În timp ce oamenii moderaţi din România au răsuflat ușurați săptămâna aceasta după alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte, în fața rivalului său eurosceptic, el are acum sarcina extrem de dificilă de a forma un guvern stabil.
Fostul primar al Bucureștiului, Nicușor Dan, l-a învins pe George Simion, un populist de extremă dreapta, în turul doi al alegerilor prezidențiale de duminică.
Politicienii români se străduiesc acum să reconstruiască guvernul, care s-a destrămat atunci când Simion și Dan au ieșit pe primele locuri la turul întâi de scrutin. Însă diviziunile profunde dintre cele patru partide pro-occidentale împiedică aceste eforturi, comentează Financial Times.
- PSD - Guvernare sau opoziție? După plecarea lui Ciolacu, Grindeanu testează apele și așteaptă mutarea lui Nicușor Dan
- Care sunt variantele de guvern. Instabilitatea periculoasă a PSD
Partenerii UE și NATO, care erau îngrijorați de o eventuală victorie a lui Simion, precum și de o criză financiară iminentă în cea mai mare economie din Balcani, au fost mulțumiți de rezultat. Însă atenția s-a mutat rapid către scena politică internă, extrem de fragilă, care complică sarcina președintelui ales de a numi un prim-ministru care să reziste.
Principala problemă este indecizia celui mai mare partid, PSD, cu privire la participarea la un nou guvern sau retragerea în opoziție pentru a se regrupa - și a evita deciziile nepopulare care vor urma cu siguranță, pe măsură ce țara se confruntă cu reforme bugetare dureroase.
Cei mai mulți lideri PSD doresc să rămână în afara guvernului și să ofere sprijin unui cabinet minoritar. Însă partidul a amânat o decizie în acest sens și a ales ca mai întâi să poarte negocieri cu celelalte formațiuni și cu Nicușor Dan - lăsând deschisă opțiunea de a se alătura guvernului, până la urmă.
„Această situație a fost creată de noi, ar trebui să facem parte din soluție”, a declarat senatoarea PSD Victoria Stoiciu pentru FT. Dar opinia sa nu este încă împărtășită de majoritatea din PSD.
Hunor Kelemen, liderul partidului etnic maghiar UDMR, care intenționează, de asemenea, să fie la guvernare, a declarat că este nevoie de ceva ce România nu a avut niciodată: un acord detaliat de coaliție pentru fiecare mișcare pe care intenționează să o facă, în special în ceea ce privește bugetul și orice program de austeritate.
Oricât de importanți vor fi anii următori, „ne confruntăm cu o perioadă extrem de nepopulară, care prezintă riscuri pentru noi toți”, a spus Kelemen.