Foarte puțini români din diaspora s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență. Apelul lui Greblă (Video)

Foarte puțini români din diaspora s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență. Apelul lui Greblă (Video)

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a semnalat joi numărul foarte mic al alegătorilor din străinătate care şi-au exprimat intenţia de a vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare şi prezidenţiale.

Precizările au fost făcute în contextul în care Guvernul a adoptat joi ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie şi 8 decembrie şi a celor parlamentare din 1 decembrie.

ADVERTISING

"Până în prezent şi-au manifestat intenţia de a vota prin corespondenţă - noi avem obligaţia să le trimitem plicurile conţinând materialele necesare votului prin corespondenţă - 1.800 şi ceva de alegători pentru parlamentare, 1.900 şi ceva de alegători pentru alegerile pentru preşedintele României.

În opinia mea, acesta este un număr foarte mic de alegători care au optat să găsească această cale de a vota prin corespondenţă.

Noi am făcut eforturi consistente pentru a informa cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate că au posibilitatea să voteze şi prin corespondenţă.

ADVERTISING

Fac apel şi la dvs pentru a mediatiza mai mult această posibilitate pe care o au cetăţenii români, să voteze şi prin corespondenţă, pentru că este o modalitate mai facilă în opinia mea şi de asemenea se ia o anumită presiune de pe secţiile de votare", a spus Toni Greblă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

El a menţionat că, potrivit ordonanţei de urgenţă aprobate joi, cetăţenii români care votează în străinătate, dar în cazul cărora materialele nu au fost transmise la biroul electoral până la o anumită dată, vor putea să îşi exprime opţiunea direct la secţia de votare.

"Cei care au primit un plic cu materialele necesare votării prin corespondenţă şi care, până la o anume dată, diferită de cele două tipuri de alegeri, nu au fost transmise la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, aceştia vor fi înştiinţaţi de Autoritatea Electorală Permanentă despre acest fapt şi vor putea să opteze, să aleagă să voteze la secţia de votare la care sunt arondaţi, să-şi anunţe intenţia de vot către o anume secţie sau direct să voteze la secţia de vot cea mai apropiată de domiciliul, de reşedinţa din străinătate pe care o au aceşti cetăţeni români", a explicat Toni Greblă.

El a reamintit că românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să voteze prin corespondenţă au posibilitatea să se înscrie pe site-ul administrat de Autoritatea Electorală Permanentă, funcţional de la 1 aprilie.

ADVERTISING

Aceştia vor putea să opteze pentru cele două tipuri de alegeri până la sfârşitul lunii septembrie, respectiv până la sfârşitul lunii octombrie.

Greblă a mai precizat că în străinătate vor fi organizate 915 secţii de votare, la fel ca la alegerile europarlamentare. Sediile unora dintre secţii s-ar putea să difere, deoarece Ministerul Afacerilor Externe trebuie să găsească spaţii corespunzătoare, a menţionat el.

"Nu întotdeauna proprietarii, uneori privaţi, sau chiar autorităţile locale pot să pună la dispoziţie acelaşi sediu pentru secţia de votare. Însă ele vor fi anunţate cu număr, adresă în timp util, atât pe site-ul nostru, pe site-ul Ministerului de Externe, cât şi pe site-urile misiunilor permanente ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate", a explicat preşedintele AEP.

Briefing la finalul

Briefing la finalul ședinței de Guvern susținut de președintele AEP, Toni Greblă, si de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin

Publicată de Guvernul României pe Joi, 25 iulie 2024

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇