Aurescu: Aceste crime de război, crime împotriva umanității și crime de genocid nu pot să rămână nepedepsite

Aurescu: Aceste crime de război, crime împotriva umanității și crime de genocid nu pot să rămână nepedepsite
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Am văzut cu ochii mei, când am fost la Irpin și Borodianka, dezastrul provocat de atacurile repetate, ilegale și complet nejustificate ale Rusiei împotriva unor ținte civile. Nu există cuvinte care să poată descrie dimensiunea reală a suferinței provocate în aceste zone, spune ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Întrebat dacă crimele comise de Rusia în Ucraina sunt integrate la genocid, așa cum a declarat președintele SUA Joe Biden, dar președintele Franței Emmanuel Macron nu vrea să afirme, ministrul român de Externe a precizat că România, alături de alte state like-minded, a sesizat Procurorul Curții Penale Internaționale / CPI pentru anchetarea comiterii, pe teritoriul Ucrainei, a unor infracțiuni circumscrise jurisdicției CPI.

ADVERTISING

"Poziția României față de invazia rusă este foarte clară și a fost exprimată ferm și constant, la cel mai înalt nivel: Rusia încalcă flagrant dreptul internațional și obligațiile internaționale asumate inclusiv prin prevederile Cartei ONU. Nici România, nici comunitatea internațională, nu pot accepta respingerea ordinii bazate pe reguli sau impunerea arbitrariului prin intermediul folosirii ilegale a forței.

Conform prevederilor dreptului internațional, în special cele cuprinse în art. 2 din Convenția pentru prevenirea și combaterea crimei de genocid din 1948, infracțiunea de genocid constă în săvârșirea de omoruri sau de alte acte, detaliate în articolul menționat, îndreptate împotriva membrilor unui grup naţional, etnic, rasial sau religios, comise cu intenţia de a distruge, în totalitate sau în parte, grupul respectiv. Statele au, conform Convenției amintite, obligația de a incrimina și a preveni săvârșirea de acte de genocid, precum și de a asigura investigarea și pedepsirea făptuitorilor.

ADVERTISING

Genocidul este așadar o crimă de drept internațional și este incriminat inclusiv prin intermediul Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale.

Irpin-Ucraina-Aurescu-Ciuca
Foto: Ministrul Aurescu, alături de premierul Ciucă la Irpin, Ucraina

În acest sens, România, alături de alte state like-minded, a sesizat Procurorul Curții Penale Internaționale / CPI pentru anchetarea comiterii, pe teritoriul Ucrainei, a unor infracțiuni circumscrise jurisdicției CPI. Suplimentar, între măsurile concrete de susținere a Curții, am inițiat, iar Guvernul a aprobat, o contribuție financiară voluntară, din bugetul MAE, la Fondul Fiduciar al CPI destinat sprijinirii activității Biroului Procurorului pentru anul 2022, cu suma de 100.000 Euro.

ADVERTISING

De asemenea, la 3 martie, am acționat, împreună cu alte 44 de state participante la OSCE pentru activarea Mecanismului OSCE de la Moscova pentru evaluarea impactului asupra drepturilor omului și situației umanitare cauzat de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei. România a devenit, de asemenea, membru al Grupului de Prieteni privind răspunderea pentru agresiunea împotriva Ucrainei.

Așadar, România sprijină foarte activ eforturile comunității internaționale în vederea investigării acțiunilor trupelor Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei, în scopul determinării săvârșirii unor crime de genocid, a unor crime împotriva umanității sau a unor crime de război, precum și în vederea pedepsirii corespunzătoare a persoanelor responsabile, cu respectarea deplină a independenței și imparțialității procedurilor judiciare în curs", a spus Bogdan Aurescu, în interviul acordat Spotmedia.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇