Coaliţia de centru-stânga a cancelarului Olaf Scholz a suferit o înfrângere grea la alegerile de duminică din două landuri din Germania, Bavaria (sud) şi Hesse (vest), unde conservatorii aflaţi în opoziţie sunt pe punctul de a ieşi învingători, conform exit-poll-urilor transmise de postul de televiziune ARD.
Informațiile sunt transmise de AFP şi Reuters.
În Hesse, creştin-democraţii conservatori (CDU) au obţinut 35,5% din voturi, comparativ cu 16% pentru social-democraţii lui Scholz, dând o lovitură personală ministrului de Interne, Nancy Faeser, care a participat ca principală candidată a SPD în acest land.
În Bavaria, partidul soră al CDU, Uniunea Creştin-Socială (CSU), a obţinut 37% din voturi - cel mai slab rezultat din 1950, deşi probabil suficient pentru a-şi continua coaliţia cu formaţiunea populistă Votanţii Liberi, care are 14%. SPD, care este în mod tradiţional slab în Bavaria, a obţinut 8,5% din voturi.
Cei doi parteneri minoritari din coaliţia lui Scholz, Verzii şi Democraţii Liberi (FDP), au obţinut rezultate mai proaste decât la alegerile din 2018 din cele două landuri, FDP fiind pe cale să iasă din parlamentul din Bavaria.
Între timp, extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a înregistrat câştiguri, crescând la 16% în Hesse şi la 15% în Bavaria, comparativ cu 13,1%, respectiv 11,6% în 2018.
Ce s-a schimbat
Bavaria (sud), cel mai mare land german ca suprafaţă, şi Hesse (vest), unde se află Frankfurt, sediul Băncii Centrale Europene, îşi reînnoiesc parlamentul aşa cum fac la fiecare cinci ani, relatează AFP. Aproximativ 9,4 milioane de alegători au fost chemaţi la vot în Bavaria, aproape 4,3 milioane în Hesse.
În aceste alegeri cu valoare de test pentru guvernul lui Olaf Scholz, îngrijorarea populaţiei în faţa crizei industriale traversate de prima economie a Europei şi persistența problemei migratorii au jucat un rol central.
De asemenea, campania s-a focalizat în mare parte pe criticile la adresa coaliţiei la putere din decembrie 2021. Subminată de certuri neîncetate între social-democraţi, verzi şi liberalii din FDP, aceasta dă impresia că "nu poate fi în măsură să acţioneze" în faţa crizelor, a afirmat Ursula Münch, directorul Academiei de educaţie politică din Tutzing, în Bavaria.
Invazia rusă a Ucrainei din februarie 2022 a favorizat o perioadă de unitate în cadrul acestei echipe guvernamentale fără precedent. Dar fricţiunile s-au înmulţit apoi pe toate subiectele, de la reducerea cheltuielilor bugetare la măsurile de combatere a încălzirii globale.
Altă miză a campaniei: temerile privind o nouă criză a migraţiei precum cea din 2015, din cauza creşterii sosirilor solicitanţilor de azil, în special din Siria şi Afganistan, prin Polonia, Austria şi Cehia vecine.
Guvernul a abandonat comunele germane frontaliere, copleşite de afluxul de refugiaţi, preferând "să ignore problema", a acuzat din nou vineri liderul cu accente populiste al Bavariei, Markus Söder.
În acest context, formaţiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), un partid anti-imigraţie, care critică critică, de asemenea, măsurile de protecţie a climei asimilate preţurilor ridicate şi constrângerilor, a ajuns la cel mai înalt nivel în intenţiile de vot (între 20% şi 22%), după dreapta (26%-28%).