Dincolo de anosta campanie sunt în toi așezările de trupe în perspectiva sezonului electoral de toamnă-iarnă, cel decisiv. Este, cum s-a mai spus deja, final de domnie și de epocă. Se încheie cei 10 ani Iohannis, se schimbă deodată și președintele, și parlamentul.
În mod paradoxal, tocmai în momentul acestei schimbări pe linie, ceea ce se pregătește intens este o continuitate a acestei coaliții de guvernare. Cum însă, face obiectul strategiilor și poziționărilor.
Cumva emblematică pentru foiala acestor zile este ceea ce am văzut pe Arena Națională, la meciul de retragere al„“Generației de aur”. Nicolae Ciucă și Nicușor Dan s-au întreținut la tribună cu gura până la urechi și într-o cordialitate fără de fisură, în timp ce candidatul liberal la Primărie se afla la peluză.
Cu siguranță, și dl Ciucă, și dl Dan se gândeau la viitor. Dl Ciucă, convins probabil în bună măsură că actualul primar va mai avea un mandat, are toate motivele să vizeze un sprijin în campania electorală prezidențială.
Nicușor Dan știe că va avea nevoie de majoritate în următorii 4 ani și singura șansă este să o obțină de la liberali, trecând dacă e nevoie peste capul lui Sebastian Burduja, ceea ce cumva s-a și întâmplat pe Arena Națională.
În plus, Nicușor Dan are tot interesul să arate electoratului liberal unde se duce simpatia reală sau măcar pariul conducerii liberale.
Așa că dl Ciucă și dl Dan s-au afișat precum cei mai buni prieteni, deși liberalii îl portretizează pe actualul primar drept un eșec, iar alianța din spatele dlui Dan, ADU, îl disprețuiește profund pe Nicolae Ciucă.
S-a supărat ADU pe Nicușor Dan? Și dacă da, nu contează. Dar cel mai probabil nu s-a supărat deloc, dimpotrivă, cât timp și ADU speră să tragă liberalii de lângă PSD pentru o nouă majoritate. Nu am nicio îndoială că și Ciucă ar fi reevaluat urgent și total, așa cum au fost și Orban, și Cîțu, și Vîlceanu.
Ceea ce nu înseamnă că Marcel Ciolacu stă degeaba. Există informații că are grijă să cultive și tabăra liberală care ar putea prelua controlul, dacă Nicolae Ciucă se împiedică după alegerile din 9 iunie.
Iar unul dintre cei despre care se presupune că ar putea prelua puterea în PNL ar fi fostul director SRI, Eduard Hellvig. Cultivat, se pare, și de Mircea Geoană, care ar avea nevoie în proiectul său macronist și de o bucată din PNL.
Marcel Ciolacu știe că are șanse minime să scape de o candidatură prezidențială pe care nu și-o dorește acum, pentru că este extrem de riscantă. Iar cel mare risc se numește Mircea Geoană.
De aceea, există semnale că se încearcă cu îndârjire un soi de repetare a filmului extrădării surpriză din 2009, în rolul lui Nicolae Popa fiind acum distribuit Ionuț Costea, cumnatul dlui Geoană.
Ionuț Costea este condamnat la 6 ani de închisoare, a dispărut înainte de încarcerare, a fost reperat și arestat în Turcia. Acolo unde Marcel Ciolacu și Alina Gorghiu s-au dus să implusioneze inclusiv cooperarea judiciară.
Numai că Sultanul nu face cadouri și fără îndoială știe valoarea fugarului român. Dna Gorghiu a recunoscut abordarea subiectului cu omologul de la Ankara, dar și faptul că nu există vreun progres.
Idealul coaliției pentru toamnă ar fi o finală Ciucă - Ciolacu, și pentru ea se fac acum aranjamentele și tatonările. Dar toate variantele alternative trebuie acoperite.