Cum a mușamalizat Parlamentul numirile scandaloase făcute în cadrul AEP, constatate și în raportul Curții de Conturi

Cum a mușamalizat Parlamentul numirile scandaloase făcute în cadrul AEP, constatate și în raportul Curții de Conturi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un raport al Curții de Conturi arăta, în luna iulie, negru pe alb, că mai multe funcții din Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) fuseseră ocupate prin încălcarea legislației în vigoare. În mod stupefiant, în loc ca AEP să intre imediat în legalitate, s-a apelat la o șmecherie – modificarea legii în Parlament pentru acoperirea nelegalităților.

Subiectul ne-a fost semnalat la redacție de o sursă demnă de încredere, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Pas cu pas, pe deasupra legilor

Legea 202/2020 a fost depusă în Parlament pe 9 septembrie, votată rapid în ambele camere și promulgată fără obiecții de președintele Iohannis o săptămână mai târziu, pe 16 septembrie.

Legea conține prevederi importante, în baza cărora vor fi organizate alegerile parlamentare de la finalul acestui an. Printre ele, însă, cineva a strecurat un articol care nu a atras atenția în timpul dezbaterilor, nefiind limpede ce caută acolo decât pentru cunoscătorii domeniului electoral.

ADVERTISING

Adoptarea proiectului conduce la păstrarea în funcții a tuturor înalților funcționari publici din AEP, chiar dacă în opinia Curtii de Conturi numirile acestora s-au realizat cu încălcarea  prevederilor art.12 lit. i din legea 7/2006”, ne-a explicat sursa citată, care a subliniat că prin articolul respectiv se legaliza, practic, numirea acestora fără concurs și fără respectarea condițiilor de vechime de 5-10 ani cerute de legislația în vigoare.

Teoretic, proiectul de lege tratează urgenţe de legislație electorală pentru alegerile parlamentare. Practic, rezolvă chestiuni legate de administrarea și conducerea AEP. Care o fi graba Parlamentului în acest caz?!

Cel mai elocvent exemplu, văzut și de Curtea de Conturi în controlul de anul acesta (printre multe altele), este cel al dl Rada, care ocupă funcția de șef al Departamentului de control al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, fără să fi dat concursul prevăzut în mod special de legea 344/2006 pentru a putea ocupa acest post.


La fel este și cazul pentru toți ceilalți directori și șefi de departamente făcuți peste noapte din pix de AEP. Niciunul nu are pregătire sau măcar concursul cerut de legea 7/2006, a funcționarilor publici parlamentari”, ne-a semnalat sursa citată.

ADVERTISING

Raportul Curții de Conturi din luna iulie a fost publicat pe site-ul Inpolitics.ro și în el sunt semnalate, printre multe altele, aceste numiri în funcții făcute cu încălcarea legislației în vigoare (pag.11-12 și 18-19).

Doljenii de la AEP

Din februarie 2019, AEP este condusă de Florin Mitulețu Buică (foto), propus pentru această funcție de PSD și susținut la vremea respectivă de Liviu Dragnea, dar și fost reprezentant al PSD Dolj în Biroul Electoral Judeţean de vreo trei ori la diverse tipuri de alegeri, conform relatărilor din presa locală.

Tot în presă au mai apărut o serie de articole și despre cei care au beneficiat de aceste numiri controversate, doar că dezbaterea publică a fost inundată de multe alte subiecte de interes general, așa că acesta a trecut neobservat, până când în joc a intrat Parlamentul.

De exemplu, Ovidiu Oproaica, un apropiat al Liei Olguța Vasilescu și fost secretar executiv al PSD Tineret Dolj, conduce sistemul informatic electoral național, fără să fi dat concurs pentru funcția respectivă, după cum a dezvăluit cotidianul Adevărul.

ADVERTISING

Un alt exemplu este cel al lui Sorin Lazăr, doljean ca și ceilalți menționați anterior, care conduce Departamentul de comunicare (relații cu mass-media) și relații externe al AEP, tot fără să fi dat concurs.

Parlamentul a bătut în cuie numirile ilegale

Articolul strecurat în Legea 202/2020 este următorul:

Art.V. – Prevederile   art.102   alin.(11) –(13)   din   Legea nr.208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, publicată în  Monitorul  Oficial  al  României,  Partea  I,  nr.553  din  24  iulie  2015, cu modificările  și  completările  ulterioare,  precum  şi  cu  modificările  şi completările aduse prin prezenta lege, nu se aplică funcționarilor publici din cadrul aparatului de specialitate al Autorităţii Electorale Permanente care la data intrării în vigoare a prezentei legi sunt numiţi definitiv în funcțiile publice ocupate”.

Excepția invocată se referă chiar la condițiile de vechime cerute de lege și la obligativitatea câștigării funcției prin concurs.

Cu alte cuvinte, celor deja numiți fraudulos în funcții nu li se aplică regulile valabile pentru ceilalți, un fel de ”Ștergem cu buretele încălcarea legii, închidem ochii și o luăm de la zero”.

Acest articol va conduce la discriminări majore în raport cu noile numiri pe funcții similare”, ne-a mai explicat sursa citată.

Citește aici stenograma şedinței de plen în care s-a votat Legea 202/2020.

De ce e important

Autoritatea Electorală Permanentă este o instituție fundamentală pentru întreg eșafodajul politic din România. AEP se ocupă nu numai de buna organizare a alegerilor, locale și parlamentare, dar monitorizează și cheltuirea banului public prin subvențiile acordate partidelor.

Reamintim că la începutul acestui an un alt raport al Curții de Conturi și AEP scotea la iveală mari nereguli în finanțarea PSD, dar și a altor partide.

AEP va juca un rol important și la alegerile locale de duminică, 27 septembrie, și la cele parlamentare organizate la finalul acestui an.

Citește și Nu toți candidații sunt la fel. Există oameni pentru care merită să ieși duminică din casă. Forța lor o dăm noi, la vot – Interviu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇