Toți știau: Cum vrea PSD să fie de două ori albit

Toți știau: Cum vrea PSD să fie de două ori albit
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele și prim-ministrul României au primit informări urgente, în care erau avertizați că țara este pe punctul de a colapsa economic, dacă nu erau luate măsuri care să corecteze deficitul. Așa încât cei doi, Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, au găsit de cuviință să dea un brânci României, să cadă mai zgomotos.

Sunt lucruri concrete, oficiale, există dovezi ale acestei premeditări care a adus România în punctul în care reforma fiscală pe care trebuie să o facă se derulează cu o viteză mult prea mare pentru a putea atenua impactul social mult prea abrupt.

Europa Liberă, într-o investigație a jurnaliștilor Ionuț Benea și Anca Grădinaru, a publicat o serie de documente care arată, fără niciun rest, că trio-ul puterii din epocă, Iohannis, Ciolacu și Ciucă, a avut pe masă harta exactă a dezastrului în care împing România, fără a înțelege cel mai probabil până la capăt consecințele.

Fiecare avea însă propriul plan personal și urmărea maximizarea propriilor beneficii: Klaus Iohannis voia o înaltă funcție europeană, care să-i acorde o ieșire glorioasă din mandatele în care a compromis și deturnat de la rostul ei politic și social funcția prezidențială. Marcel Ciolacu voia să păstreze accesul la resursele puterii și să câștige alegerile cu orice preț plătit de țară. Nicolae Ciucă voia să servească partidul, înainte de toate.

Știm deja cum a ajuns România în criza statului. Una politică, în care procesele democratice au fost viciate de puciuri din interior și de imixtiunea rusească, socială, în care electoratul a denunțat contractul politic din care cetățeanul și interesul public dispăruseră și asta s-a văzut în scrutinele succesive. Și una economică, în care banii statului au fost folosiți pe post de plată informală pentru alegeri, în așa fel încât Marcel Ciolacu și PSD să-și adjudece putere.

Dacă societatea a reușit să atenueze, prin vot, criza politică, în așa fel încât să nu însemne împingerea României în sfera de influență a Rusiei - asta însemnând corupție, dezinformare, intoxicare, periclitarea securității - deficitul și criza de cheltuieli a statului sunt treaba noului guvern.

Or, din acest guvern fac parte și miniștri ai fostului cabinet Ciolacu, despre care avem acum proba, publicată de Europa Liberă, că a decis nu doar să nu corecteze deficitul din vreme, dar și să ia în continuare decizii care au supradimensionat cheltuielile bugetare și încă într-un mod deosebit de cinic: folosind ca masă de manevră pensionarii români, prin majorări de pensii care, moral, restabileau dreptatea, dar financiar nu se puteau susține.

Mai mult, cabinetul Ciolacu este cel care a ratat banii europeni, astfel încât rămânem, de pildă, cu spitale pe hârtie.

Or, răspunderea în Guvern este solidară, ceea ce înseamnă că acei miniștri care au trecut dintr-un cabinet în celălalt sunt părtași la criza cu premeditare, cum îi spune Europa Liberă.

O situație ingrată, care confirmă, încă o dată, impunitatea din politica românească: nimic, nici votul, nu îi face pe politicieni să facă măcar un pas simbolic înapoi, dacă au acces la masa unde algoritmul împarte instituții și funcții.

Totuși, chiar și această impunitate și eschivarea de la responsabilitate sunt din registrul facil, față de dorința expres comunicată a PSD de a fi albit de două ori: o dată, pentru deciziile guvernului condus de Marcel Ciolacu și încă o dată, pentru costurile sociale ale reformei fiscale obligatorii pe care a început-o guvernul condus de Ilie Bolojan, din care PSD face parte, dar pretinde și rolul de Opoziție, în același timp.

„PSD denunță tentativa de manipulare a opiniei publice prin aserțiunea că problemele bugetare din prezent ar fi fost provocate de deficitul înregistrat anul trecut. Este o distorsionare rudimentară a realității, prin invocarea unei așa-zise „grele moșteniri” menite să justifice măsurile de austeritate din prezent./.../

Anul trecut a avut loc cea mai amplă reformă socială din România care a pus baze echitabile pentru toate pensiile din sistemul public. Iar cei care insinuează că majorările de pensii ar fi fost iresponsabile să țină cont că această reformă a fost realizată în colaborare directă cu Banca Mondială și Comisia Europeană și a fost asumată politic de toate partidele aflate acum la guvernare, inclusiv de PNL, USR și UDMR care au introdus recalcularea pensiilor ca jalon în PNRR", transmite partidul, într-un comunicat de presă, solidar cu mesajul fostului premier Marcel Ciolacu.

Așadar, PSD cere să fie albit și exonerat de crimă, cu toate că documentele prezentate de Europa Liberă arată că arma crimei a fost în mâinile trio-ului Ciolacu - Iohannis - Ciucă, fiecare cu motivul lui.

Mai mult, PSD cere imperios să fie scutit și de orice răspundere pentru măsurile bugetare și economice ale actualului Guvern, din care face parte și unde a pretins chiar și rotativa.

„PSD a propus atunci o altă abordare decât cea propusă românilor în aceste zile. Și am demonstrat că putem obține dezvoltare și creșteri de venituri la buget prin stimularea economiei. Am crezut și credem în modernizarea economiei, în investiții publice și private, care creează locuri de muncă bine plătite. Am crezut și credem că trebuie protejată puterea de cumpărare a românilor.

PSD va propune în Coaliție, în perioada următoare, o serie de măsuri consistente care va cuprinde o tăiere drastică a privilegiilor și sinecurilor. Trebuie acționat de sus în jos, dacă vrem să trecem cu bine peste această perioadă dificilă pentru economia României", arată același comunicat, emis de un partid aflat la guvernare, dar care pretinde și locul partidului din opoziție.

Ce face PSD este să joace pentru rotativă, adică să împingă toate costurile electorale ale măsurilor economice luate de guvernul Bolojan în curtea celorlalți, pentru ca atunci când îi va veni rândul să conducă, înainte de alegerile următoare, să poată împărți din nou, în așa fel încât să creadă că obține voturi, cu toate că principiul legii spune că:

„Fiecare membru al Guvernului răspunde politic solidar cu ceilalţi membri pentru activitatea Guvernului şi pentru actele acestuia".

S-a vorbit mult despre condițiile de posibilitate ale votului extremist în România, care a fost un avertisment și care a arătat că atunci când minciuna, impostura și metehnele iliberale sunt prea puternice, oamenii nu votează pentru că un politician le împarte sporuri și beneficii, ci votează pentru restabilirea adevărului și a sentimentului de dreptate socială.

Or, asta este provocarea premierului Ilie Bolojan și a președintelui Nicușor Dan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇