Trump, în pericol de moarte, reface avansul pierdut în dezbaterea cu Kamala Harris. Teoriile conspiraționiste au inundat rețelele sociale

Agenții de securitate au tras focuri de armă în timp ce fostul președinte juca golf. O nouă tentativă de asasinat transformă încă o dată campania electorală și crește tensiunile politice din SUA. Mai sunt 50 de zile până la alegeri și orice se poate întâmpla.
Trump, în pericol de moarte, reface avansul pierdut în dezbaterea cu Kamala Harris. Teoriile conspiraționiste au inundat rețelele sociale

Bărbatul de 58 de ani se ascunsese în tufișurile de la marginea terenului de golf deținut de Donald Trump în localitatea Palm Beach, Florida. Nu se știe dacă a apucat să tragă, dar a fost reperat de agenții Secret Service, cei care asigură paza fostului președinte.

Ryan Wesley Routh a fost reținut de FBI, după ce în locul unde se ascunsese a fost găsită o pușcă semi-automată. 

În prezent e anchetat pentru tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump, fost președinte al SUA și candidat pentru un nou mandat.

În urmă cu două luni, la un miting electoral din Pennsylvania, Thomas Matthew Crooks, un tânăr de 20 de ani, a tras asupra lui Donald Trump, provocându-i acestuia o rană superficială la ureche, fiind anihilat apoi de forțele de ordine.

Thomas Matthew Crooks a fost ucis de agenții Secret Service după ce a tras asupra lui Donald Trump în timpul unui miting electoral din SUA – Sursa: Comunicat FBI

Este una dintre cele mai violente campanii electorale prezidențiale din SUA, deși asasinatele și focurile de armă nu au lipsit niciodată din bătăliile politice americane.

Impactul acestor două atentate asupra alegerilor din noiembrie complică și mai mult o confruntare pe muchie de cuțit.

ADVERTISING

Avertisment cu privire la Ryan Routh

Donald Trump a pierdut dezbaterea pe care a avut-o cu Kamala Harris, candidata Partidului Democrat, iar după anunțul vedetei Taylor Swift că o susține pe aceasta, campania fostului președinte a intrat în degringoladă.

Acum, un nou eveniment tragic ar putea fi folosit de Donald Trump pentru a se relansa într-una dintre cele mai strânse campanii electorale.

Ryan Wesley Routh are un trecut care încurajează teoriile conspiraționiste, fiind un fel de voluntar care încerca să recruteze persoane ca să lupte în Ucraina împotriva invadatorilor ruși.

RyanRouthFB
REȚINUT DE FBI. Ryan Routh, cel care a încercat să-l asasineze pe Trump, a vrut să se înroleze voluntar în armata ucraineană, dar a fost refuzat - Foto: Facebook

A încercat să se înroleze, dar a fost refuzat din cauza vârstei și a lipsei de pregătire militară.

Încă din luna iunie au existat atenționări în legătură Ryan Routh care spuneau că are tendința să fabuleze și se comportă ciudat.

„Avertisment cu privire la Ryan Routh: el nu este și nu a fost niciodată asociat cu Legiunea Internațională sau cu Forțele Armate Ucrainene. El nu este și nu a fost niciodată un recrutor al Legiunii. El se prezintă astfel în mod eronat și minte mulți oameni”, a anunțat în luna iunie Kong Jack Strong, un cont de X-Twitter administrat de un veteran al Legiunii Străine care a luptat în Ucraina.

Interviu pentru New York Times

În urmă cu un an, cotidianul american New York Times a realizat un interviu cu Roth, acuzat că a încercat să-l asasineze pe Donald Trump, în contextul unui articol în care erau prezentați voluntari din străinătate, fără experiență militară, care au ajuns să lupte în Ucraina.

„Am fost pus în legătură cu domnul Routh prin intermediul unui vechi coleg și prieten din Kabul, Najim Rahim. Printr-o comunicare ciudată între combatanți, pe măsură ce un război se încheia și altul începea, el aflase de Routh de la o sursă a sa din Iran, un fost soldat afgan de operațiuni speciale care încerca să iasă din Iran și să lupte în Ucraina”, a explicat jurnalistul cotidianului american care l-a intervievat pe Routh în 2023.

„Ryan Routh, care petrecuse ceva timp în Ucraina, încercând să obțină sprijin pentru război, căuta recruți din rândul soldaților afgani care fugiseră de talibani. Astfel, fostul soldat afgan a considerat că Routh îl poate duce pe frontul ucrainean”, a mai adăugat jurnalistul New York Times.

Situația devine cu atât mai încâlcită, tensionată și senzațională cu cât Donald Trump s-a poziționat în campania electorală ca fiind împotriva sprijinului militar pentru Ucraina.

Când am vorbit cu domnul Routh în luna martie a anului trecut, acesta alcătuise o listă cu sute de afgani răspândiți între Iran, Pakistan și Afganistan, pe care dorea să îi ducă, cumva, în Ucraina. Domnul Routh i-a spus unui afgan pe care îl ajuta.

Thomas Gibbons-Neff, jurnalist New York Times, l-a intervievat Ryan Routh pentru un articol

El a declarat în repetate rânduri că va încheia războiul în primele 24 de ore după ce va ajunge la Casa Albă.

JD Vance, cel care candidează în echipă cu Trump pe postul de vicepreședinte, a explicat într-o emisiune TV că planul de pace înseamnă obligarea lui Zelenski să cedeze teritoriile ocupate de ruși, crearea unei zone tampon între cele două țări și garanția oferită Kremlinului că Ucraina nu va adera niciodată la NATO.

Concurs de conspirații

Faptul că Donald Trump a fost urmărit de o persoană înarmată care militează împotriva agresiunii ruse va ridica din nou temperatura dezbaterii în legătură cu războiul, dar va genera și o serie de teorii ale conspirației promovate atât de votanți republicani, cât și de democrați.

Former US President Trump attacked at Pennsylvania
TOTUL PENTRU CAMPNIE. Donald Trump, după primul atentat. Și acum, fostul președinte încearcă să folosească politic evenimentul tragic căruia i-a supraviețuit - Foto: Hepta.ro

Susținătorii lui Trump spun că există un plan secret care vrea să controleze președinții și în care cei doi „asasini” apar în două clipuri publicitare, unul realizat pentru susținerea Ucrainei, altul pentru un fond de pensii.

Pe de altă parte, un militar ucrainean susține că Ryan Routh e o persoană manevrată de serviciile secrete din Rusia.

„A fost suspectat de mult timp de Ucraina că acționează în interesul inamicului rus. Ryan Routh a fost și este un inamic al Ucrainei și al libertății”, spune Sarah Ashton-Cirillo, într-un video postat pe X-Twitter.

Astfel de discuții bazate pe enunțuri care nu au fost încă investigate și validate au un mare impact la public prin intermediul rețelelor sociale. 

Mulți oameni își formează o opinie cu mult înainte ca situația să se limpezească, iar faptele să-și facă loc în cadrul dezbaterii publice.

Prin acest proces alimentat de postările de pe rețelele sociale, confruntarea politică se intensifică, iar taberele susținătorilor se radicalizează. Se ajunge la sporirea actelor de violență, nu la diminuarea lor.

Trump, ajutat din nou de o situație periculoasă

În mod firesc, o tentativă de asasinat asupra unui candidat la președinție îl ajută pe acesta din urmă. 

Faptul că a supraviețuit, faptul că-și pune viața în pericol și că dă dovadă de curaj sunt constatări ale publicului care vin în sprijinul candidatului.

Și de această dată, cu toate discuțiile și teoriile conspiraționiste, Trump va fi ajutat de eveniment, iar din postura de victimă speră să atragă un număr important de voturi de la cei indeciși și să ajungă din nou la Casa Albă.

SondajeAlegeriSUA
CIFRE. Kamala Harris conduce cu aproape 3 procente în cursa pentru Casa Albă după ce a câștigat dezbaterea televizată cu Donald Trump - Sursa: 538.com

După dezbatere, Kamala Harris a ajuns la 2,7 procente în fața lui Donald Trump, conform mediei sondajelor pe eșantioane naționale.

Pentru ca unul dintre candidați să fie sigur că va câștiga și votul electoral al statelor federale e necesar să aibă cel puțin patru procente în față în sondajele naționale. Aceasta e doar o estimare a specialiștilor, nu o regulă.

În continuare, scorul strâns dintre Harris și Trump arată că va fi o cursă extrem de competitivă în care e greu de spus cine va fi câștigătorul.

Mai sunt 50 de zile până la alegeri, iar evenimentele se succed cu rapiditate în cea mai importantă campanie electorală cu impact major asupra întregii lumi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇