Intenții de vot la europarlamentare: Cum stă alianța PSD-PNL și cine pierde cel mai mult - sondaj INSCOP

Intenții de vot la europarlamentare: Cum stă alianța PSD-PNL și cine pierde cel mai mult - sondaj INSCOP

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.

Comparativ cu luna precedentă, Alianţa PSD-PNL câştigă aproape trei procente, Alianţa Dreapta Unită creşte cu un procent, în timp ce AUR şi SOS România pierd cumulat aproximativ 6 procente.

Estimarea participării la vot la alegeri comasate europarlamentare şi locale:

59.2% dintre români declară că vor vota în mod sigur la alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie.

ADVERTISING

Votanţii ADU (76%) şi ai PSD-PNL (69%), persoanele cu vârsta între 45 şi 59 de ani (67%) şi cei cu educaţie superioară (67%) declară într-o proporţie mai mare decât media că vor merge cu siguranţă la vot.

Raportat la cei care au exprimat preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin la vot (74.4% din total eşantion), 46.6% dintre români ar vota cu alianţa PSD – PNL (faţă de 43.7% în martie), 16.7% cu AUR (20.6% în martie), 13.8% cu Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, FD) (13.7% în martie).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pentru UDMR ar vota 5.1% dintre alegători (3.9% în martie), iar pentru SOS Romania ar vota 4.5% (6.4% în martie).

Pro România ar obţine 2.7% din totalul voturilor (3.7% în martie),

Partidul Ecologist Român 2.4%, Partidul Verde 2% (Alianţa AER 3.4% în martie), REPER 1.8% (0.9% în martie), iar PUSL 1.5%. 2.8% dintre respondenţi îşi exprimă preferinţa pentru alt partid (3.7% în martie).

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenţiei de presă News.ro.

Datele au fost culese în perioada 12 - 20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

ADVERTISING

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇