Din luna februarie a acestui an, din momentul în care a fost clar că epidemia de coronavirus va lovi în plin, liderii politici au cerut experților în tehnologie instrumentele necesare pentru a putea limita răspândirea bolii.
O soluție propusă a fost monitorizarea persoanelor infectate și a celor care intră în contact cu acestea printr-o aplicație încărcată pe telefoanele mobile, fără a dezvălui identitatea posibililor purtători ai virusului.
Inginerii celor două companii digitale gigantice, e vorba de Apple și Google, au început imediat să lucreze pentru realizarea unei astfel de aplicații. În aprilie au anunțat oficial că e gata și o oferă gratuit tuturor celor care vor s-o dezvolte și s-o implementeze.
O dezbatere serioasă în societatea românească
De dezvoltarea unei astfel de aplicații s-a vorbit și la nivelul Guvernului României.
În data de 23 aprilie, premierul Ludovic Orban a declarat, fiind citat de Agerpres: “Trebuie să vă spun că există o dezbatere foarte serioasă în societatea românească privitoare la utilizarea de aplicaţii şi, dacă vor exista, ele nu vor fi decât unele pe care să şi le instaleze cetăţeanul, dacă doreşte el”.
În data de 16 iunie, oficialii germani anunță lansarea aplicației Corona Warn App care are drept scop alertarea unui utilizator al acesteia dacă se află în preajma unei persoane care a intrat în contact cu cineva testat pozitiv pentru coronavirus.
Google și Apple și-au făcut treaba, guvernele mai puțin
Aplicația este construită pe API-ul (Application Programming Interface) realizat de Apple și Google.
API este un instrument care ajută programatorii să dezvolte o soluție de programare funcțională și rapidă într-un anumit domeniu.
Dacă vreți, e ca o casă la roșu pe care echipe de programatori o mobilează și o adaptează pentru țara sau teritoriul în care va fi folosită.
“Deoarece COVID-19 se transmite prin apropierea de persoanele infectate, oficialii din sănătate publică au identificat urmărirea contactelor ca fiind un instrument valoros care poate să contribuie la limitarea răspândirii bolii.
Câteva autorități importante din domeniul sănătății publice, universități și ONG-uri din întreaga lume au depus eforturi importante pentru dezvoltarea tehnologiei de detectare a contactelor persoanelor infectate. Pentru a îmbunătăți această tehnologie, Apple și Google vor lansa o soluție cuprinzătoare care include interfețe de programare a aplicațiilor (API) și tehnologie la nivel de sistem de operare pentru a ajuta la urmărirea contactelor”, au anunțat cele două companii în data de 10 aprilie.
Franța, Italia și Israel sunt alte țări care folosesc o astfel de aplicație ca să nu mai vorbim de statele din Asia care au obținut rezultate extraordinare în ce privește limitarea răspândirii epidemiei din primele zile prin folosirea unor aplicații asemănătoare, e vorba de Coreea de Sud, Taiwan și Singapore.
Un proiect care a fost înghețat din calcul politic
În România, deși după implementarea unor măsuri de relaxare socială, numărul de cazuri de infectare a crescut îngrijorător, dezvoltarea unei astfel de aplicații “se află în stand-by”, conform declarației unei surse din Guvern care a dorit să-și păstreze anonimatul.
“Nu s-a renunțat la idee, dar există o reținere în a o dezvolta din cauza posibilelor reacții negative din societate”, a declarat aceeași sursă pentru SpotMedia.
La nivelul Guvernului, există temerea că o astfel de aplicație ar genera o dezbatere publică încinsă în legătură cu “viața privată” și ar deveni un generator de teorii conspiraționiste.
Această dezbatere este văzută și ca o amenințare din punct de vedere politic de către liberali care conduc un guvern minoritar, fără susținere în Parlament, temându-se că discuțiile generate în jurul implementării aplicației ar putea să-i afecteze în campania electorală.
“Nu am renunțat la ideea unei astfel de aplicații, dar așteptăm să vedem ce fac și celelalte state, ce rezultate obțin”, a declarat aceeași sursă pentru SpotMedia.
Aplicația ajută măsurile de relaxare socială
“Din punct de vedere etic nu cred că lumea ar acționa mai rău. Acum, o persoană asimptomatică stă 10 zile internată în spital. Cred că e mai puțin invaziv dacă se publică datele de deplasare ale unui purtător al virusului a cărui identitate este ascunsă și e lăsat să-și vadă de treabă”, a declarat pentru SpotMedia.ro Cătălin Teniță, co-fondator al ONG-ului “Geeks for Democracy”, membru al formațiunii politice PLUS.
El a mai spus că Guvernul e singurul care poate garanta siguranța datelor personale, iar reprezentanții Executivului ar putea crea o structură autonomă care să păstreze aceste date și, eventual, să stabilească intervale de timp clare de utilizare a lor, exact cum se întâmplă în cazul informațiilor despre convorbirile telefonice stocate de operatorii de telefonie mobilă.
“O astfel de aplicație nu ar funcționa eficient dacă nu există o bună localizare geografică a cazurilor existente, o centralizare a lor. Reprezentanții statului ar trebui să încarce toate datele strânse până acum în aplicație pentru a fi folosite de utilizatori. Mă îndoiesc că acum există o astfel de bază de date”, a declarat Cătălin Teniță pentru SpotMedia.ro.
Pentru a avea rezultate e nevoie de încredere
În plus, pentru ca această soluție digitală să funcționeze, e nevoie de încredere în autorități, iar “aceasta lipsește”, a mai spus Cătălin Teniță.
“…instalarea aplicației trebuie promovată de către autorități, altfel oamenii vor fi refractari să o descarce în telefon. Ar trebui ca președintele Iohannis să anunțe personal că și-a instalat aplicația, să dea un exemplu. Poate deveni deveni funcțională doar în momentul în care sunt câteva milioane de utilizatori, altfel nu cred că va fi eficientă”, a adăugat activistul social care militează pentru folosirea intensă a tehnologiei în relația dintre cetățean și autorități.
Cum funcționează aplicația de limitare a răspândirii epidemiei
- Fiecare utilizator al aplicației primește un cod de identificare.
- În eventualitatea în care este confirmat pozitiv, bifează (anunță) acest lucru în aplicație.
- Toate datele lui de deplasare din ultimele două săptămâni vor fi folosite de aplicație pentru a-i anunța pe utilizatorii din apropierea celui infectat de situația creată, cerându-le să ia măsuri de izolare sau de evitare a contactului cu persoana respectivă sau cu contactele ei.
- Contactele persoanei infectate vor primi un mesaj prin care vor fi direcționate către un centru de testare.
Explicația funcționării aplicației a fost publicată de Alin Arsu, deputat USR, pe pagina sa de Facebook, după ce a discutat cu Andrei Zisu, un programator care susține implementarea soluției digitale și în România.
Deși eficiența unei astfel de soluții a fost validată de folosirea cu succes în alte state, autoritățile din România nu vor apela la ea decât într-o situație extrem de dificilă, în eventualitatea în care numărul de infectări va scăpa de sub control. E greu de spus care ar fi acel număr.
În ultima săptămână se înregistrează o medie de 400 de îmbolnăviri la 12.000 de teste pe parcursul a 24 de ore. România este pe locul trei în Europa în ce privește numărul de noi cazuri de coronavirus.