În apărarea lui 2020, pentru 2021

În apărarea lui 2020, pentru 2021

Nici cel mai bun dintre avocați nu ar putea susține achitarea lui 2020. Cu neputință. A fost un an teribil, în grade subiective diferite, desigur.

Dar circumstanțe atenuante cred că pot fi reținute. Și ele setează în buna măsură 2021. Pentru că acest an teribil a avut și părțile lui bune, pornite de la faptul că ne-a scos din zona de confort.

Am fost obligați să inventăm și să ne reinventăm, să decoperim moduri noi de a face lucruri vechi. Tot ceea ce am experimentat în privință muncii de la distanță, în privință scurtării distanțelor prin digitalizare reprezintă certe câștiguri.

ADVERTISING

Toată inventivitatea noastră, adesea cam ruginită în rutină, a fost pusă la muncă, a fost turată și rezultatele au fost adesea uimitoare. Lucruri care păreau imposibile au devenit acum de-a dreptul banale.

Am fost obligați să devenim mai tehnici, mai flexibili și mai atenți.

Atenți la toate, dar mai ales la viața noastră. Ca orice criză, și izolarea ne-a făcut imposibilă ignorarea unor elefanți din relațiile noastre.

“Odată cu pandemia am fost obligați să relaționăm mai mult, să petrecem mai mult timp unul cu celălalt și diferențele dintre noi au ieșit mai mult la iveală, neînțelegerile, conflictele au fost din ce în ce mai multe. Perioada aceasta a fost, este ca o curățenie, nu e ceva extrem de negativ. Intervine un filtru, o selecție și în cele mai multe cazuri poate că e mai bine așa” spunea psihoterapetul Lucian Negoiță într-un interviu pentru SpotMedia.ro.

Am fost așadar nevoiți să ieșim din băltire și ipocrizie, ceea ce nici măcar nu e rău.

Dar au fost și reapropieri. Acolo unde era doar lipsă de timp, am avut timp pentru regăsire, pentru un nou început. Am recuperat timpul irosit în mișcarea browniană zilnică, tributul lăsat traficului.

Am descoperit cu stupoare poate că nici cele mai banale aspecte de viață, de la o plimbare în parc sau o cină în oraș cu prietenii, până la vacanța de vară sau, pentru cei mici, mersul la școală, nu sunt de la sine înțelese, nu ni se cuvin pur și simplu, că le putem pierde și trebuie să le valorizăm cum se cuvine.

Este baza cu care plecăm în 2021, anul care, dacă vom fi înțelepți, ar trebui să ne dea înapoi ceea ce ne-a fost luat. O viață pe care să știm să o apreciem și să o degustăm mai bine tocmai folosind învățămintele lui 2020.

2021 va fi un an mai bun numai dacă 2020 n-a trecut degeaba, numai prin prisma a tot ceea ce ne-a învățat.

La mulți ani!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇