BEC revine cu precizări despre procedura care prevede că o persoană poate vota, chiar dacă sistemul semnalează că ar mai fi mai votat

BEC revine cu precizări despre procedura care prevede că o persoană poate vota, chiar dacă sistemul semnalează că ar mai fi mai votat

Biroul Electoral Central (BEC) precizează, luni, că Hotărârea 109 din 18 septembrie ”nu permite unui alegător să voteze de două sau mai multe ori”, ci stabileşte procedura care trebuie urmată în momentul în care sistemul informatic semnalează că o persoană ar mai fi votat.

”Mesajul emis de sistemul informatic nu constituie proba absolută a votului multiplu”, a transmis BEC.

”Hotărârea BEC 109 din 18 septembrie nu permite unui alegător să voteze de două sau mai multe ori, ci stabileşte procedura de urmat în cazul în care Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) semalează că o prsoană şi-ar mai fi exercitat dreptul de vot în aceeaşi zi la acelaşi scrutin”, a transmis, luni, BEC, printr-un comunicat de presă.

ADVERTISING

De ce a fost luată această decizie

Sursa citată a precizat care este motivul pentru care a fost luată această decizie.

”Mesajul emis de sistemul informatic referitor la faptul că un alegător ar fi votat la altă secţie de votare nu constituie proba absolută a votului multiplu, putând avea alte cauze.

De aceea, Normele metodologice privind SIMPV aprobate prin hotărârea AEP 36/2019 prevăd că preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate decide să permită exercitarea dreptului de vot de către alegătorul aflat în situaţia descrisă anterior”, a mai transmis BEC.

ADVERTISING

BEC precizează că decizii similare au fost luate şi la alegerile locale şi parlamentare din 2016, dar şi la alegerile din 2019, atât cele europarlamentare, cât şi prezidenţiale.

Biroul Electoral Central (BEC) a decis, vineri, că o persoană poate vota, chiar dacă Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează că persoana respectivă a mai votat deja.

Informaţiile care apar în sistem sunt verificate de către preşedintele secţiei de votare cu preşedinte secţiei de vot unde figurează că ar mai fi votat persoana.

ADVERTISING

Dacă în dreptul numelui alegătorului nu apare nicio semnătură, acesta este lăsat să voteze. Dacă apare vreo semnătură, persoana respectivă poate vota, dar trebuie să completeze un proces verbal şi i se aduce la cunoştinţă că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇