Olimpiada, un teren de luptă politică. Care e adevărul performanței sportivilor din România dincolo de propaganda naționalistă?

Ana Bărbosu a terminat concursul de gimnastică, proba de la sol, pe locul 4, ratând obținerea unei medalii de bronz după ce gimnasta Jordan Chiles din SUA a depus o contestație care i-a fost acceptată, mărindu-i nota inițială. Episodul a generat o nouă furie naționalistă și anti americană pe rețelele sociale. Dar ce se ascunde în spatele luptelor politice legate de Olimpiadă?
Olimpiada, un teren de luptă politică. Care e adevărul performanței sportivilor din România dincolo de propaganda naționalistă?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În luna iulie 2021, exact în ziua în care avea loc deschiderea olimpiadei de la Tokyo, George Simion posta pe pagina sa de Facebook un video.

Pe parcursul timpului clipul a strâns peste un milion de vizualizări, dar a mai făcut ceva, a creat o tendință care s-a păstrat și trei ani mai târziu la olimpiada de la Paris.

Video-ul respectiv e un fragment din transmisiunea televizată a ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice din Los Angeles, 1984.

„Sportul românesc-încotro? A început olimpiada de la Tokyo, dar ultimii 30 de ani au dus la distrugerea sportului de performanță (și de masă) în țară. Locul 2 la medalii în 1984 (Los Angeles). În 2021 oare cum va fi?”, scria George Simion la vremea respectivă.

TokyoGeorgeSimionFB
NOSTALGIE DUPĂ CEAUȘESCU. Postarea lui George Simion, președinte AUR, prin care laudă performanța sportivilor români de la Los Angeles și critică rezultatele actuale – Sursa: Facebook

Interogația nostalgică a creat un val de postări și distribuiri în care se deplânge prăbușirea sportului românesc, dar se aduc și laude regimului comunist pentru grija pe care o avea față de sportivi și de sport.

ADVERTISING

Mulți dintre nostalgicii după perioada comunistă și Nicolae Ceaușescu ar fi surprinși dacă ar afla că performanța românilor la Olimpiada de la Sydney, Australia, din anul 2000, e cel puțin la fel de glorioasă ca aceea din SUA, dacă nu chiar mai valoroasă datorită contextului istoric.

Recordul de la Los Angeles

Delegația României a obținut la Los Angeles, în 1984, un număr de 53 de medalii: 20 de aur, 16 de argint și 17 de bronz.

Țara noastră a ocupat locul doi în clasamentul pe națiuni în funcție de titlurile olimpice (medaliile de aur), după SUA (83), și pe locul trei la numărul total de medalii, după SUA (174) și Republica Federală a Germaniei (59).

1984. Los Angeles. România, 53 de medalii. Locul 2 în lume după SUA, țara gazdă. Cum s-a ajuns aici? În anii’80, pe toate maidanele, printre blocuri, pe terenurile școlare de sport și în bazele sportive, pe câmp și pe ulițele satelor, copiii săreau, alergau, se luptau, începând cu banalul șotron sau cu o coardă încropită dintr-un capăt de frânghie

Valentin Grecu, postare Facebook

Presate de Uniunea Sovietică, 19 țări au boicotat olimpiada din Los Angeles, ca reacție la faptul că în 1980 SUA alături de alte 59 de state nu au participat la Jocurile Olimpice de la Moscova, din cauza faptului că URSS a invadat Afganistanul.

LosAngelesOlimpiadaWK
RĂZBOIUL RECE. Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Los Angeles, 1984, boicotate de Uniunea Sovietică și țările socialiste, mai puțin România - Foto: Wikimedia Commons

România a participat și la olimpiada din URSS, unde a obținut 25 de medalii: 6 de aur, 6 de argint și 13 de bronz.

La ediția din 1980 a fost și un scandal la gimnastică unde mai mulți membri ai delegației României, dar și comentatorul sportiv Cristian Țopescu (1937-2018) au acuzat oficialii sovietici că au nedreptățit-o pe Nadia Comăneci, neacordându-i titlul de campioană la individual compus. 

Performanța olimpică în „epoca de aur” și după

Deși sportul era un vehicul extrem de important pentru Nicolae Ceaușescu, acesta urmărind să obțină validarea regimului său dictatorial și prin acest mod, nu se poate spune că țara noastră a fost o forță olimpică în acea perioadă, episodul din SUA fiind o excepție.

În perioada 1965 - 1989 (șase ediții olimpice), în care România a fost condusă de Nicolae Ceaușescu, sportivii au obținut un număr de 160 de medalii, dintre care 44 de aur.

După 1989, la nouă ediții, România a obținut 113 medalii, dintre care 38 de aur.

Din aceste cifre, se poate observa că după prăbușirea comunismului sportivii din țara noastră, în ciuda greutăților de tot felul, a crizei economice prelungite, a perioadei de tranziție și a lipsei investițiilor în infrastructură s-au comportat mai mult decât onorabil.

Nicu_Vlad
CAMPION. Nicu Vlad, halterofil român, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, 1984 - Foto: Wikimedia Commons

Cifrele arată și că performanța olimpică are legătură, pe lângă crearea unor condiții optime de antrenament, cu sistemul de selecție și metodele de pregătire.

Degeaba ai stadioane, săli și bazine dacă nu ai jucători, antrenori și metode să crești performanța.

Cea mai bună olimpiadă

Pe rețelele sociale, nostalgicii după perioada comunistă și naționaliștii agresivi nu amintesc de performanța olimpicilor români de la Sydney, Australia, în anul 2000.

Atunci, delegația țării noastre a obținut 26 de medalii dintre care 11 de aur și asta în condițiile în care au participat toate țările care au avut sportivi calificați, fără niciun boicot politic.

România a obținut la Sydney a doua performanță după Los Angeles la titluri olimpice, 11 față de 20 și a treia la număr total de medalii, după Los Angeles (53) și Montreal (27).

Reușita din 2000, despre care se vorbește atât de puțin, arată potențialul mișcării olimpice de la noi din țară, dar pentru a-l atinge e nevoie de o strategie națională pentru sport. 

Sunt discipline de care oamenii își amintesc doar din patru în patru ani sau atunci când se mai obține un titlu european sau mondial, dar e nevoie de un efort mai mare de promovare, comunicare și susținere a performanței sportivilor.

Propagandă și adevăr

Olimpiada de la Paris arată pe rețelele sociale ca un câmp de luptă. 

Propaganda Kremlinului face tot posibilul pentru a crea tensiuni în jurul unui eveniment global, atât de competitiv, mai ales că Rusia a primit interdicție de a participa în urma războiului sângeros pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei.

Pe rețelele sociale se desfășoară campanii puternice de divizare și de creare de tensiuni sociale. Dar dacă se trece peste mesajele propagandistice, cifrele spun o altă poveste mai nuanțată și mai spectaculoasă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇