Diana Buzoianu, deputată USR, vicepreședinte în Comisia de Mediu de la Camera Deputaților, are 4 ani de zile deja în Parlament în care a depus zeci de proiecte și amendamente privind protejarea pădurilor.
Unul din proiectele de suflet inițiate: protejarea centurii verzi a Bucureștiului.
Q. Cum a pornit acest proiect de lege?
A. Pe scurt: vrem să protejăm pădurile din jurul Capitalei. În anul 2022, când am început noi să lucrăm la legea asta, peste jumătate de milion de arbori au fost tăiați din pădurile din Ilfov. Jumătate de milion- legal. Nu mai vorbim de tăierile ilegale. Astea sunt păduri care reprezintă plămânii verzi pentru milioane de bucureșteni și ilfoveni.
Am zis că nu mai merge așa. Că nu putem să stăm să ne uităm neputincioși cum dispar pădurile sub ochii noștri. Așa că am coinițiat, alături de Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, acum aproape un an și jumătate, un proiect de lege care să interzică tăierile de arbori din pădurile din Ilfov în scop economic.
Q. Ce s-a întâmplat cu legea?
A. Legea a trecut de Senat, dar apoi, din luna mai anul trecut, a fost blocată la Camera Deputaților în sertarele comisiilor. Asta deși, între timp, mulți parlamentari de la PSD, PNL și UDMR s-au alăturat pentru a fi inițiatori. Mai bine de un an a trecut și proiectul de lege nu a mai fost dezbătut în comisii.
Între timp, am introdus amendamente, alături de societatea civilă, în Noul Cod Silvic, pentru protejarea centurii verzi a Capitalei. Toate au fost adoptate la Senat. Ba chiar Ciolacu s-a lăudat peste tot că el susține acest proiect. Doar că tot PSD, blochează acum Noul Cod Silvic la Camera Deputaților. Deci suntem în aceeași situație: politicieni de la PSD care se laudă că susțin inițiativa și care apoi o blochează în Parlament. Halucinant.
Q. De ce este importantă legea aceasta?
A. Bucureștenii și ilfovenii plătesc scump pe probleme de sănătate care ar putea fi prevenite, dacă am proteja centura verde și dacă am planta mai mult în jurul Capitalei. Pierdem, cu toții, 4 ani în medie din cauza poluării aerului. Și, în tot acest timp, păduri care au pe hârtie astăzi rol principal social sunt tăiate în neștire. Păduri care sunt considerate vitale pentru sănătatea noastră sunt tăiate pentru a se scoate profit din ele.
Noi spunem stop la această aberație. Iar celor care își fac campanie (a se vedea Ciolacu și PSD) pe acest proiect de lege, blocându-l apoi în Camera Deputaților, le spun că românii văd ipocrizia și o taxează.