Activiști de partid, primari, consilieri, politehnologi ruși, cărăuși, artiști, administratori de canale de Telegram, vandali și trolli, toți lucrează de zor la implementarea strategiei lui Ilan Șor și a Moscovei pentru a submina alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE, având ca miză principală sabotarea parcursului pro-european. Rețeaua vastă reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa democrației și a parcursului pro-european al Republicii Moldova.
O campanie bine orchestrată
Strategia lui Șor, cu un sprijin direct din partea Moscovei, este clară: sabotarea prin orice mijloace a procesului electoral și a referendumului UE.
Din arsenalul rețelei fac parte tactici de dezinformare bine puse la punct, campanii de propagandă menite să divizeze societatea și manipularea directă a voturilor.
Rețelele sociale și canalele de Telegram, controlate de apropiații lui Șor, au devenit un spațiu unde dezinformarea și teoriile conspirației despre UE, NATO și Occident sunt răspândite în mod constant.
Această mașinărie de propagandă are la dispoziție resurse financiare considerabile, alimentate atât din surse interne, cât și externe. Șefii de organizații teritoriale, cărăușii, figuri-cheie în rețea, sunt responsabili de distribuirea acestor fonduri, asigurându-se că mita electorală și influențarea deciziilor locale sunt executate cu maximă eficiență.
Primarii și consilierii loiali rețelei Șor joacă, de asemenea, un rol esențial în această schemă. Veghează ca mesajele și strategiile impuse de centru să ajungă mai ales la electoratul din regiuni, vulnerabil la dezinformare.
La Chișinău este mai greu să transmiți bani în schimbul voturilor, dar dacă ne îndepărtăm de capitală, lucrurile stau altfel, nemaivorbind de regiuni precum Găgăuzia.
Autoritățile statului se află în mare dificultate, mai ales că rețeaua de corupere a alegătorilor este administrată din afară, de la Moscova și Sankt Petersburg. Sunt utilizate metode inedite pentru a destabiliza funcționarea statului și pentru a influența situația politică și socială din țară.
Este limpede că Rusia încearcă să influențeze alegerile din Moldova prin metode precum finanțarea ilegală a campaniilor electorale, cumpărarea de voturi și campanii de dezinformare. Asta a confirmat-o și oamenii legii. Aceste acțiuni au ca scop nu doar subminarea vectorului european al țării, ci și discreditarea proceselor electorale din Republica Moldova.
Finanțarea ilegală a campaniei electorale a politicienilor subordonați lui Ilan Șor și, prin extensie, Rusiei a ajuns la proporții nebănuite. Resursele cheltuite de Kremlin pentru cumpărarea de voturi și campaniile de dezinformare par infinite. Doar în luna septembrie, suma transferurilor pe conturile celor implicați în schema de corupere electorală se ridica la peste 15 milioane de dolari, conform poliției.
Surpriza lui Șor pentru al doilea tur
Sondajele o arată favorită pe actuala șefă a statului, Maia Sandu, la prezidențiale, fiind urmată de Alexandr Stoianoglo și Renato Usatîi. Chiar și așa, în al doilea tur, s-ar putea să acceadă un candidat ascuns al Rusiei, al lui Ilan Șor.
Acest loc ar putea fi asigurat de aproximativ 200 de mii de voturi cumpărate, ceea ce ar însemna aproximativ 15 procente, în funcție de prezența la vot (48% din alegători au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale trecute).
Situația în care candidați afiliați lui Ilan Șor, precum Victoria Furtună sau alte figuri controversate, precum Tudor Ulianovschi și Vasile Tarlev, sunt implicați în campania electorală, indică o strategie bine orchestrată de manipulare a alegerilor. Ilan Șor pare să încerce să influențeze cursa prezidențială prin intermediul unor persoane care pot fi cumpărate sau controlate.
Exemplul din alegerile locale din Bălți (noiembrie 2023), unde un candidat relativ necunoscut poate obține un procent semnificativ de voturi, arată cât de mult pot conta resursele financiare și rețelele de influență în manipularea votului.
Campania agresivă de cumpărare de voturi poate destabiliza procesul democratic și ar putea aduce în turul al doilea candidați fără legitimitate reală, dar susținuți financiar.
Nu trebuie să subestimăm forțele politice pro-ruse
Referendumul pentru aderarea la UE este considerat o amenințare pentru Rusia. Tocmai de aceasta, Moscova ar încearcă să îl discrediteze și să scadă prezența la vot prin diverse tactici de manipulare și dezinformare.
Scopul este de a obține un rezultat negativ, nelegitim ori o prezență slabă, prin anunțarea unui boicot general în ultimele zile ale campaniei electorale. Desigur, strategia lui Șor și ce îndeamnă oamenii să facă la referendum este să participe și să voteze „NU”, dar acest lucru se poate schimba în ultimele trei zile înainte de alegerile din 20 octombrie.
Nu trebuie să subestimăm Rusia. Această „dezorganizare” a forțelor politice pro-ruse din Republica Moldova cu privire la strategia pentru referendum cred că ne va surprinde profund în ziua alegerilor.
Acest editorial a apărut prima dată pe site-ul publicației din Republica Moldova – Agora.md