de faptul că investiţiile care trebuie făcute din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se află pe drumul cel bun.
Acum, la sfârşit de an, îmi doresc să putem în anul care vine să concretizăm toate aceste investiţii, îmi doresc foarte mult să puteţi avea din nou încredere în sistemul de sănătate, prin ceea ce facem noi la Ministerul Sănătăţii sau la instituţiile subordonate Ministerului, prin ceea ce fac profesioniştii din sistemul de sănătate. Cred că trebuie să fim solidari şi responsabili în acelaşi timp”, a transmis Alexandru Rafila, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.
El le-a mulţumit și colegilor din Guvern şi din coaliţie şi celor care au avut încredere în sistemul de sănătate.
Ministrul Finanțelor: Șapte piloni pe care se clădesc soluțiile
România are cea mai stabilă economie din regiune şi va încheia anul cu o creştere economică de peste 5%, potrivit ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, care atrage atenţia că anul 2023 va fi unul dificil, marcat în continuare de puseul inflaţionist şi în care diferenţa va fi făcută de folosirea la maxim a instrumentelor de politică publică, direcţionate către investiţii, reforme şi susţinerea categoriilor vulnerabile.
"În cel mai complicat an din perspectivă economică de după cel de-al doilea război mondial permiteţi-mi să vă mulţumesc pentru solidaritatea, încrederea şi înţelegerea de care aţi dat dovadă în această perioadă care a afectat puternic (cel puţin din perspectiva inflaţiei ridicate) nu numai mediul socio-economic naţional, dar şi întreaga Uniune Europeană şi economia mondială. În perioadele complicate soluţiile se clădesc pe şapte piloni : curaj, raţiune, stabilitate, securitate, protecţie, solidaritate şi susţinere. Asta am făcut, asta vom face!”, a scris ministrul, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.
El a subliniat că s-a reuşit refacerea potenţialului economic şi stabilizarea economiei, care produce cu 214 miliarde lei mai mult decât în anul 2021. Aceasta a semnalat şi stabilitatea politică, dar şi parteneriatul "solid" Guvern - mediul socio-economic, care a stat la baza majorităţii măsurilor luate.
El a subliniat că este nevoie de reforme susţinute în educaţie, sănătate, economie şi administraţie, că trebuie redusă sărăcia "sub toate formele sale", iar accentul trebuie pus pe cel mai important element de capital al unei naţiuni, respectiv capitalul uman.
Constantin Cadariu: 2023 va aduce antreprenorilor din turism, chiar din prima zi, un instrument important
Anul 2022 a fost un an al relansării activităţilor, al unor reforme importante, iar cifrele dau speranţa unor rezoluţii ambiţioase pentru 2023, a scris ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.
Acesta a reamintit că anul 2023 va aduce antreprenorilor din turism, chiar din prima zi, un instrument important pentru stimularea creşterii numărului turiştilor străini care vizitează România şi a subliniat că îşi doreşte ca toate plăţile pentru cele 12.000 de societăţi implicate în programele lansate în 2022 să fie realizate, astfel încât acestea să îşi poată susţine activitatea şi să îşi dezvolte comunitatea.
Florin Spătaru:
Plafonarea preţurilor la energie, măsurile de sprijinire a investiţiilor şi de retehnologizare au fost elementele care au dus la o creştere economică în 2022 pe care n-am fi sperat-o, potrivit ministrului Economiei, Florin Spătaru. El a reamintit că Ministerul Economiei a reuşit în cursul acestui an să iniţieze 3 scheme de ajutor de stat pentru creşterea competitivităţii, pentru sprijinirea industriei şi pentru dezvoltarea economiei circulare.
"Investiţii, strategii, dezvoltare durabilă, economie verde, competenţă sunt cuvintele cheie care vor sta pe masa Ministerului Economiei în 2023", a mai transmis ministrul Economiei.
Virgil Popescu zice că am reușit să stabilizăm prețurile
Anul 2022 a fost unul de răscruce, pe care l-am trecut cu bine, zice ministrul Energiei, Virgil Popescu.
"Anul 2022 putem spune că a fost un an de răscruce, pe care cred că l-am trecut cu bine. Împreună, împreună cu partenerii europeni, împreună cu partenerii atlantici, cu Statele Unite ale Americii, am reuşit să stabilizăm preţurile energiei electrice, am reuşit să stabilizăm preţurile gazelor naturale şi să creăm o predictibilitate a acestora până în 2025", a subliniat ministrul într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.
După care face o trecere în revistă a realizărilor ministerului în 2022 și conchide: „Sigur că se pot face mai multe lucruri. Sigur că puteam face mai multe lucruri. Sigur că anul viitor ne propunem să mergem mai departe şi să avansăm în aceste proiecte.(..) Le urez tuturor românilor la mulţi ani şi un 2023 mai bun decât 2022".