Armand Goșu: Scenariul rău pentru care România nu se pregătește. Îi poți avea pe ruși pe Prut

Armand Goșu: Scenariul rău pentru care România nu se pregătește. Îi poți avea pe ruși pe Prut

De mai bine de 10 ani, Polonia se pregătește de război. O bună parte din elita românească, asta politică, militară, cred că are căsuțe prin Italia, prin Franța, apartamente prin centrul Vienei, din câte știu. Pentru restul populație, însă, va fi o problemă, pentru că te poți întoarce aici peste o generație sau două și va trebui știi limba rusă, ca să mergi la piață la Obor și să cumperi un kilogram de cartofi sau de roșii”.

Istoricul Armand Goșu, unul dintre cei mai avizați istorici, atunci când vine vorba despre Rusia și spațiul ex-sovietic, a discutat, într-un podcast-ul Punctul pe știri realizat de Magda Grădinaru la RockFm, despre cum arată planul de victorie al președintelui Volodimir Zelenski și de ce el a fost auzit în Occident mai degrabă decât plan pentru pace. Ce pace poate fi, în așa fel încât ea să nu însemne capitulare pentru Ucraina?

ADVERTISING

"Poate să fie o pace și după înfrângeri, să se încheie pacea. Fiecare dintre actorii acestei drame ucrainiene va încerca să prezinte felul în care se încheie acest război drept o victorie. Problema este cum vor reuși liderii occidentali, ce vor reuși să-i aloce lui Putin încât să-i salveze obrazul în fața propriului popor. În același timp, sigur că va fi destul de dificil și pentru Ucraina să-i oferi iluzia unei victorii fără ca aceasta să nu fie neapărat o victorie. Mai sunt victorii, victorii tactice. Sunt victorii pe front.

/.../ Or, nu e foarte clar pentru mine ce obiectiv strategic are Occidentul în Ucraina. Obiectivul strategic ar putea să fie doar integrarea Ucrainei în lumea euroatlantică occidentală", a spus Armand Goșu.

ADVERTISING

Întrebat despre cum ar arăta cel mai dramatic scenariu, istoricul Armand Goșu a atras atenția că una dintre problemele majore este Republica Moldova și asaltul Rusiei asupra Chișinăului.

Pentru restul populației va fi o problemă, pentru că te poți întoarce aici peste o generație sau două și va trebui știi limba rusă, ca să mergi la piață la Obor și să cumperi un kilogram de cartofi sau de roșii"

Armand Goșu

"Cel mai negru scenariu este cel  în care practic Ucraina este obligată să se predea. Deci, luați în calcul variantele cele mai negre, în care Rusia supune jumătate de Ucraina, o anexăm, iar restul, cealaltă parte din Ucraina, intră în zona noastră de influență.

ADVERTISING

Poți organiza un simulacru de alegeri, acele alegeri să-ți scoată așa din pălărie niște lideri politici pro-ruși, să nu mai ai aramtă ucraineană, Ucraina să rămână în zona de influență a Rusiei, să intre în toate alianțele politico-militare ale Rusiei.

Problema pentru România este și mai gravă. Nu doar faptul că tu ai cea mai lungă frontieră cu Ucraina și dacă în Ucraina se instalează rușii, tu poți să zici că s-a instalat Rusia la frontieră. Una peste alta, în cadrul elitei românești, sigur facem că ne zic americanii, ne trag de urechi, dar altfel nu moare nimeni după Ucraina. Cred că nu-i nicio înțelegere serioasă a ceea ce s-ar putea întâmpla în cazul în care Ucraina ar fi învinsă. Ba cred că mult pe la colțuri își freacă și mâinile ca să fie învinsă Ucraina.

Problema e Moldova. Dacă la noi cineva își închipuie că într-un scenariu de groază, Rusia va accepta un deal cu România, ieșiți voi din NATO, puteți rămâne Uniunea Europeană, da, uite, vă dăm Moldova, vă dăm bucăți, sunt foarte naivi. Tu o să-i ai pe ruși pe Prut. Fără discuție că Moldova va intra în zona de influență a Rusiei, va fi integral controlată. Tu la Chișinău o să ai lider politic care în comparație cu Dodon va fi mult mai rău și care va fi utilizat în tot felul de provocări anti-Occident, anti-România, anti-NATO la Chișinău. Deci, atenție, e un scenariu de groază pentru care nu țara noastră nu e pregătită.

Problema e că țara nu se pregătește. Tocmai ascultam un podcast BBC despre ce pregătire face Polonia de 10 ani. De mai bine de 10 ani, Polonia se pregătește de război. Polonia înțelege mersul istoriei, are o expertiză pe zona Europei de Est și vrea să salveze.  

Problema e că dacă  vine valul peste tine, s-ar putea să te ia și pe tine. O bună parte din elita românească, asta politică, militară, cred că are căsuțe prin Italia, prin Franța, apartamente prin centrul Vienei, din câte știu. Deci pentru mulți nu va fi o problemă. Au unde să stea. Probabil și-au transferat bani în străinătate. Pentru restul populație însă, va fi o problemă, pentru că te poți întoarce aici peste o generație sau două și va trebui știi limba rusă, ca să mergi la piață la Obor și  să cumperi un kilogram de cartofi sau de roșii", a explicat istoricul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇