Loteria Vaccinării - invenție americană, treabă românească

Una dintre măsurile importante decise de Guvern în ultima perioadă a fost lansarea unui concurs pentru a-i încuraja pe oameni să se protejeze de pandemie prin vaccin. A ieșit ceva complicat și inechitabil.
Loteria Vaccinării - invenție americană, treabă românească
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • O problemă a concursului e că o persoană vaccinată poate participa doar la o singură extragere săptămânală din 14.
  • La extragerile din 14 duminici consecutive, intră în joc un număr diferit de participanți, șansele de câștig fiind inegale.
  • 81 de premii se stabilesc prin extragerea unui singur număr, ceea ce mărește neîncrederea și descurajează participarea. 
  • În alte state, la loteriile de vaccinare nu există limitări în ce privește accesul la extrageri. Odată vaccinat și înscris, participi la toate. 

Acest sistem de încurajare a oamenilor să-și facă injecțiile s-a practicat în multe locuri din lume, fiind văzut de autorități ca o măsură de reducere a numărului de îmbolnăviri grave și al deceselor.

În România, 31,4% din populația de 19 milioane de locuitori a făcut cel puțin o doză de vaccin în cele nouă luni și jumătate de la începerea campaniei.

Țara noastră este pe penultimul loc din Uniunea Europeană în ce privește procentul din populație protejată printr-una din schemele de imunizare.

Pentru a încuraja vaccinarea, mai ales în condițiile în care valul 4 de pandemie face ravagii, Guvernul a decis să organizeze o loterie a vaccinării cu premii cuprinse între 10.000 de lei și un milion.

ADVERTISING

Marea problemă a acestei loterii e că nu oferă șanse egale participanților atât în ce privește perioada de participare, cât și în cea a modalității de extragere a câștigătorilor. 

“Loteria încă nu știm cum va funcționa. Vor fi alocate resurse și vom vedea care va fi schema, vom discuta cu experții, cei care fac loterii. Ne vom uita la sistemul deja implementat de ANAF - loteria bonurilor fiscale - și cred că de acolo ne vom inspira”, a declarat premierul Florin Cîțu, în data de 10 august.

“Experții care fac loterii”, cum i-a numit premierul de atunci, au scris un regulament greu de descifrat care, în final, descurajează participarea oamenilor.

Pentru prima extragere, cea din data de 3 octombrie, s-au înscris 518.887 de persoane, iar pentru a doua extragere, cea din data de 10 octombrie, s-au înscris 825.283 de persoane, conform datelor publicate pe site-ul Loteriei Române.

Regulamentul Loteriei Vaccinării prevede:

  • 14 extrageri săptămânale;
  • 3 extrageri lunare;
  • 2 extrageri finale;

Premiile sunt:

  • Timp de 14 săptămâni la rând, în fiecare săptămână, câte 81 de câștigători. Primul număr extras din urnă primește 100.000 de lei, iar următoarele 80 de numere consecutive, câte 10.000 de lei fiecare;
  • Trei luni la rând, în fiecare lună câte un premiu de 300.000 de lei.
  • Două extrageri finale, una pentru marele premiu de 1 milion de lei, iar o alta pentru marele premiu de 500.000 de lei. 

Cum diavolul e ascuns în detalii, regulamentul acestui joc, aprobat de Ministerul Sănătății și de Ministerul Economiei, creează două situații în care participanții sunt clar dezavantajați.

Prima situație

Fiecare participant la loterie trebuie să se înscrie pe platforma certificat-covid.gov.ro, atunci când își obține certificatul de vaccinare.

Sub indicația de pe pagina online “Descarcă PDF” este cea care anunță “Înregistrare la Loteria Vaccinării”.

În urma înscrierii, fiecare persoană primește un număr și are voie să participe la o singură extragere săptămânală din cele 14, respectiv cea care urmează în duminica de după înregistrare.

Persoana înscrisă mai poate participa la o singură extragere lunară din cele trei și la cele două extrageri pentru marile premii.

Problema care apare e că numărul participanților din fiecare săptămână diferă și de aici rezultă că nu toți cei care s-au vaccinat au șanse egale la premii.

Deși în regulament se spune că: “Introducerea bilelor în urnă se va efectua în funcție de numărul participanților înscriși pentru extragerea respectivă, astfel că extragerea se va realiza pornind de la cifra unităților la cifra milioanelor, după caz, astfel încât să fie respectat numărul maxim de participanți pentru fiecare extragere în parte”, în realitate acest principiu funcționează doar la prima extragere.

În prima săptămână, înscriindu-se 518.887, cifra milioanelor a fost zero.

În a doua săptămână, deși s-au înscris 825.283 de persoane, mai puțin de un milion, extragerea s-a făcut pentru intervalul 518.187 – 1.344.170, pentru că numerele sunt alocate strict în ordinea înscrierii pe platforma online.

Astfel că, din a doua săptămână, în urnă au intrat și două bile pentru “milioane de participanți”, zero și unu.

Se observă că în prima săptămână șansele de câștig erau de 81 din 518.887 (adică 1 din 6.406), mai mari ca în a doua săptămână când erau de 81 la 825.283 (adică 1 din 10.188).

Un participant din a doua săptămână a avut cu, aproximativ, 40% mai puține posibilități de a câștiga decât unul care s-a înscris în prima săptămână.

“Da, există o astfel de situație”, a recunoscut un reprezentant al Biroului de comunicare din cadrul Loteriei Române, pentru SpotMedia.ro, susținând că modalitatea de extragere se face în raport cu numărul de participanți, ceea ce e doar parțial adevărat.

A doua situație 

O altă inechitate e modul de extragere și atribuire a premiilor în ce privește cele 14 runde săptămânale.

“La extragerea aferentă fiecărei săptămâni, numărul extras va reprezenta numărul de ordine câștigător al premiului mare al săptămânii, ceilalți 80 de câștigători să fie identificați ca fiind următoarele 80 de numere de ordine consecutivă începând cu numărul de ordine imediat următor celui extras ca și câștigător”, se artă în regulamentul Loteriei Vaccinării. 

Adică, din toți cei înscriși în săptămâna respectivă se extrage un singur număr. 

Acestuia i se oferă premiul de 100.000 de lei, iar următoarelor 80 de numere, pornind crescător de la numărul extras, li se asociază câte un premiu de 10.000 de lei.

Această regulă e greșită, pentru că încalcă principiul de bază al loteriei, distribuirea aleatorie a premiilor.

În al doilea rând, ordonarea câștigătorilor favorizează grupuri de prieteni, familii, colegi de serviciu care s-au înscris împreună la vaccinare, ducând toate premiile într-un singur loc.

Singura logică a acestei reguli e că organizatorului (Loteria Română) i-a fost lene să facă 81 de extrageri în fiecare săptămână și a găsit o “formulă rapidă”.

Întrebați despre această situație, cei de la Loterie au spus că nu vor să comenteze.

Această modalitate de încurajare a vaccinării, deși beneficiază de premii mari, are reguli neclare, complicate și chiar unele împotriva jocului.

De exemplu, provincia Alberta, Canada, a organizat o loterie cu trei extrageri și trei premii de câte un milion de dolari canadieni în lunile iulie, august și septembrie.

La fiecare dintre extrageri se puteau înscrie toate persoanele vaccinate cu schema completă, cu condiția să fi împlinit 18 ani până cu o zi înainte de data stabilită pentru a avea loc extragerea.

Deci o persoană care s-a vaccinat în prima jumătate a anului putea să participe la toate cele trei extrageri, acestea fiind și scopul concursului - să determine cât mai multe persoane să se vaccineze până la începerea perioadei de concedii.

În Australia, de asemenea, la o loterie de 1 milion de dolari australieni, care va fi organizată în decembrie 2021 se pot înscrie toți cei vaccinați până atunci, pe tot parcursul anului.

În SUA, loteriile organizate în mai multe state au reprezentat o modalitate răspândită de a încuraja vaccinarea. Ideea unor astfel de concursuri a apărut în această țară încă din prima jumătate a anului ca o soluție pentru încurajarea oamenilor să-și facă vaccinul.

Conform unor surse din Ministerul Sănătății, regulamentul de desfășurare a concursului a fost scris de Loteria Română, dar instituția nu a confirmat. 

Un reprezentant al Biroului de comunicare al Loteriei Române a declarat că “regulamentul a fost adoptat printr-un ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Economiei”. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇