• Joaca rușilor cu fluxul de gaz enervează pentru că rușii, cu depozitele de gaz pline, nu pot opri producția și nu au deocamdată unde să exporte. Germania se vede nevoită, sub amenințarea rusă, să ceară țărilor europene să o ajute la nevoie. Dar înainte de asta ar fi trebuit să discute cu Putin sau cu Lavrov despre livrările de arme în Ucraina, eventual prin fostul cancelar Schroder, dcă tot e dumnealui în ,,vacanță” pe la Moscova.
Cum rușii nu înțeleg decât de forță, Germania ar trebui să amenințe că va crește livrările de armament în Ucraina proporțional cu reducerea fluxului de gaz prin Nord Stream I, pe principiul mai puțin gaz, mai multe arme pentru ofensiva în Herson. Acest soi de contrașantaj l-ar putea pune pe Putin în postura de a lăsa Gazprom să-și respecte mai procentual prevederile contractuale.
• Intenția ucrainenilor de a exporta cereale din Odesa este corectă, și economic, și politic, și militar. Ia să vedem ce se va întâmpla atunci când prima navă va pleca din Odesa, vor avea rușii nesimțirea de a o ataca? Eu cred că imaginea bunei conviețuiri cu Erdogan va fi un soi de scut antirachetă și cerealele vor pleca liniștite în lume.
Între timp, niște sisteme de apărare antirachetă și un radar de artilerie pot fi extrase din donația germană și folosite acolo ca să protejeze portul pentru că portul va fi atacat, nu navele cu cereale.
• Hotărât lucru, după ce Viktor Orban a luat-o pe arătura școlii de vară de la Tușnad cu declarațiile sale rasiste și curat naziste diplomația ungară nu se simte nici ea mai bine, aidoma UDMR. Căci una este să nu fii solidar cu UE din cauză de tăieri de fonduri europene, dar alta e să nu fii solidar cu Germania care a investit în țara ta masiv. Așa că în loc să joace rolul contraproductiv al unui Gică contra, ministrul de externe maghiar putea vota liniștit o abținere și putea invoca alt pretext ca să nu dea gaz, de exemplu cel al prevederilor contractuale cu rușii. Domne', ne-au dat gaz ai lui Lavrov dar ne-au interzis să-l dăm mai departe pe chestie de oprire de contract, era o scuză cât de cât plauzibilă.
Pentru că în mod cert, dacă Peter Szijjarto spunea că Ungaria se angajează să importe cu 15% mai puțin gaz din Rusia ca să fie solidară cu UE nu-l credea nimeni.
• Poate că sistemele HIMARS chiar vor schimba cursul invaziei Ucrainei, se poate să fie așa, deși cred că e prea devreme să ne pronunțăm. Cursul războiului se va schimba atunci când orașul Herson va fi eliberat, prin septembrie, cum zic oficiali ucraineni. Eu cred însă că exportul de cereale și ofensiva ucraineană din sud, cea începută cu lăsarea fără muniție și in frastructură militară a rușilor ce au ocupat regiunea nu prea pot merge mână în mână.
Enervarea rușilor când vor simți că nu pot opri asaltul ucrainean va fi atât de mare că poate nu vor recurge la lovituri nucleare tactice dar vor bombarda Odesa cu tot ce vor mai avea pentru a o șterge de pe malul Mării Negre.
• Are dreptate domnul Rogozin, o putere de talie mondială pornită pe făcut o nouă ordine în lume nu trebuie să mai participe la acțiuni pe stația spațială internațională. Nici o stație BRICS nu ar fi de nasul rus și nici o colaborare cu China, dacă Rusia nu a primit ajutoare militare de la acoliți. Nu, scurt pe doi, Rusia trebuie să-și facă propria stație spațială, trăiască Iuri Gagarin și Laika, harașo inițiativă.
Cu ce o va face când importul de piese occidentale e cam pe ducă de abia au băncile cu ce ține calculatoarele în funcțiune, nu știu. Când o vor face, având în vedere că banii de la buget sunt tocați aiurea în Ucraina, nici asta nu știu. Ce pot bănui este că domnul Dmitri nu mai are rublele trebuincioase pentru susținea misiunilor spațiale. Și, dacă tot nu le are, mama ei de NASA, să se descurce singură, iar domnul Putin să interpreteze acțiunea asta curajoasă a domnului Rogozin ca pe o sancțiune care să-i ardă la lingurică pe americani, parol.
• Din cauza unei drone căzute în curtea în curtea Statului Major al flotei ruse din Sevastopol rușii au anulat festivitățile de Ziua Marinei. Lipsă de curaj și nimic altceva, parada de ziua marinei era un eveniment militar dar unul pașnic, nu era o acțiune dușmănoasă la adresa Ucrainei. Eu cred că rușii au coșmaruri cu drone și rachete și atâta tot.
Păi dacă era un atac drona trăgea vreo rachetă, iar dacă a căzut înseamnă că a rămas fără combustibil sau era o dronă spion. Dar tot răul spre bine, să afle și flăcăii din statul major rus cum se simt marinarii ucraineni de pe cele 18 nave încărcate cu cereale din portul Odesa.