Prințul Philip, după 73 de ani alături de Regină, moare împăcat că și-a îndeplinit misiunea: să țină în viață monarhia britanică

Un cuplu care a navigat decenii prin apele învolburate ale istoriei și a trăit o lungă poveste de dragoste se destramă prin plecarea bătrânului prinț.
Prințul Philip, după 73 de ani alături de Regină, moare împăcat că și-a îndeplinit misiunea: să țină în viață monarhia britanică
  • În ultima perioadă a fost internat 28 de zile în spital unde a suferit o intervenție chirurgicală la inimă;
  • Pe 10 iunie ar fi împlinit 100 de ani;
  • Britanicii l-au privit ca pe un personaj exotic, dar Philip a fost mai mult decât atât – un militar disciplinat care a avut o misiune;
  • Văr cu Regele Mihai, în copilărie, cei doi au petrecut mai multe veri împreună;
  • Prințesa Margareta, Custodele Coroanei României, a fost botezată de Prințul Philip;
  • Charles, moștenitorul tronului britanic și fiul lui Philip, descoperă Transilvania, aflat în căutarea trecutului familiei sale;
  • Un serial produs de Netflix îi aduce Prințului Philip o popularitate controversată, globală și târzie;

Mai avea două luni și o zi până când urma să împlinească 100 de ani. Prințul Philip, Duce de Edinburg, a murit la mijlocul zilei de 9 aprilie.

S-a retras din activitățile oficiale în anul 2017, iar pe parcursul lunii martie a fost internat în spital unde a suferit o intervenție chirurgicală la inimă.

În data de 9 ianuarie, Prințul Philip și Regina Elisabeta a Marii Britanii au fost vaccinați. Casa Regală a decis să nu anunțe public ce doze au primit cei doi pentru a nu crea preferințe publice pentru un vaccin sau altul.

La vremea respectivă, în Regatul Unit erau autorizate soluțiile realizate de BioNTech-Pfizer și de Oxford-AstraZeneca.

Harry, o dezamăgire pentru bunicul său

Prințul Philip a reprezentat un stâlp de stabilitate pentru familia regală, una turbulentă și aflată mereu în centrul atenției întregii lumi.

Moartea sa survine într-un moment dificil pentru monarhia britanică, prinsă din nou în mijlocul unor evenimente tensionate provocate de renunțarea la obligațiile oficiale ale nepotului său Harry, fiul lui Charles, moștenitorul tronului, și al Prințesei Diana.

ADVERTISING

Interviul dat de Harry, alături de soția sa Meghan, o celebră actriță americană, vedetei TV Oprah, a împărțit lumea între susținătorii mediatizatului cuplu care a evadat din “închisoarea” monarhiei și susținătorii familiei regale, care acceptă o viață strictă pentru a reprezenta poporul britanic.

“Deci, există familia, apoi oamenii care conduc instituția. Acestea sunt două lucruri separate. Și este important să poți diferenția aceste lucruri, deoarece Regina, de exemplu, s-a purtat întotdeauna minunat cu mine”, a povestit Meghan Markle, soția Prințului Harry, în interviul oferit.

S-a discutat mult că plecarea celor doi din familia regală a fost provocată de incapacitatea lui Meghan de a se adapta la rigorile instituției monarhice.

Un personaj interesant pentru presă din cauza gafelor sale

Prințul Philip este cel mai longeviv consort din cadrul monarhiei britanice din toate timpurile și membrul masculin al familiei regale care a atins cea mai înaintată vârstă.

ARCHIVES - MARIAGE DE LA REINE ELIZABETH II - 1947
Regina Elisabeta și Prințul Philip, nunta regală din 1947 - Foto: Hepta.ro

“Cu durere profundă, Majestatea Sa Regina anunță moartea iubitului său soț, Alteța Sa Regală, Prințul Filip, Duce de Edinburg.

Alteța Sa Regală a decedat împăcat în această dimineață la Castelul Windsor.

Familia Regală, în doliu, se alătură oamenilor din întreaga lume întristați pentru pierderea sa”, au anunțat printr-un comunicat oficial reprezentanții monarhiei. 

A stat alături de Regina Elizabeth 73 de ani, cei doi s-au căsătorit în noiembrie 1947. Mereu ca o umbră în spatele reginei, a contribuit la stabilitatea monarhiei zguduită din timp în timp de tragedii și scandaluri.

În Marea Britanie, Prințul Philip era perceput de public ca o persoană îmbrăcată elegant și clasic ori în uniforme militare, care participa la evenimente oficiale și spunea lucruri trăsnite ce făceau deliciul presei:

  • 1966, a spus că “femeile britanice habar n-au să gătească”. 
  • 1981, în timpul grevelor și a recesiunii a comentat: “Până acum, oamenii se plângeau că au nevoie de mai mult timp liber. Acum se plâng că au rămas șomeri”. 
  • 1986, aflat într-o vizită în China, le-a spus unor studenți britanici: “Dacă stați prea mult în această țară o să vă treziți că aveți ochii oblici”.
  • 1993, aflat într-o vizită oficială în Insulele Cayman, l-a întrebat pe un bogat om de afaceri local: “Nu-i așa că vă trageți din pirați?”
  • 1995, aflat în Scoția, l-a întrebat pe un instructor auto: “Cum faci să-i ții pe localnici departe de băutură până dau examenul de conducere?”

Un bărbat cu o misiune dificilă

Dar pe lângă această inadecvare, sinceritate netrucată și lipsa de corectitudine politică, Prințul Philip și-a făcut datoria față de națiunea britanică de la primul pas făcut alături de Regina Elisabeta.

Britain's Prince Philip leaves King Edward VII's H
Prințul Philip, 16 martie, la ieșirea din spital după intervenția chirurgicală, una dintre ultimele imagini cu el ajunse la public - Foto: Hepta.ro

A renunțat la viața sa personală și s-a dedicat serviciului public în care a fost prezent timp de 70 de ani. Misiunea lui a fost să facă tot posibilul ca monarhia britanică să supraviețuiască și să aibă viitor.

Dacă unor oameni li se poate părea un obiectiv ușor, să privească la provocările prin care trece Casa Regală. Prințul Harry și soția sa Meghan n-au rezistat rigorilor, programului și presiunii publicului. Au fugit în America, încercând să-și construiască o viață departe de familia regală.

Această dezertare a întristat-o pe regină și a înfuriat mulți britanici. Nici Prințesa Diana, cea mai populară femeie a anilor ’90, nu a rezistat alături de Charles, fiul reginei și moștenitorul tronului. Divorțul celor doi și, apoi, moartea prințesei într-un accident de mașină din Paris au pus în pericol existența monarhiei.

Popularitatea “prințesei inimilor”, despre care s-a vorbit mult că ar fi fost victima unui complot al Casei Regale, a reprezentat o amenințare pentru Regina Elisabeta și Philip. Aceștia au reușit ca după moartea violentă a prințesei în 1997 să refacă imaginea monarhiei și să o scoată de sub dominația imaginii lui Lady Di, salvând familia regală.

Vacanța de vară cu Regele Mihai

Prințul Philip a fost văr de gradul doi cu Regele Mihai al României. Înrudirea dintre cei doi era pe linie maternă.

RegeleGeorgeIIGreciaMihaiPhilip
Regele George al II-lea al Greciei îi ține în brațe pe verii Mihai (foto, stânga) și Philip - Sursa: Arhiva personală Regele George al II-lea

Prințesa Elena, mama lui Mihai, a fost fiica Regelui Constantin I al Greciei, monarhul elen, fiind unchiul lui Philip.

Cei doi petrec mai multe vacanțe din copilărie împreună în Grecia și în România.

“Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la cele veșnice a Alteței Sale Regale Principele Philip, Ducele de Edinburg.

Consortul Suveranei britanice a încetat din viață în această dimineață la Castelul Windsor.

Principele Philip și Regele Mihai, născuți în același an, au fost veri și au păstrat o prietenie de o viață întreagă. Ducele de Edinburg a botezat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și i-a purtat de grijă în școală, la liceu și la facultate. Principele Philip, alături de Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viața Familiei Regale române.

După dispariția Regelui Mihai, pentru Majestatea Sa Margareta, Ducele de Edinburg a fost o figură părintească.

Toate generațiile din Familiile Regale română și britanică au fost apropiate, dar pentru generația de astăzi, Regina Elisabeta a II-a și Principele Philip rămân drept modele spirituale, surse fundamentale de inspirație”, au anunțat într-un comunicat oficial reprezentanții Familiei Regale a României.

Fiul lui Philip descoperă Transilvania și o prezintă lumii

În ultimii ani, această legătură “regală” dintre Marea Britanie și România a fost refăcută și consolidată de Prințul Charles.

Moștenitorul tronului Regatului Unit, fiul lui Philip, a vizitat țara noastră în numeroase rânduri și a contribuit la renașterea culturii populare din Transilvania, la conservarea tradițiilor, obiceiurilor și dezvoltarea comunităților locale.

Viscri, satul din județul Brașov, a devenit o atracție globală după ce Prințul Charles, în 2006, și-a cumpărat o casă tradițională.

„A găsi o uriașă diversitate naturală și culturală sub un singur steag e remarcabil și e una dintre caracteristicile care fac din România un colț atât de unic și special al Europei. La fel de remarcabilă e și hotărârea poporului român de a păstra și proteja această moștenire, meșteșugurile și tradițiile și de a păstra tot ce e mai bun din trecut…”, a spus prințul Charles într-una dintre vizitele sale recente în România.

S-a implicat în conducerea familiei regale și a monarhiei

În ultimii ani, popularitatea lui Philip a crescut foarte mult datorită serialului “The Crown”, produs și distribuit de Netflix.

British Royal Family
Prințul Philip, în haine militare, sosește la un eveniment din Londra, 1960 - Foto: Hepta.ro

Fiecare sezon se ocupă de o perioadă a lungii domnii a Reginei Elisabeta în care sunt prezentate din perspectiva realizatorilor provocările și complicata existență a familiei regale britanice.

Lansarea unor noi episoade vine întotdeauna cu discuții despre autenticitatea întâmplărilor, reacțiilor și sentimentelor celor implicați.

În ciuda faptului că mulți l-au perceput pe Philip ca având un rol pur decorativ în monarhie, fiind cel care vine la parade îmbrăcat în uniforme militare multicolore, cel care poartă joben și pare că a călătorit prin timp, venind dintr-o epocă apusă în zilele noastre sau cel care gafează și nu știe niciodată prea bine unde se află, prințul a avut un rol mult mai important.

A reprezentat echilibrul într-o familie disfuncțională, a fost un punct de stabilitate și un liant pentru cei din jurul său, contribuind decisiv la supraviețuirea monarhiei într-o lume turbulentă. 

“La fel ca un vizitiu expert, el s-a implicat în conducerea familiei regale și a monarhiei, astfel încât aceasta să rămână o instituție vitală pentru echilibrul și fericirea națiunii noastre”, a declarat premierul britanic Boris Johnson.

“A fost un ecologist convins, un campion al protejării naturii cu mult înainte ca aceasta să fie la modă”, a mai amintit acesta, susținând că Prințul Philip, “cu schema sa de premii și contribuții, a modelat și a inspirat viețile a nenumărați tineri, participând literalmente la zeci de mii de evenimente pentru a le susține speranțele și pentru a le încuraja ambițiile”. 

Citiți și alte articole despre decesul Prințului Philip al Marii Britanii:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇