Bulgaria expulzează un diplomat rus

Parchetul de la Sofia anchetează rolul jucat de şase cetăţeni ruşi în patru explozii produse între 2011 şi 2020 la depozite de arme de pe teritoriul Bulgariei, context în care a decis expulzarea unui diplomat rus.

Agenția de presă oficială rusă TASS precizează că ambasadoarea Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a fost convocată joi la Ministerul de Externe bulgar.

În cadrul întâlnirii, şefa diplomaţiei bulgare Ekaterina Zaharieva a îndemnat Rusia la o cooperare deplină cu anchetatorii bulgari în cazul celor patru explozii şi al tentativei de otrăvire a comerciantului de arme bulgar Emilian Gebrev pentru ca aceia care au comis aceste infracţiuni să fie găsiţi şi aduşi în faţa justiţiei.

„Ministerul de Externe l-a declarat persona non grata” pe acest diplomat şi „a cerut autorităţilor ruse să coopereze pe deplin cu investigaţiile în curs” de desfăşurare, potrivit unui comunicat al MAE bulgar.

Şefa diplomaţiei bulgare Ekaterina Zaharieva a avertizat totodată că „acţiuni de retorsiune suplimentare ar putea fi luate în zilele următoare”.

Rusia va răspunde la expulzarea unuia dintre diplomaţii săi de către Bulgaria, a reacţionat imediat Ministerul de Externe rus, citat de agenţia de presă Interfax.

Parchetul bulgar a declarat miercuri că adună probe privind posibila implicare a şase cetăţeni ruşi în patru explozii care au avut loc între 2011 şi 2020 la depozite de arme în Bulgaria, unde erau stocate muniţii destinate să fie exportate în Georgia şi Ucraina.

Bulgaria întreţine tradiţional relaţii economice strânse cu Rusia, dar din octombrie 2019 mai multe cazuri de spionaj au provocat fricţiuni între Sofia şi Moscova.

Odată cu anunţul de joi, opt diplomaţi ruşi şi un asistent tehnic de la ambasada rusă din Sofia au fost expulzaţi în total în perioada respectivă.

Aceste tensiuni se amplifică în condiţiile în care expulzările de diplomaţi ruşi se înmulţesc în Europa pe fondul unor acuzaţii de spionaj, atacuri cibernetice şi ingerinţă electorală la adresa Moscovei.

„S-a demonstrat în timpul anchetei că şase cetăţeni ruşi se aflau pe teritoriul bulgar în jurul datei la care au avut loc exploziile”, a explicat purtătoarea de cuvânt a parchetului Siika Mileva miercuri.

„Dovezi extrem de fiabile de care dispunem conduc la concluzia că scopul a fost să fie stopate livrările de muniţii către Ucraina şi Georgia”, a adăugat ea.

Două dintre siturile vizate, în 2011 şi 2015, au fost – conform aceleiaşi surse – folosite de compania Emco a comerciantului de arme bulgar Emilian Gebrev, el însuşi victima în aprilie 2015 a unei tentative de otrăvire, împreună cu fiul său şi cu un responsabil al companiei sale.

Parchetul declarase că există „suspiciuni extrem de întemeiate” ca aceste evenimente diferite să aibă legătură între ele.

De asemenea, instanţa bulgară a stabilit o conexiune între aceste cazuri şi „infracţiuni grave comise pe teritoriul altor ţări”, referindu-se în speţă la explozia, soldată cu doi morţi, la un depozit de arme din Cehia în 2014 şi la tentativa de otrăvire cu Noviciok a fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie în 2018.

ADVERTISING

Reamintim că președintele american Joe Biden a semnat, în 15 aprilie, un ordin executiv prin care a impus noi sancțiuni Moscovei și a decis expulzarea a 10 diplomați ruși.

Ulterior, Cehia și Polonia au luat decizii similare. În 26 aprilie, Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, a fost declarat persona non grata pe teritoriul României.

În replică, și Moscova a expulzat oficiali americani și cehi de pe teritoriul Rusiei.

Iată detalii pe acest subiect:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇