Mai e România în pericol? Declarațiile unui general SRI, în lumina ultimelor evenimente

Revăzând cel mai amplu interviu dat de un oficial al principalei agenții de informații în ultimii ani se observă coincidențe, modalități de acțiune, dar și semne că atacul hibrid a fost mult peste așteptările celor implicați în sistemul de apărare din România.
Mai e România în pericol? Declarațiile unui general SRI, în lumina ultimelor evenimente
În urmă cu un an, generalul SRI Anton Rog descria cât de pregătit era serviciul secret să respingă un posibil atac hibrid. Evenimentele din ultimele zile arată că agenția de informații a fost, totuși, surprinsă de intensitatea și profunzimea atacului - Foto: Captură YouTube/ Canva; Ilustrație Spotmedia.ro
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Eduard Hellvig, în data de 3 iulie 2023, vine în fața opiniei publice și anunță că părăsește poziția de director al SRI. Cu o zi înainte, pe YouTube, e postat un interviu de o oră și 20 de minute cu generalul Anton Rog, șeful Centrului Național de Cyberint din cadrul SRI.

Interviul realizat de Vlad Mercori, o voce importantă pe rețelele sociale, cu milioane de urmăritori, dar și om de afaceri, investitor în crypto monede, reprezintă una dintre cele mai amănunțite descrieri ale activității celei mai mari agenții de informații din România, în legătură cu securitatea cibernetică și confruntările din zona războiului digital.

În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, serviciile de informații din Rusia, toate cele trei…, FSB, GRU și SVR, au atacat instituții importante din Guvernul României

General SRI Anton Rog, Interviu Stake Borg, YouTube, iulie 2023

Nu există niciun indiciu despre vreo legătură de cauzalitate între cele două evenimente publice majore care au în centru activitatea SRI – demisia lui Eduard Hellvig și interviul generalului Rog – dar de atunci în fruntea agenției nu a mai fost numit un director civil, iar criza creată de atacul hibrid al Rusiei asupra procesului electoral din România ridică în continuare multe semne de întrebare atât pe plan intern, cât și internațional.

ADVERTISING
AntonRogGeneralSRIInterviuVladMercori
INTERVIU CU UN GENERAL SRI. În 2 iulie 2023, Vlad Mercori publică pe YouTube un interviu extins cu generalul SRI Anton Rog, pe tema securității cibernetice și provocările actuale - Sursa: Stake Borg/ YouTube/ Captură Video

Eliminarea amenințării

În data de 2 iulie 2023, generalul Anton Rog anunța, în interviul citat, că legislația a fost modificată, e vorba de Legea 51/1991, privind securitatea națională, iar SRI avea baza legală pentru a acționa în cazul unui atac hibrid al unor entități externe.

„…dacă acea campanie este o campanie de dezinformare, o campanie de influență, un atac hibrid la ordinea constituțională, adică influențează alegerile… atunci noi ne folosim toate mijloacele și forța de care dispunem în serviciul de informații pentru a elimina acea amenințare”, a explicat oficial SRI.

„Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă să contracarăm campania online, înseamnă că dacă discutăm de o agenție de informații și așa mai departe sau de site-uri, le punem jos, le închidem, nu singuri, ci cu ajutorul ANCOM, cu ajutorul directoratului Național de Securitate Cibernetică, în multe situații nici nu se știe că suntem noi în spate, că noi am făcut toată treaba”, a mai declarat generalul Anton Rog.

„Mergem către instituțiile care au atribuții legale de a închide, de a pune jos și așa mai departe, le furnizăm toate informațiile, iar ele le folosesc și iau acele măsuri. 

Dacă ajungem și la persoane despre care știm sigur că fac treaba, adică indubitabil, la fel. Ne luăm un mandat de securitate națională semnat de director, avizat de un procuror de la Parchetul General, semnat de procurorul general, avizat de un judecător, aprobat de un judecător special desemnat….Un astfel de mandat îl putem obține în mai puțin de o oră”, a explicat oficialul SRI.

România, încă sub asediu?

Descrierea e sugestivă și are o serie de puncte comune cu desfășurarea evenimentelor și succesiunea deciziilor care au dus la anularea alegerilor prezidențiale.

E clar că avem un pilon tehnic extrem de puternic. Și, cum să zic, îl folosim pentru a oferi servicii de securitate cibernetică infrastructurilor critice și Guvernului României în principal, ...suntem un serviciu intern. Noi protejăm.

General SRI Anton Rog, Interviu Stake Borg, You Tube, iulie 2023

Dar nici SRI, nici liderii politici, președintele României sau prim-ministrul, la zece zile de la stoparea procesului electoral, nu au comunicat dacă România e încă în pericol, dacă atacul hibrid a fost respins, dacă s-au luat măsuri pentru securizarea instituțiilor și care sunt pagubele create?

Incertitudinea încă e prezentă, nu există niciun fel de comunicare cu opinia publică și sunt indicii că România se află încă sub asediu.

Barbu Mateescu, sociolog
CONSTATARE. Sociologul Barbu Mateescu anunță că atacul digital de pe rețelele sociale continuă cu aceeași intensitate înregistrată înainte de anularea alegerilor - Foto: Spotmedia.ro

„Cam 1% din cititorii acestui status înțeleg sau știu ce se întâmplă în părțile online-ului românesc pe care nu le vizitează în mod direct. Restul de 99% ați fi terifiați.

Campaniile sunt virulente, bine finanțate, extrem de agile, atacând orice candidat non-Georgescu și non-Simion, până și pe cei potențiali…. Absolut nimic nu s-a atenuat față de perioada de dinainte de turul doi. Absolut nimic nu se va atenua până la viitorul tur doi”, a scris sociologul Barbu Mateescu pe pagina sa de Facebook.

Oameni implicați în campanii politice anunță că nu s-a schimbat nimic de la anularea alegerilor de către CCR, că pericolul nu a fost îndepărtat, iar pe rețelele sociale și, probabil, în alte zone, atacul se desfășoară în continuare.

Actori străini au intervenit în alegerile din România

Din interviul cu generalul Anton Rog reiese că SRI se aștepta la un atac și, cu toate acestea, nici acum agenția nu a reușit să rezolve problema. 

Mai mult, urmărind declarațiile făcute de Călin Georgescu, candidatul pro-rus, dar și de George Simion, liderul AUR cu interdicții de intrare pe teritoriul Moldovei și Ucrainei, forțele extremiste continuă să producă tensiuni în societate.

Puțină speranță a venit marți, 17 decembrie, de la Comisia Europeană, care a anunțat că a declanșat investigarea platformei chineze TikTok cu privire la „riscurile electorale”, în conformitate cu Legea Serviciilor Digitale.

Una dintre suspiciunile pe care Comisia urmează să le investigheze este dacă TikTok a atenuat cu diligență riscurile pe care le prezintă aspectele regionale și lingvistice specifice ale alegerilor naționale

Raport Comisia Europeană, Investigație TikTok

Investigația a pornit de la criza declanșată în România de anularea alegerilor prezidențiale, datele și rapoartele ajunse pe masa membrilor instituției europene confirmând faptul că evenimentul e de o gravitate fără precedent.

European Parliament votes on new EU Commission
ANCHETĂ EUROPEANĂ. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat declanșarea unei investigații a rețelei sociale TikTok, în urma campaniei ilegale desfășurate pe această platformă de candidatul pro rus Călin Georgescu - Foto: Hepta.ro

„Trebuie să ne protejăm democrațiile de orice fel de ingerință străină. Ori de câte ori suspectăm o astfel de ingerință, în special în timpul alegerilor, trebuie să acționăm rapid și ferm”, a declarat Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.

„În urma unor indicii serioase că actori străini au intervenit în alegerile prezidențiale din România prin utilizarea TikTok, investigăm acum cu atenție dacă TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale prin faptul că nu a abordat astfel de riscuri”, a mai adăugat oficialul.

Parte din războiul hibrid

România a trecut peste noapte de la o țară sigură, o democrație stabilă și un partener de încredere pentru Uniunea Europeană și NATO, la un statut incert, în care un blocaj instituțional, un atac hibrid și o criză politică au vulnerabilizat societatea, frica și neîncrederea devenind sentimentele dominante.

În interviul realizat de Vlad Mercori, generalul Anton Rog se prezintă ca un înalt ofițer dinamic, care nu stă în birou, ci pe teren, orice ar însemna acest lucru, care consideră SRI o agenție puternică și profesionistă ce apără România și interesele ei.

TikTok
RĂZBOI HIBRID CU CLIPURI VIDEO. Rețeaua socială controlată de China are tot mai multe probleme din cauza faptului că prin intermediul ei se produce un fenomen de radicalizare a utilizatorilor cu consecințe grave pentru societate - Foto: Hepta.ro

Respectivul eveniment s-a vrut o ieșire din umbră a serviciului, o prezentare a capacității de reacție, nivelului de pregătire și expertiză care există în domeniul securității cibernetice.

E imposibil să nu ne gândim azi, privind în urmă, că toată această prezentare vine în contrast total cu situația actuală, iar în prezent, opinia publică, pe lângă o criză politică majoră, asistă și la o criză de siguranță națională.

„Suntem o componentă din războiul kinetic, o parte din războiul hibrid pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei…”, a spus generalul SRI Anton Rog.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇