Politicieni din formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) au fost atacaţi sâmbătă, incidentele fiind semnalate la Karlsruhe (sud-vest) şi Dresda (est).
Doi consilieri municipali ai AfD au fost atacaţi de persoane mascate în faţa unei cafenele centrale din Karlsruhe, a indicat poliţia.
În urma atacului, trei persoane au fost uşor rănite şi cinci arestate, relatează duminică dpa.
Potrivit reprezentanţilor AfD din consiliul local, atacul a venit din partea stângii radicale şi au fost implicate în total zece persoane.
Mai devreme sâmbătă, un reprezentant al AfD în parlamentul regional din Saxonia în vârstă de 70 de ani a fost lovit cu pumnul în faţă de un alt bărbat la un stand de informare din Dresda. Atacatorul, în vârstă de 47 de ani, a fost inculpat pentru asalt.
Incidentele au loc în continuarea unei întregi serii de violenţe împotriva politicienilor din diferite partide aflaţi în campanie în Germania şi în ajunul alegerilor europene de duminică, la care coaliţia de centru-stânga a cancelarului Olaf Scholz este de aşteptat să piardă teren, în timp ce AfD ar putea deveni al doilea cel mai puternic partid.
Avem de-a face cu o serie de atacuri asupra politicienilor germani.
Patru adolescenţi sunt anchetaţi după ce un membru german al Parlamentului European a fost bătut şi spitalizat în timp ce lipea afişe electorale ale SPD în oraşul Dresda, în estul ţării. Ulterior, senatorul şi fostul primar al oraşului Berlin, Franziska Giffey, a fost lovită din spate cu un obiect greu în timp ce vizita o bibliotecă locală.
Cine are şanse la alegerile din Germania
În Germania, ţara cu cea mai mare populaţie a UE şi care ocupă 96 din cele 720 de locuri ale Parlamentului European, votul de duminică este primul şi singurul scrutin pe plan naţional, după alegerile federale din 2021 şi înaintea celor din 2025.
Cei 65 de milioane de alegători pot vota până la ora locală 18:00 (16.00 GMT), rezultatele finale fiind aşteptate după ora 23:00.
Ultimele sondaje pentru alegerile europene arătau 15% pentru Partidul Social-Democrat al lui Scholz, mult sub cele 25,7% de la scrutinul din 2021, 15% pentru Verzi, de la 20,5% la alegerile europene din 2019, şi doar 5% pentru Partidul Liberal Democrat, cele trei fiind membre ale actualei coaliţii guvernamentale.
În fruntea preferinţelor pentru alegerile europarlamentare se află blocul opoziţiei CDU/CSU, cu circa 30%, iar AfD concurează la locul al doilea, cu 14%.
Formaţiunea populistă nou creată Sahra Wagenknecht (BSW) este cotată cu circa 7%.