Crin Antonescu nu poate să se angajeze că nu va zbura cu un avion privat, dar ar face-o doar dacă necesitatea diplomatică a unui asemenea transport o cere, însă poate garanta că toate cheltuielile vor fi făcute publice.
Prima ţară pe care ar vizita-o ca preşedinte ar fi SUA. Cât despre relaţia cu Rusia, aceasta nu poate fi ascunsă sau evitată.
Crin Antonescu nu crede că va urma căderea Guvernului pentru că ar fi încă o nenorocire.
Iată câteva dintre declaraţiile lui Crin Antonescu făcute marţi, la Digi24, dar citate de News.ro:
- Nu pot să mă angajez că nu voi zbura cu un avion privat. E tot un avion. Un avion zboară la fel.
- Nu sunt un om al confortului. Chiar sunt destul de insensibil la asta. Dar vă pot garanta că toate cheltuielile vor fi făcute publice. Mi se pare şi jenant să vorbim despre asta.
- În al doilea rând, că voi zbura cu avion privat, dacă voi zbura, numai atunci când, într-adevăr, necesitatea diplomatică a unui asemenea transport o cere.
- Dacă ar fi după mine şi ar trebui să aleg eu, în Statele Unite (aş merge prima oară - n.red.). Cu egală prioritate, la Bruxelles. Nu pentru că e capitala Belgiei, ci pentru că este capitala Europei, din punct de vedere administrativ.
- Cea mai profitabilă include aici păstrarea obrazului diplomatic al României, adică nu aş avea relaţii cu o ţară, să zicem, să zicem ca Iranul. Îndrăznesc, deşi nu este foarte protocolar, să dau acest exemplu. Cu regimul iranian nu aş avea o relaţie în care să fac abstracţie de ce se întâmplă acolo, doar pentru că mi-ar da mie, să zicem, petrol foarte ieftin.
- Relaţia cu Rusia nu poate fi ascunsă, evitată, ocolită. România mereu, cât va exista, va exista şi Rusia, mai departe sau mai aproape de ea şi va trebui să aibă o anumită poziţionare şi va trebui să aibă o diplomaţie, în raport cu asta.
- Că este sau nu Putin patriot, nu e treaba mea să apreciez. După părerea mea, nu. După părerea mea, un om care îşi împiedică poporul, până la urmă, cetăţenii, să acceadă la libertate, un om care impune un anumit regim, chiar şi atunci când face alegeri. Un om în ţara căruia întruna tot cad de la etaj sau li se întâmplă lucruri groaznice unor oponenţi, un om în ţara căruia voci, inclusiv ca a lui Navalnîi, critice au destinul pe care îl au, ăla nu e un om care iubeşte acea ţară şi, după cum am îndoieli mari legate de creştinismul lui Putin.
- Am fost acolo, ştiu, e impresionant, la minoritatea românească din Bucovina sau din acele teritorii, dar pentru că a pune astăzi problema să începem să ne revendicăm teritorii unii de la alţii este o chestiune care nu cred că joacă în favoarea României şi care dă la o parte toate garanţiile de securitate şi stabilitate pe care România le are.
- A avut loc un vot în România, vă reamintesc, asta este singura majoritate care se putea constitui.
- USR-ul a ales să fie în Opoziţie alături de domnii din piaţă, s-a votat, majoritatea a investit acest guvern şi nu văd care este problema. Că-ţi place sau nu-ţi place Ciolacu.
- Nu cred că va urma căderea Guvernului. Ar fi încă o nenorocire. În plus, cade şi guvernul acesta, cine face Guvernul?
- Putem să imaginăm un guvern condus până devine preşedinte şi de domnul Nicuşor Dan, care tot n-are treabă la primărie? Păi nu putem, că nu cred că totuşi aceste forţe vor veni să sprijine un premier USR.
- Nu va trece o moţiune de cenzură, sau sper să nu treacă, pentru că altfel ar trebui să începem nişte negocieri, inclusiv cu doamna Şoşoacă, cu domnul Simion, să se facă totuşi un guvern. Nu cred că asta ne lipseşte, atunci.
- Nu e bine să cadă acest guvern, pentru că este singurul guvern pro-occidental care s-a putut construi în România, în urma alegerilor parlamentare.