Retorica anti-UE a liderilor ungari continuă. Orban și Szijjaro: Să punem capăt fățărniciei de la Bruxelles! Migranții nu ar trebui primiți în țară!

Retorica anti-UE a liderilor ungari continuă. Orban și Szijjaro: Să punem capăt fățărniciei de la Bruxelles! Migranții nu ar trebui primiți în țară!

Liderii politici maghiari au făcut din nou declarații tăioase la adresa Uniunii Europene (UE). Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjaro, a transmis de la Chișinău că cele 27 de state membre declară public că susţin extinderea UE, dar în culise se opun acesteia. La rândul său, premierul Ungariei, Viktor Orban, a susținut că migranții nu ar trebui primiți în țara sa.

Aflată la preşedinţia Consiliului UE, Ungaria este în conflict cu Bruxelles-ul şi nu pierde nicio ocazie de a arunca săgeţi.

„Nu vreau să vă stric dispoziţia, dar sarcina noastră importantă este să punem capăt făţărniciei care a apărut la Bruxelles referitor la extinderea UE. De fapt, majoritatea ţărilor vorbesc despre cât de mult susţin extinderea. Eu sunt acolo şi, atunci când nu este prezentă presa, ci doar noi, cei 27 de membri, miniştrii vorbesc mai degrabă împotriva extinderii, decât pentru.

Ei nu spun direct că nu, ci spun ce fel de îmbunătăţiri urmează. Unii spun că trebuie să ne concentrăm mai mult pe calitate, nu pe cantitate, iar asta e o metodă birocratică bună, care îţi permite să nu faci nimic, sub pretextul aşteptării calităţii”, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjaro, răspunzând la o întrebare pusă de NewsMaker despre poziţia Ungariei în ceea ce priveşte aderarea Republicii Moldova la UE, în contextul preşedinţiei ungare a Consiliului Uniunii Europene.

ADVERTISING

Considerată cea mai pro-rusă ţară din UE, Budapesta şi-a atras critici din partea Uniunii Europene mai ales după ce premierul Viktor Orban a fost la Moscova într-o autoasumată misiune de pace. De altfel, şi ministrul Peter Szijjarto era în urmă cu o săptămână la Sankt Petersburg, unde s-a întâlnit cu şeful Gazprom pentru a discuta despre livrările ruseşti către Ungaria, Budapesta fiind printre puţinele ţări UE care depind de Rusia în materie de aprovizionare energetică. 

Adesea o voce critică la adresa Ucrainei, Ungaria crede că procesul de aderare la Uniunea Europeană al Republicii Moldova şi al Ucrainei ar trebui evaluat individual (ceea ce se şi întâmplă - n.r.), fără a permite ca performanţa uneia să fie frânată de întârzierea celeilalte în implementarea reformelor, a spus Szijjarto la Chişinău, încercând să sugereze că Republica Moldova ar putea fi trasă înapoi de Ucraina, care se confruntă cu un război de agresiune pe teritoriul său.

ADVERTISING

Critici la adresa Ucrainei

Ucraina şi Republica Moldova au mers în tandem până acum şi au primit inivtaţia de a fi candidate şi de a deschide negocieri de aderare la blocul european în acelaşi timp, dar evaluarea performanţelor lor este, totuşi, un proces separat.

Péter Szijjártó a spus deschis la Chişinău că Ungaria va continua să sprijine eforturile Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană, însă acest sprijin nu este valabil şi în cazul Ucrainei. Procesul de aderare al Republicii Moldova nu trebuie să depindă de Ucraina, ci trebuie să se desfăşoare conform progreselor înregistrate de fiecare ţară, a declarat şeful diplomaţiei maghiare, citat de NewsMaker.

„Nu este întâmplător faptul că am spus că ţările trebuie evaluate individual. Este un proces pe bază de merite. Există acţiuni şi condiţii care trebuie îndeplinite. Dacă se îndeplinesc, e în regulă, dacă nu, trebuie să continuăm să lucrăm la aceasta. Şi există câteva probleme grave referitoare la Ucraina, după cum arată faptele, nu opoziţia politică”, a spus Szijjarto.

ADVERTISING

El a reproşat din nou că Ucraina nu acordă suficiente drepturi minorităţii maghiare de acolo şi a lansat o nouă şarjă critică. „Noi avem o comunitate semnificativă în Ucraina. Drepturile acestei comunităţi maghiare din Ucraina sunt încălcate în mod brutal. În ultimii ani, în Ucraina s-au luat diverse decizii care au restricţionat drepturile acestei comunităţi maghiare şi au îngrădit enorm accesul la cultura şi educaţia în limba maternă, iar una dintre valorile cele mai importante ale UE este apărarea minorităţilor naţionale. Ucraina merge în sens tocmai opus, ceea ce noi nu putem accepta”, a spus Szijjarto.

„Republica Moldova nu a adus niciodată prejudicii Ungariei, Ucraina a adoptat în mod continuu astfel de măsuri”, a ţinut el să sublinieze.

Critici la adresa UE

Şeful diplomaţiei maghiare şi-a reluat retorica critică şi la adresa UE, spunând că Europa de astăzi nu mai este la fel de puternică cum a fost cândva, iar pentru a o restabili „este nevoie de suflu nou”. El a menţionat că se conturează o nouă ordine mondială, un deziderat menţionat adesea şi de Moscova

„Suntem într-o perioadă foarte grea, dacă ne uităm la continentul european. Nu trebuie să ne concentrăm doar pe provocările războiului, ci şi pe noua ordine mondială care se conturează, care nu va aduce consolidarea şi fortificarea Europei.

Din păcate, în zilele noastre, Europa şi UE au slăbit în perioada recentă. Noi credem că întrebarea este cum putem să dăm un nou avânt Uniunii Europene, cum poate genera energie nouă şi cum poate primi noi ambiţii. Noi considerăm că avântul şi energia pot fi aduse către UE prin extinderea într-un mod cât se poate de rapid, astfel încât să fie acceptată şi Republica Moldova în UE”, a arătat Péter Szijjártó.

Peter Szijjaro a precizat de mai multe ori că Ucraina nu îşi poate controla teritoriul, este coruptă şi nu respectă drepturile minorităţilor etnice, inclusiv cele ale comunităţii maghiare.

Odată cu preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, la 1 iulie 2024, reprezentantul Ungariei la UE a spus că, în timpul acestei preşedinţii, Budapesta nu va susţine aderarea Republicii Moldova şi Ucrainei la Uniunea Europeană. În schimb, Ungaria se va concentra pe facilitarea negocierilor de aderare pentru statele din Balcanii de Vest.

Tirada lui Orban împotriva migranților

Cu ocazia Forumului de la Cernobbio din Italia, Viktor Orban, premierul Ungariei, a arătat încă o dată că gândește altfel decât Uniunea Europeană.

„Dacă suntem forţaţi să fim uniţi în chestiuni asupra cărora nu suntem de acord, acest lucru va separa Uniunea Europeană. Migraţia este o problemă care ne separă”, a declarat prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, în Italia, la Forumul de la Cernobbio, care a ajuns, în acest an, la ediția cu numărul 50.

„De ce avem nevoie de ea?”, a pus întrebarea premierul, considerând o problemă gravă faptul că Italia şi multe alte ţări au greutăţi din cauză că au primit mulţi migranţi, iar acum întâmpină dificultăţi în convieţuirea cu aceştia.

„Există însă ţări care nu au mers niciodată pe această cale. Noi nu i-am primit niciodată, aşa că nu avem migranţi deloc, zero”, a punctat liderul maghiar, conform MTI.

„Problema noastră nu este cum să trăim cu ei, ci cum să nu îi lăsăm să intre în ţara noastră. Acestea sunt două probleme diferite, care nu pot fi abordate cu acelaşi instrument politic. Prin urmare ar fi mult mai bine, în ceea ce priveşte migraţia, ca ţările care nu doresc să urmeze politica migraţionistă comună să aibă posibilitatea de a nu participa la aceasta.

Ar fi mult mai bine să aibă opţiunea de a se abţine, decât să le forţăm să îşi unească forţele şi, ca urmare, întreaga structură europeană să fie destrămată din cauza conflictelor”, a adăugat el. La Forumul de la Cernobbio participă şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar şi premierul Italiei, Giorgia Meloni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇