De ce a mers Nicușor Dan în Germania cu o delegație formată din useriști

De ce a mers Nicușor Dan în Germania cu o delegație formată din useriști
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vizita oficială a președintelui României, Nicușor Dan, în Germania, desfășurată la invitația omologului său Frank-Walter Steinmeier, a stârnit discuții în spațiul public, având în vedere având în vedere componența delegației prezidențiale. Prezența exclusivă a unor miniștri din USR și a liderului partidului, Dominic Fritz, primar al Timișoarei, a fost criticată de unele voci politice și comentatori. În replică, consilierul prezidențial Cristian Diaconescu explică de ce componența delegației a fost una „cât se poate de firească”.

Scopul deplasării a fost unul profund strategic, iar componența delegației a reflectat domeniile cheie de pe agenda bilaterală: economie, securitate și afaceri externe, a spus Diaconescu, duminică seara, într-o intervenție la Digi24.

„Germania este cel mai important partener comercial al României, cu schimburi de circa 43 de miliarde de euro în 2023, și este sursa a peste o treime din totalul investițiilor străine din țară”, a explicat Diaconescu.

În acest context, spune el, prezența miniștrilor responsabili pentru Economie (Radu Miruță), Externe (Oana Țoiu) și Apărare (Ionuț Moșteanu) a fost „cât se poate de firească”.

Potrivit Administrației Prezidențiale, discuțiile din Germania au vizat domenii strategice: cooperare economică, investiții în industrie și apărare, energie, digitalizare, dar și coordonare în chestiuni europene și de securitate.

Vizita a inclus convorbiri oficiale cu președintele Steinmeier și cancelarul Friedrich Merz, dar și întâlniri cu lideri din mediul de afaceri german și cu comunitatea românească din Germania.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei și președinte al USR, a fost inclus în delegație atât în calitate de lider local cu o relație specială cu Germania, cât și în virtutea rolului simbolic pe care minoritatea germană din România îl are în dialogul bilateral.

„În Germania, această minoritate este percepută ca parte din familie, iar comunitatea românească de acolo – de peste un milion de oameni – este extrem de importantă”, a precizat Diaconescu.

El a concluzionat că cel mai mult contează modul în care știm să implementăm acordurile discutate. „Vizita a avut rezultate foarte bune, dar provocarea reală începe în ziua de după întoarcere”, a spus Diaconescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇