Cum rămâne cu fuziunea USR și PLUS, care e alternativa și ce se va întâmpla cu alegerile locale - Interviu Video (II)

Cum rămâne cu fuziunea USR și PLUS, care e alternativa și ce se va întâmpla cu alegerile locale - Interviu Video (II)

Cel mai bun scenariu pentru USR și PLUS este acela al fuziunii, dar nu e unul bătut în cuie, până când nu decid membrii celor două formațiuni. Care e alternativa?

Deocamdată, România pare a sta pe un butoi de pulbere, situația pandemică se agravează și atunci organizarea alegerilor locale la finalul lunii septembrie ar putea fi problematică, crede Dacian Cioloș, liderul PLUS.

În a doua parte a interviului acordat SpotMedia.ro, acesta vorbește despre stadiul fuziunii cu USR și despre avantajele de a merge astfel în alegeri, nu doar ca alianță.

Citește și prima parte a interviului cu Dacian Cioloș: În buzunarele cui ajung banii europeni și de ce Viktor Orban s-a lăudat degeaba. Nu dăm în fabrici și uzine, dar punem condiții. Plus: Iohannis a negociat bine

Dacian Cioloș spune cum rămâne cu fuziunea USR și PLUS

Cum se vede de la Bruxelles situația din România de zilele acestea? Pentru că de la zi la zi avem tot mai multe cazuri, în fiecare zi avem știri despre cum sistemul medical românesc este copleșit.

Sigur că lumea este conștientă aici că sistemul medical din România este slăbit și de asta și îngrijorarea e mai mare, chiar dacă în alte state membre am avut și avem un număr de cazuri mare. E drept că în România crește vertiginos numărul de cazuri în ultimele zile.

ADVERTISING

1.030 de cazuri noi de coronavirus, încă un record pentru România. Am trecut de 40.000, în total (Infografice)

Chiar dacă, global, până acum, România a avut un număr mai mic de cazuri raportat la populația totală față de alte state membre, îngrijorarea rezidă în faptul că avem un sistem medical slăbit, iar în cazul unui număr mare de infecții grave care să necesite spitalizare și terapie intensivă, există un risc de presiune pe sistemul medical.

În rest, aud că și în alte state membre crește numărul de cazuri, chiar dacă nu la fel de accelerat ca în România ultimelor zile și cred că e important să înțelegem că în astfel de situații doar Uniunea Europeană sau Guvernul nu pot compensa tot ce trebuie să facem fiecare dintre noi, cetățenii.

În acest context, vedeți alegeri locale la finalul lui septembrie sau nu?

Eu mi-aș dori să fie posibile alegerile la finalul anului, să fim în situația în care să le putem organiza.

ADVERTISING

Evident că nu se pune problema să ne jucăm cu sănătatea oamenilor și aici va trebui să luăm deciziile în consecință. Parlamentul și Guvernul trebuie să ia deciziile în funcție de cum vor evolua lucrurile.

Mi-aș dori să avem alegeri pentru că este în interesul cetățenilor să aibă o administrație publică nou aleasă, cu un mandat clar, care să nu mai privească relația cu cetățenii doar din perspectivă electorală, de câștig sau de pierdere de voturi, ci să își asume responsabilitatea unor decizii pe o perspectivă mai lungă.

Evident, însă, că nu o să ne jucăm cu sănătatea cetățenilor și, dacă va fi nevoie, probabil că vor fi amânate.

E și în folosul USR PLUS? Cum stați cu fuziunea?

În folosul USR PLUS ar fi să avem alegeri cât mai repede. În folosul programului politic al USR PLUS, pentru că programul politic al USR PLUS prevede tocmai anumite reforme prin care să așezăm, să reașezăm România pe niște baze solide, ca să putem și construi, nu doar să peticim. Ăsta e programul de guvernare și asta e viziunea USR PLUS.

ADVERTISING

Fuziunea e în discuție, după cum știți, vom lua foarte probabil decizia după ce vom vedea ce decid membrii, pentru că sunt păreri diferite, de-o parte  și de alta.

Noi, liderii, și acum îndrăznesc să spun și conducerile celor două partide, pentru că noi în PLUS am discutat nu doar în Biroul Național, ci și în Consiliul Național, și știu că și colegii de la USR au făcut asta și susținem proiectul acesta al fuziunii, pentru a ne asuma un drum comun.

E clar pentru noi, și din analizele și sondajele pe care le-am făcut, că oamenii în mare parte ne vor împreună.

Sistematic  în sondaje, când eram testați împreună ca USR PLUS, obțineam mai mult decât suma a ceea ce obțineam separat. Și atunci dacă obiectivul nostru e să obținem un rezultat bun, să dăm încredere că suntem o forță politică pe care se poate conta, capabilă să conducă România, să începem și să pregătim lucrul acesta.

Dacă ajungem la guvernare tot ca alianță, și e posibil și lucrul acesta, dacă membrii așa vor decide, din punctul meu de vedere, am mai văzut și alte alianțe și coaliții ce au pățit dacă nu s-au înțeles pe anumite subiecte.

Așa, dacă am fi împreună, cu toate dificultățile, că nu va  fi un proces ușor, cel puțin ne putem alinia și să prezentăm o viziune coerentă.

Veți fi mai prezent în viața politică internă?

Eu sunt și acum. Multă lume are impresia că dacă sunt în Parlamentul European nu mă preocupă ce se întâmplă în România, dar eu sunt foarte prezent în viața partidului, în deciziile de acolo, sunt în contact cu Guvernul, pregătim campaniile electorale.

Sunt prezent și știți bine în ce condiții am candidat pentru alegerile europarlamentare și am preluat mandatul, apoi am avut surpriza aceasta de a avea susținere pentru a conduce un grup politic.

Ce fac aici, ce facem aici e în această idee, că proiectul meu e România, nu e altceva și da, o Românie europeană.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇