Patriarhul Daniel dă primele semne că susține vaccinarea. Preoții antivaxeri sunt criticați tot mai des

În BOR sunt două tabere, pro și contra vaccinare, dar epidemia face ravagii printre credincioși și preoți, perturbând grav activitățile religioase și reducând veniturile parohiilor.
Patriarhul Daniel dă primele semne că susține vaccinarea. Preoții antivaxeri sunt criticați tot mai des
  • ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, lasă să se înțeleagă că nu se vaccinează pentru că e alergic, dar și că serul e “făcut în pripă”.
  • Vizita lui Klaus Iohannis la patriarhul Daniel a dus la încheierea unui pact de neagresiune între Guvern și Biserica Ortodoxă.
  • Șeful BOR, în mesajul de Paști, a vorbit pentru prima dată despre “criza medicală” și “responsabilitatea sanitară”.
  • Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei îi atacă virulent pe preoții anti vacciniști.
  • Patriarhul Daniel le spune pelerinilor că trebuie să se vaccineze dacă vor să ajungă la “Locurile Sfinte” din Israel.

Pregătirile pentru slujba de Înviere au ținut întreaga săptămână. Nici preoții, nici călugării și nici lucrătorii Arhiepiscopiei Tomisului, implicați în organizarea evenimentului religios, nu purtau mască de protecție împotriva virusului.

Părea că toți fac parte dintr-o comunitate care funcționează după alte reguli.

Șeful lor, ÎPS Teodosie, este un lider al Bisericii Ortodoxe Române care în numeroase rânduri s-a opus măsurilor de protecție decise de autorități, dar și campaniei de vaccinare.

Spectacolul religios, realizat cu ocazia Paștelui pe la malul Mării Negre, atrage câteva mii de credincioși. 

ADVERTISING

Lumina e adusă personal de ÎPS Teodosie cu barca pe mare. O instalație de sonorizare propagă solemnitatea predicii, a rugăciunilor și a corului. Trecătorii, dintre care mulți turiști, asistă la slujbă ca la un spectacol de artă.

“… am alergii şi nu mă vaccinez. Nu am de ce că nu mă îmbolnăvesc…Vaccinul nu este obligatoriu… Nu este obligatoriu şi mai ales este un vaccin care e făcut în pripă. De aceea, sunt în fiecare zi surprize pentru că trebuie să fie pregătiţi oamenii, sunt oameni cu anumite afecţiuni care din cauza vaccinului, iată, cedează, unii mor, alţii paralizează şi trebuie să fim atenţi. Noi nu suntem medici ca să recomandăm vaccinul. Ar fi o depăşire a cunoştinţelor şi atribuţiilor noastre”, a declarat ÎPS Teodosie.

Critici dure pentru preoții antivaccin

În România, până acum, s-au vaccinat cu o singură doză aproape 3,5 milioane de oameni.

Pe drumul către imunizarea colectivă, ajutorul Bisericii ar reprezenta un sprijin neașteptat pentru autorități aflate în căutarea unor noi modalități de încurajare a vaccinării.

Conform unor studii recente, în jur de 6 milioane de români refuză să se imunizeze, un procent de 30% dintr-o populație de aproximativ 19 milioane de locuitori.

Pentru a limita răspândirea virusului, ar fi nevoie ca 10 milioane de români să facă vaccinul, a anunțat premierul Florin Cîțu în mai multe rânduri.

Biserica Ortodoxă din România nu va sări în sprijinul autorităților în ce privește vaccinarea pentru că la nivelul instituției se manifestă două tabere care au intrat în coliziune. E vorba de una mai progresistă, susținută tacit și de patriarhul Daniel, care ar vrea ca preoții să-i sprijine pe credincioși să se imunizeze, iar alta conservatoare, care-l are în prim-plan pe ÎPS Teodosie, care este total împotriva vaccinării.

CONSTANTA - BOBOTEAZA 2020
ÎPS Teodosie, criticat de Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR, pentru poziția sa împotriva vaccinării - Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto / Hepta.ro

“Mă gândeam la un joc de cuvinte nefericit pe care îl fac unii declaraţi zgomotos antivaccinişti din rândul clerului, oameni care spun că nu ne trebuie vaccin pentru că vaccinul autentic şi cel mai bun este Sfânta Împărtăşanie. Când am auzit asta m-am cutremurat”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Și asta “nu pentru că Sfânta Împărtăşanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viaţa noastră, a creştinilor, ci pentru că e comparat acest lucru, cel mai sfânt, trupul şi sângele lui Cristos, cu un vaccin. Mi se pare că aceşti oameni nu doar că se înşală profund, dar comit, fără să-şi dea seama probabil, un fel de sacrilegiu”, a mai adăugat Vasile Bănescu.

Amenințarea patriarhului

Într-un stat laic, reprezentanții cultelor nu ar trebui să se implice în probleme ce țin de sănătatea publică.

Mai mult, aceștia ar trebui să sprijine acțiunile de protejare a membrilor comunităților religioase, fără a profita de perioada tulbure din timpul pandemiei.

Între stat și Biserică a apărut o ciocnire puternică în primăvara anului 2020, atunci când președintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgență din cauza pericolului generat de epidemie, dar și de lipsa materialelor de protecție, a medicamentelor și a procedurilor sanitare.

Această decizie a adus și interzicerea desfășurării slujbelor și a ceremoniilor religioase. Mai mulți preoți au fost afectați de interdicții, pierzând o sursă importantă de venit pentru parohiile lor.

În data de 27 octombrie 2020, patriarhul Daniel a făcut o declarație amenințătoare la adresa autorităților care au decis să impună restricții în legătură cu desfășurarea pelerinajului din București, cu ocazia sărbătorii “Sfântul Dumitru”.

“În toamna anului 1989, cu prilejul hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, în 27 octombrie, autorităţile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie motivând că în aceeaşi zi, în clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naţionale, ar avea loc o şedinţă importantă”, a amintit patriarhul.

“Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut, iar în clădirea de alături, care a devenit Palatul Patriarhiei, în 27 octombrie în anul 2007, chiar de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, a fost înfiinţat Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române”, a mai spus amenințător conducătorul BOR.

Acest moment de tensiune a generat poziționarea mai multor preoți împotriva campaniei de vaccinare care a început două luni mai târziu.

Pactul de neagresiune și consecințele sale

În 16 februarie, Klaus Iohannis, președintele României, îi face o vizită patriarhului Daniel pentru a detensiona relațiile. După acea întâlnire nu s-au făcut declarații oficiale.

IohannisDanielIntalnire
Președintele Klaus Iohannis, în vizită la patriarhul Daniel, la jumătatea lunii februarie. Cei doi au ajuns atunci la o înțelegere în interesul credincioșilor - Foto: Presidency.ro

Efectul ei a fost că șeful Bisericii și-a schimbat atitudinea și nu a mai încurajat mesajele antimască și antivaccin venite dinspre o parte a clerului.

Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat “încă”, dar când o va face se va anunța oficial, a spus purtătorul de cuvânt al BOR. 

Aceste indicii arată că între autorități și Biserica Ortodoxă s-a încheiat un pact de neagresiune. Guvernul va încerca să nu mai restricționeze adunările religioase, iar preoții vor respecta măsurile minime de protecție și distanțare.

În acest pact, BOR nu va încuraja în mod direct vaccinarea, dar nici nu o va descuraja. Patriarhia va trimite mai multe semnale prin care va îndemna oamenii să-și protejeze sănătatea.

“…criza medicală sau pandemia ne cheamă să preţuim viaţa şi sănătatea noastră, precum şi viaţa şi sănătatea semenilor noştri, ca fiind daruri primite de la Dumnezeu, pe care însă trebuie să le protejăm cu multă responsabilitate spirituală şi sanitară”, a spus patriarhul Daniel în mesajul adresat credincioșilor cu ocazia sărbătorilor pascale.

Mai mult, șeful BOR, într-o declarație despre dorința de reluare a pelerinajelor către Israel, a făcut o referire directă la faptul că viitorii pelerini trebuie să se vaccineze.

“În Israel, ca urmare a vaccinării unui procent foarte mare din populație, s-au relaxat măsurile și s-au ridicat restricțiile impuse anul trecut. Este un pas spre o posibilă redeschidere a pelerinajelor. Începând cu 23 mai, sperăm și noi să putem trimite din nou grupuri de pelerini, sigur, de preferință pelerini vaccinați, care să reia vizitele la Locurile Sfinte”, a declarat patriarhul Daniel.

În săptămânile următoare se va observa cât de mare va fi impactul neutralității BOR în ce privește campania de vaccinare și dacă vocile preoților ce susțin imunizarea credincioșilor se vor face mai des auzite.

Biserica e la fel de mult interesată ca și autoritatea laică să se depășească rapid situația actuală, una în care pericolul îmbolnăvirilor și al morții nu a trecut, iar teama perturbă încă întreaga societate. 

Citiți și alte articole despre relația dintre Biserică și vaccinare:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇