Apel către guverne, să adopte în legislație Directiva UE care incriminează violul pe baza lipsei consimțământului, printre alte infracțiuni de violență contra femeilor

Apel către guverne, să adopte în legislație Directiva UE care incriminează violul pe baza lipsei consimțământului, printre alte infracțiuni de violență contra femeilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Tratează infracțiunea de viol cu un răspuns european puternic, solicită două eurodeputate într-un apel transmis guvernelor statelor membre UE, cerându-le să se asigure că noua directivă a UE privind Combaterea Violenței Împotriva Femeilor și a Violenței în Familie include infracțiunea de viol/act sexual fără consimțământ.

„A exclude această crimă odioasă ar fi un gest șocant și retrograd – o insultă atât pentru femei, cât și pentru bărbați”, scriu Frances Fitzgerald (PPE) și Evin Incir (Socialiștii Europeni), în documentul consultat de spotmedia.ro.

Directiva propune incriminarea violului definit pe baza lipsei consimțământului, mutilarea genitală a femeilor și violența cibernetică, incluzând: partajarea neconsensuală de imagini intime; urmărirea cibernetică în scopul hărțuirii; hărțuirea cibernetică; incitarea cibernetică la violență sau la ură.

ADVERTISING

Noile norme consolidează, de asemenea, accesul victimelor la justiție și încurajează statele membre să pună în aplicare un mecanism de ghișeu unic, ceea ce înseamnă că toate serviciile de sprijin și protecție ar trebuie să fie situate în același loc. Victimele ar trebui să poată solicita despăgubiri în cursul procedurilor penale, se arată în motivarea Directivei.

Vă prezentăm textul integral al scrisorii adresate guvernelor UE:

"Europa condamnă cu fermitate utilizarea violului în conflictele armate și critică în permanență acest act violent în țările din afara Uniunii. Cu toate acestea, chiar acum, în cadrul negocierilor dintre Parlamentul European și țările UE cu privire la forma finală a acestei legislații, majoritatea guvernelor statelor membre, inclusiv România, resping includerea violului în această lege elaborată inițial pentru a proteja femeile de această crimă. Acest lucru este șocant, inacceptabil și retrograd."Europa condamnă cu fermitate utilizarea violului în conflictele armate și critică în permanență acest act violent în țările din afara Uniunii. Cu toate acestea, chiar acum, în cadrul negocierilor dintre Parlamentul European și țările UE cu privire la forma finală a acestei legislații, majoritatea guvernelor statelor membre, inclusiv România, resping includerea violului în această lege elaborată inițial pentru a proteja femeile de această crimă. Acest lucru este șocant, inacceptabil și retrograd.

ADVERTISING

Aceasta este prima lege europeană care se ocupă de violența cibernetică, mutilarea genitală feminină, prevenirea violenței și protecția victimelor. Femeile din Europa trebuie să fie asigurate că violența împotriva femeilor este combătută cu forță în toate statele membre ale UE.

Avem nevoie de o Europă mai sigură, care să abordeze prevenirea, protecția și urmărirea penală a acestor crime.

Violența împotriva femeilor și violența domestică sunt în creștere în toată Europa - statisticile sunt înfricoșătoare.

Trebuie să avem o abordare unitară din partea tuturor guvernelor din UE pentru a combate aceste crime îngrozitoare.

ADVERTISING

Libera circulație a persoanelor este unul dintre cei patru piloni ai Uniunii noastre – trebuie să ne asigurăm că femeile și bărbații sunt protejați în mod egal de toate formele de violență în întreaga Uniune.

Facem apel la toți cetățenii UE și guvernele acestora să se asigure că această legislație istorică și inovatoare include infracțiunea de viol.

Frances Fitzgerald, membră a Parlamentului European            

Evin Incir, membră a Parlamentului European".

Context

O creștere importantă a violenței fizice și emoționale împotriva femeilor s-a înregistrat în timpul pandemiei de COVID-19. Potrivit unor rapoarte, apelurile la liniile telefonice de asistență pentru violența domestică au crescut de cinci ori în unele țări.

Violența online este și ea în creștere, vizând în special femeile tinere și femeile din viața publică, de exemplu jurnalistele și politicienele. În plus, femeile se confruntă cu violență la locul de muncă: aproximativ o treime din actele de hărțuire sexuală săvârșite în UE împotriva femeilor s-au petrecut la locul de muncă.

În România, potrivit unor statistici comunicate de fostul ministru al Familiei, Gabriela Firea, 42 de femei și 4 copii au murit în 2022, victime ale abuzurilor din familie, iar aproape 40.000 de femei și 9.000 de copii au fost victimele agresiunilor domestice.

           


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇