Cum face Parlamentul economie. Ține câteva dintre mașinile de serviciu ale deputaților în garaje, cât au vacanță

Cum face Parlamentul economie. Ține câteva dintre mașinile de serviciu ale deputaților în garaje, cât au vacanță

Autoturismele Camerei Deputaţilor care erau repartizate la comisii le permanente şi cele speciale sau de anchetă au fost retrase pe perioada vacanţei parlamentare pentru a face economie la buget, se arată într-un Memorandum dezbătut în şedinţa conducerii forului legislativ.

„Având în vedere necesitatea reducerii cheltuielilor privind utilizarea parcului auto al Camerei Deputaţilor şi pentru acordarea concediilor de odihnă şoferilor repartizaţi la posturi, propunem ca pentru vacanţa parlamentară de vară din lunilor iulie şi august 2023 să se retragă autoturismele repartizate comisiilor parlamentare permanente, comune cu Senatul, speciale sau de anchetă în perioada în care acestea nu au program de activitate”, se arată în document. 

ADVERTISING

Camera Deputaţilor are 25 de comisii permanente, o comisie specială - Comisia specială a Camerei Deputaţilor pentru automatizare şi viitorul muncii, o comisie de anchetă - Comisia parlamentară de anchetă privind achiziţiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României şi o comisie de validare. 

De asemenea, există 7 comisii comune permanente cu Senatul, trei comisii speciale și una de anchetă.

Cât de mare e parcul auto al Camerei Deputaților

Parcul auto al Camerei este însă mult mai mare. Potrivit Memorandumului intern nr. 756 din 9 mai 2017, fiecare grup parlamentar primește cel puțin 2 mașini, în funcție de mărime. PSD, care are cel mai mare grup parlamentar, are alocate, potrivit algoritmului din memorandum, 5 mijloace de transport.

ADVERTISING

Consumul lunar minim de combustibil pentru fiecare autoturism repartizat este de 160 de litri. În plus, există și cel puțin 24 de autoturisme de teren, „pentru deplasările în condiții deosebite”.

Există și mai multe autoturisme din parcul de protocol, folosite pentru delegațiile române sau străine, precum și autovehicule cu capacitate mare de transport persoane - microbuze și autobuze, folosite „pentru transportul organizat al deputaților între aeroporturi, gări, hoteluri și Palatul Parlamentului”.

ADVERTISING

De autoturisme de serviciu beneficiază și cancelaria președintelui Camerei, secretarul general și adjuncții săi sau Clubul parlamentarilor.

Memorandumul mai arată și că „pentru activități urgente ale membrilor Biroului Permanent al Camerei Deputaților și ale liderilor de grupuri parlamentare va funcționa un autoturism de serviciu, în tură permanentă, inclusiv în zilele nelucrătoare și în sărbătorile legale”.

Mai există autoturisme alocate, printre altele, și pentru „transportul tipăriturilor și al documentației între Palatul Parlamentului și Monitorul Oficial”, transportul „materialelor de întreținere, piese de schimb, birotică, mobilier, hârtie etc”, pentru „întreținerea spațiilor verzi, activități de deszăpezire”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇