Rezultatele turului doi al alegerilor prezidențiale din România ar putea schimba viitorul țării, care este puternic marcată de diviziuni politice, se arată într-o analiză The Guardian publicată sâmbătă.
„Cu câteva zile înaintea alegerilor prezidențiale cruciale, care ar putea contura viitorul țării pentru o generație, alegătorii români sunt profund și iremediabil polarizați”, scriu Jon Henley și Andrei Popoviciu.
Ei dau exemplul unei femei din Ferentari care afirmă că va vota cu George Simion, deoarece „el va fi diferit”, și al unui avocat care îl susține pe Nicușor Dan, pentru că „alegerea între el și fascism nu e grea”.
„Pentru prima dată în istoria recentă, România este într-un real pericol”, spune politologul Cristian Pîrvulescu pentru publicația britanică.
Cei doi autori îl descriu pe Simion ca fiind „un naționalist ultraconservator în stil MAGA, impulsiv și agresiv, despre care mulți observatori se tem că ar putea abate România de la traiectoria sa pro-europeană” și care „a preluat ștafeta de la un alt extremist ultranaționalist, Călin Georgescu”, în timp ce Nicușor Dan este „un matematician articulat, conservator social, cunoscut pentru luptele sale împotriva dezvoltatorilor imobiliari corupți, având o prestație puternică în dezbaterea televizată față în față”.
Ei remarcă faptul că, deși diferența dintre cei doi s-a redus, cursa rămâne favorabilă lui Simion, iar, „cu România aflată sub un guvern interimar și experții prezicând că o victorie a lui Simion ar putea duce rapid la un guvern de extremă dreapta, țara pare să se îndrepte, în cel mai bun caz, către o instabilitate gravă și, în cel mai rău caz, către o cotitură antisistem”.
Mulți locuitori din Ferentari, adesea descris ca fiind cel mai sărac și marginalizat cartier al Capitalei, își pun speranța în Simion, constată autorii.
Printre ei se află și Ștefan Șerban, 69 de ani, care spune că viața era mai bună sub Ceaușescu. „Eram o țară bogată atunci. Industrie, petrol, gaze, mine de aur. Și fără datorii”, susține el. Acum, „avem un munte de datorii. Am vândut tot străinilor. Nu va fi ușor pentru Simion; va trebui să lupte din greu și poate dura câțiva ani. Dar cred că vrea cu adevărat să schimbe lucrurile, să facă viețile oamenilor mai ușoare”, adaugă bărbatul.
La rândul ei, Doina Radu crede că Simion înseamnă „mai multe locuri de muncă, servicii mai bune, pensii mai mari”.
Deși și-a moderat discursul după ce a câștigat primul tur, susținând că este un „realist UE” și nu eurosceptic, că susține aderarea la NATO și nu este pro-Rusia, Simion este un fan declarat al lui Trump, a comparat UE cu URSS, îl admiră pe Viktor Orbán, despre care spune că este „un model” și, asemenea premierului iliberal al Ungariei, se opune ajutorului pentru Ucraina, observă cei doi autori.
- George Simion se scuză că nu a fost la protest și îndeamnă la violență: Judecătorii BEC "ar trebui jupuiți în piața publică" (Video)
- „Te agresez sexual, scroafo!” Cum a transformat George Simion discursul urii într-o strategie politică (Galerie video)
- Postare halucinantă a lui George Simion: Ce mă frământă acum e ce facem din 19 mai încolo cu voi. Care voi? O parte din cei care vă pretindeți educați, civilizați, europeni. Individual, nu în grup
Ei amintesc că Simion a fost interzis în Moldova vecină pentru că a cerut reintegrarea acesteia în România, și în Ucraina pentru „activități sistematice antiucrainene”, este antivaccinist Covid, crede că „elitele globaliste” conduc țara și are un discurs violent: a cerut ca rivalii să fie „jupuiți de vii”, s-a întrebat ce va face cu criticii săi „după 19 mai” și a amenințat că va agresa sexual un parlamentar de extremă dreapta.
Motivul pentru care unii dintre cei mai defavorizați oameni din România, inclusiv comunitatea romă, îl văd ca pe un salvator este acela că „au fost împinși în brațele lui”, spune Nicu Dumitru, de la ONG-ul Roma pentru Democrație, pentru The Guardian.
„Nu au încredere în sistem și el nu face parte din el. Nu li s-a dat educația necesară să vadă cine este cu adevărat. Sunt dezamăgiți și vor o revoluție, iar el este singura opțiune”, spune Dumitru. Aproape 50% dintre romi au votat cu Simion în primul tur.
„Furia publică față de politicienii corupți și ineficienți, inegalitatea ridicată și serviciile proaste joacă un rol clar în ascensiunea lui Simion și Georgescu: veniturile gospodăriilor sunt la o treime din media UE; aproape 40% din populația României de 19 milioane de oameni este expusă riscului de sărăcie. (...)
Apartenența la UE a adus beneficii economice semnificative din 2007; PIB-ul pe cap de locuitor este mai mare decât cel al Ungariei, Greciei și Portugaliei. Salariul minim a crescut cu 80%. Dar atracția autoritarismului naționalist rămâne profundă”, mai scriu cei doi autori.
De partea cealaltă, votanții lui Dan spun că sunt perfect conștienți de importanța votului de duminică. Raluca, o IT-istă de 30 de ani, spune că este „simplu. Poate defini viitorul nostru pentru următorii 20 de ani.”
Dan este un bun candidat, adaugă ea: „Este pro-european. Nu este corupt. Respectă statul de drept. A făcut multe pentru București: a reparat conductele, autobuzele”.
Ionuț Baban, 33 de ani, manager IT, este de acord. „Dan poate că nu este un om al mulțimii, dar va lua decizii logice, bazate pe dovezi. Simion este un provocator gălăgios. Între un matematician și un huligan fan Trump, știu ce prefer”, spune el.
C.S.