Bolojan explică de ce eșuează oamenii noi în politică

Bolojan explică de ce eșuează oamenii noi în politică
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat că riscul pentru cei care vin în administraţia publică din afara lumii politice este că vin cu un entuziasm mare, dar pentru că nu cunosc mecanismele şi nu au experienţă, se dovedeşte că de pe conturile de Facebook lucrurile se pot face mai uşor decât în realitate, precizând că nu întotdeauna cineva din afara sistemului poate performa.

Ilie Bolojan a fost întrebat, joi, la Prima News, când va pleca din Bihor pentru o poziţie politică sau administrativă centrală. 

ADVERTISING

„Cred că este o aşteptare în societate pentru oameni competenţi, oameni care pot să facă ceva, pentru oameni care pot să facă mai mult. Ei sigur pot să vină din lumea politică sau din afara lumii politice. Riscul pentru cei din afara lumii politice, şi vedem câteva exemple, nu mă apuc să fac acum nominalizări, este că vin cu entuziasm mare, dar necunoscând mecanismele, neavând experienţă, se dovedeşte că de pe conturile de Facebook lucrurile se pot face mai uşor decât în realitate. Deci nu întotdeauna cineva din afara sistemului poate performa. În ceea ce mă priveşte pe mine, nu se pune problema unor candidaturi în afara judeţului Bihor”, a afirmat Ilie Bolojan. 

ADVERTISING

El a mai declarat că este important ca cei cu vechime în administraţie să crească pe lângă ei alţi oameni şi să îi înveţe. 

„Sunt două aspecte pe care ar trebui să le discutăm foarte corect şi cinstit, care nu ţin neapărat de mine, ci ţin de toţi cei care suntem în administraţie de mai mulţi ani şi eu în 2024, dacă mă ajută Dumnezeu, o să am 20 de ani de administraţie de linia întâi. Vă daţi seama că e o uzură foarte mare după 20 de ani.

În cazul celor cu uzură mare în administraţie cred că se pune problema în două moduri. Pe de o parte, este foarte important să permitem cei care suntem în administraţie, ca pe lângă noi să crească alţi oameni pentru că un ciclu de dezvoltare a unei comunităţi poate să însemne 20 – 30 de ani. Este imposibil ca un singur om să ocupe o funcţie de primar sau de preşedinte sau de ministru atâţia ani de zile, sunt nişte situaţii excepţionale.

ADVERTISING

În această situaţie, dacă nu permiţi unor oameni tineri să crească pe lângă tine, să aibă o expertiză, să-şi câştige o experienţă, performanţă, să-ţi preia bunele practici, nu cele proaste pe care le avem fiecare, atunci pur şi simplu nu va fi cine să continue proiectele, nu are cine să te salveze când uzura, când îmbătrânirea în funcţie vine şi te doboară în mod evident”, a explicat preşedintele CJ Bihor.

Întrebat dacă, în cazul în care îi va cere PNL şi se va crea o aşteptare în rândul opiniei publice, ar accepta să meargă pe o funcţie de demnitate naţională, Ilie Bolojan a răspuns: „Nu se pune această problemă”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇