Marcel Ciolacu şi-a anunţat, luni, colegii din partid, că îşi depune mandatul de preşedinte al formaţiunii, la Consiliul Naţional de marţi, când conducerea PSD se reuneşte după alegerile prezidenţiale.
Potrvit unor surse din PSD, citate de News.ro, Marcel Ciolacu şi-a anunţat intenţia de a demisiona din fruntea PSD la o ședință informală care a avut loc în această seară.
Conducerea PSD trebuie să stabilească formula de conducere, până la congresul partidului, în contextul în care în perioada următoare urmează să aibă loc negocieri ale partidelor pro-occidentale cu preşedintele ales, Nicuşor Dan.
Pentru şefia partidului au fost vehiculate nume precum Sorin Grindeanu, Daniel Băluţă, Bogdan Ivan, Victor Negrescu, dar şi varianta unei conduceri colective, din mai mulţi lideri.
După primul tur al alegerilor prezidențiale Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de premier ca urmare a deciziei PSD de a rupe coaliția de guvernare.
Conducerea PSD s-a reunit, azi, de la ora 18.00, într-o şedinţă informală, la Vila Lac, pentru a discuta strategia cu care va intra în Consiliul Politic Naţional de marţi, în privinţa participării la viitoarea guvernare.
Mai exact, social democrații vor decide dacă intră într-o formulă de guvernare sau vor merge în Opoziţie.
Europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu a declarat că PSD va „creiona” o echipă care va discuta cu preşedintele nou ales, în contextul în care Nicuşor Dan a declarat că îşi doreşte o coaliţie cu formaţiunile pro-occidentale PSD, PNL, UDMR, USR şi minorităţile naţionale, fiind convins că România va avea „rapid un guvern pro-european”.
În privinţa PSD, Negrescu crede că este prioritară o regândire a modului în care partidul face politică, aşa încât să fie „credibil” şi să poată „influenţa decizia publică în interesul cetăţenilor”.
Despre Marcel Ciolacu în continuare în fruntea PSD, Negrescu a declarat că acest răspuns „îl va da Marcel Ciolacu” şi că toată lumea se aşteaptă să existe o discuţie în acest sens.
„Nu cred că vom avea o noapte a cuţitelor lungi sau o luptă pentru putere, ci un dialog. PSD e totuşi cel mai mare partid politic în România şi tebuie să ne asumăm responsabilităţi abordând lucrurile aşa cum au cerut românii prin votul lor”, a subliniat Negrescu.
Şi senatorul PNL Vasile Blaga este de părere că PSD ar trebui să intre la guvernare alături de celelalte partide pro-europene, el susţinând că „dacă PSD-ul ar rămâne în opoziţie şi ar sprijini un guvern minoritar, ar da senzaţia de şantaj”.